Havendiner met hoog knuffelgehalte

Havendiner met hoog knuffelgehalte

Op vrijdag 8 februari 2019 werd het derde Havendiner Regio Zwolle gehouden. Het diner stond in het teken van ‘smart logistics’ en het was voor de circa 130 gasten uit de logistiek- en havensector een avond met een hoog knuffelgehalte. Nutte Visser (eigenaar MCS Terminals) werd uitgeroepen tot havenondernemer van het jaar. Het jaarlijks terugkerende evenement werd georganiseerd door Port of Zwolle en Regio Zwolle United / PEC Zwolle.

Welkom

Dagvoorzitter Danny Pol heette de gasten van harte welkom. De logistieke sector in de Regio Zwolle is volop in beweging; hij benoemde dat eerder in de week een banenmarkt werd gehouden bij Sandd met partners uit de sector. Circa 200 werkzoekenden konden in contact komen met werkgevers in de logistiek. Bort Koelewijn (burgemeester Kampen) gaf een welkomstwoord namens de aandeelhouders van Port of Zwolle. Hij refereerde aan de rijke handelshistorie van de regionale steden en het toekomstige potentieel van de Regio Zwolle.


Babiche Roof (aanvoerster PEC Zwolle Vrouwen) gaf een voorbeschouwing op de wedstrijd. Zij benadrukte het belang van betrokkenheid van het bedrijfsleven bij het vrouwenvoetbal. Shirtsponsor Scania is hiervan een goed voorbeeld. Zij zetten zich in samenwerking met PEC Zwolle Vrouwen en Regio Zwolle United in voor meer vrouwen in de techniek.


Havenrede

Jeroen van den Ende (managing director Port of Zwolle) blikte in zijn havenrede terug op het jaar 2018. Eén van de hoogtepunten was het werkbezoek van minister Cora van Nieuwenhuizen. Tijdens dit werkbezoek werd haar een rapport aangeboden als onderdeel van de lobby voor de verbreding van de Kornwerderzandsluis. Hierdoor kunnen grote schepen de Regio Zwolle bereiken, waardoor de werkgelegenheid een impuls krijgt. Volgens Van den Ende komt het jaar 2019 in het teken te staan van de doorontwikkeling van Port of Zwolle, waarbij ‘nautisch beheer’ en ‘veiligheid’ belangrijke onderdelen zijn. In een videoboodschap benadrukte Stieneke van der Graaf (Tweede Kamerlid ChristenUnie) het belang van de Kornwerderzandsluis. Zij diende in de Tweede Kamer een motie in, die de minister oproept om proactief met de regio samen te werken aan de realisatie van de sluis.


Smart Logistics

Bart Banning (sectorbanker logistiek ABN AMRO) inspireerde de bezoekers met de laatste ontwikkelingen op het gebied van innovatie en smart logistics. Volgens Banning staan voor een uitdagende periode met een verandering van een tijdperk. In dat nieuwe tijdperk draait het o.a. om digitalisering, automatisering en duurzaamheid. Ontwikkelingen die fundamenteel zijn voor het versterken van de regionale concurrentiekracht


Bert Boerman (gedeputeerde provincie Overijssel), Peter Korpershoek (manager sales & business development Tielbeke), Netty Wakker (directeur Kennispoort Regio Zwolle) en Jeroen van den Ende gingen aansluitend in gesprek over de betekenis van deze ontwikkelingen voor de Regio Zwolle. Innovatie, slimme mobiliteit en slimme logistiek spelen een belangrijke rol om onze positie in de toekomst te versterken of verliezen. De Regio Zwolle heeft al een aantal bedrijven die als koploper voorsorteren op verandering van het tijdperk. Denk aan zelfrijdende vrachtwagens, automatisering van warehouses, slimme stadsdistributie, afstemming van onderlinge ladingen en just-in-time delivery bij warehouses.


Gijs IJssel de Schepper (kapitein Maersk Moscow) is schipper van een van de grootste containerschepen ter wereld. Als speciale gast van de avond nam hij de bezoekers mee in het schippersleven. Zo sprak hij over het leven aan boord, maar ook over moderne technieken, cyberaanvallen en onbemande schepen.


Havenondernemer van het jaar

Tijdens het diner werd Nutte Visser van MCS Terminals uitgeroepen tot ‘Havenondernemer van het Jaar 2018’. Met deze eervolle titel volgt hij Remko Germeraard (2016 - Alumax Boats) en Bert Weever (2017 - Graansloot Kampen) op. Gedeputeerde van de provincie Drenthe Henk Brink las het juryrapport voor. Daarin stelt de jury dat Nutte Visser een havenman en ondernemer in hart en nieren is. “Nutte Visser is een man die met weinig woorden veel heeft bereikt. Hij is een waardig ambassadeur voor de Regio Zwolle in het algemeen en voor de logistieke sector in het bijzonder,” aldus de jury, die bestond uit Jeroen van den Ende, Alfred Peterson (hoofd economie provincie Overijssel) en Bert Weever (havenondernemer van het jaar 2017).


Hoog knuffelgehalte

Aansluitend werd de wedstrijd tussen PEC Zwolle Vrouwen en ADO Den Haag Vrouwen bezocht. De gasten genoten van een spannende wedstrijd: deze werd met 1-0 gewonnen en daarmee plaatsten de vrouwen zich voor de kampioenspoule van de Eredivisie. Naast het sportieve belang, stond de wedstrijd in teken van de Teddy Bear Toss; onder het credo ‘knuffel mee = gratis entree’ kon iedere bezoeker gratis naar binnen. Na het laatste fluitsignaal gooide een record aantal toeschouwers - van ruim 4.500 - massaal knuffels op het veld. Deze knuffels zijn bestemd voor de goede doelen Against Cancer Foundation, Kadera en Leger des Heils. Dit maakte de avond helemaal compleet.

Foto’s: Theo Smits / Regio Zwolle United

Divisiepartners