Door de ogen van de veurzitter

Door de ogen van de veurzitter

Voorzitter Adriaan Visser schrijft met enige regelmaat een column voor de achterban van de club. Ditmaal geeft hij naast de sportieve stand van zaken ook een update over het bezoeken van wedstrijden in tijden van corona.

Sportief

De selectie bevindt zich momenteel halverwege de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Nadat de eerste oefenwedstrijd tegen SC Cambuur werd verloren (2-0), zegevierde PEC Zwolle tegen de drie mede-eredivisionisten AZ (0-1), Heracles Almelo (0-1) en FC Groningen (0-2). Nu zijn uitslagen in de voorbereiding natuurlijk niet van doorslaggevend belang. Niettemin, al met al lijkt het wat beter te staan dan vorig seizoen en ook lijkt het team meer in balans. Je merkt aan alles dat het fundament van ons elftal al langere tijd samenspeelt en elkaar steeds beter weet te vinden en begrijpt. Corona of niet, ook is er al de nodige beweging op de transfermarkt. Het lijkt er op dat, naast de inmiddels vetrokken Gustavo Hamer, nogal wat interesse is voor een aantal van onze spelers. Enfin, vooralsnog zijn we er in geslaagd de gelederen gesloten te houden. Wat inkomende transfers betreft, gaan we voorzichtig te werk, mede gelet op de nog steeds heersende onzekerheden rondom de uiteindelijke effecten van de coronacrisis; in financiële zin, maar ook voor wat betreft de aanbodzijde van de transfermarkt. In principe komt het er op neer dat we voorlopig als uitgangspunt nemen dat een ingaande transfer gecompenseerd moet worden met een uitgaande transfer.


Stadioncapaciteit

Binnen een maand start de competitie voor PEC Zwolle met een thuisduel tegen Feyenoord. De lastige puzzel wat betreft de toegang tot de wedstrijden is inmiddels gelegd. Afgelopen vrijdag is het voorstel besproken met burgemeester Snijders van de gemeente Zwolle en inmiddels loopt de vergunningaanvraag. We hebben in de vergunningaanvraag een pakket aan maatregelen opgenomen, waardoor we zoveel mogelijk van onze huidige seizoenkaarthouders en sponsoren de wedstrijden kunnen laten bezoeken. Dat heeft tot het goede nieuws geleid dat onze betalende seizoenkaarthouders en sponsoren één keer per twee wedstrijden live in het stadion aanwezig kunnen zijn (waarbij ook het stopzetten van de zo succesvolle verkoop van seizoenkaarten heeft geholpen). Mede hierdoor kunnen we een veilig en toegankelijk wedstrijdbezoek facilitairen. Ruimschoots van tevoren wordt via deze website en de socials van de club gecommuniceerd wanneer welke wedstrijden voor supporters in de ‘verkoop’ gaan. Vanaf dat moment wordt het wedstrijdbezoek voor publiek toegewezen op basis van de optioneel gekochte seizoenkaart (optie 1 en 2 seizoenkaarthouders hebben daarbij voorrang) middels het ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’ principe. Ook worden er nog enkele andere voorwaarden gesteld aan het stadionbezoek. Zoals eerder gecommuniceerd is de seizoenkaart strikt persoonlijk en is het organisatorisch niet te realiseren dat supporters op hun eigen stoel kunnen plaatsnemen. Alle seizoenkaarthouders van de club ontvangen op de korte termijn een persoonlijk schrijven waarin bovenstaande nader wordt toegelicht. Dat geldt ook voor onze sponsoren, zij zullen op basis van voornoemd gegeven uitgangspunten op korte termijn direct worden geïnformeerd.


Wat daarbij goed is om te vermelden, alles wat hierboven staat opgetekend is onder voorbehoud van de actualiteit en de ontwikkeling van het virus. Als PEC Zwolle zijnde kunnen we niet vaak genoeg benadrukken hoe spijtig wij het vinden dat de komende seizoenstart anders verloopt dan gebruikelijk. Desalniettemin is het de realiteit en hebben we het er met elkaar mee te doen. Dat merkt de club bijvoorbeeld ook in de begroting. Waar sinds de corona-uitbraak een aanhoudende druk op staat. De club loopt ten opzichte van vorig seizoen zo’n 1 tot 1,5 miljoen euro mis, met name bij de sponsorinkomsten en bij de verkoop van wedstrijdkaarten. Doordat de kosten sterk zijn teruggedraaid staat gelukkig de continuïteit van de club niet ter discussie. Niettemin, werken we keihard om het gat wat is ontstaan ten gevolge van de coronacrisis verder te dichten, waarvoor we steun vragen van de volledige aanhang van onze club.  


Het voelt allemaal behoorlijk surrealistisch, maar toch kijkt de club reikhalzend uit naar de start van de Eredivisie. Na ruim een half jaar speelt PEC Zwolle straks weer een competitiewedstrijd om de punten en dat is een heerlijk vooruitzicht. Een ieder binnen de club hunkert er naar om ons weer echt te gaan bezighouden met datgene ons allemaal bindt; voetbal! Op naar 12 september, op naar de competitiestart!


Met sportieve groet,


Adriaan Visser

Voorzitter PEC Zwolle