Berichtgeving Identity Based Access (IBA)

Berichtgeving Identity Based Access (IBA)

Sinds begin vorig seizoen neemt PEC Zwolle deel aan een pilot rondom Smart Safe Stadiums. Onderdeel van deze pilot is een onderzoek naar de voor- en nadelen van Identity Based Access (IBA): waarbij een eenmalige identificatie en registratie is vereist om een digitaal ticket op naam te hebben staan én te kunnen gebruiken. Deze pilot loopt formeel tot 30 juni 2025, waarna een evaluatie met alle deelnemende clubs, KNVB, Sportinnovator en andere partijen plaatsvindt. Op dit moment wordt IBA getest op de publieke tribunes, waarbij een grote groep publieke seizoenkaarthouders momenteel vrijwillig gebruik maakt van IBA.

In de vergunning voor het huidige seizoen heeft de Gemeente Zwolle als voorwaarde gesteld dat met ingang van 2025 - de eerste thuiswedstrijd is op 11 januari - gebruik wordt gemaakt van Identify Based Access (IBA). Tegelijkertijd is IBA ook verplicht gesteld voor alle uitwedstrijden vanaf de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles op zondag 3 november 2024. Dat zou betekenen dat vanaf de genoemde data toegang tot het stadion alleen mogelijk is via de PEC Zwolle App, en niet meer met een fysieke seizoenkaart. Dit geldt voor zowel publiekelijke als zakelijke seizoenkaarthouders.


Als club zijn we tegen verplichte invoering van IBA bij thuiswedstrijden. Het is voor ons als club belangrijk dat iedereen in staat is om een wedstrijd te kunnen bezoeken. Gastvrij en veilig voetbal is niet voor niets ook één van de belangrijkste pijlers in het beleid van de KNVB en clubs. Hoge drempels voor stadionbezoek dragen daar niet aan bij. Tijdens de implementatie van IBA in de pilot hebben we geconstateerd dat er nog aanzienlijke uitdagingen zijn rondom de verplichte invoering, die wij graag eerst opgelost zien. Voor bepaalde groepen supporters, zoals oudere supporters, kwetsbare doelgroepen, mensen zonder smartphone en supporters die minder digitaal vaardig zijn, vormt IBA bovendien een groot obstakel om een wedstrijd van PEC Zwolle te bezoeken.

 

Wij hebben de Gemeente Zwolle hierom gevraagd af te zien van de verplichte invoering en eerst de resultaten van de pilot af te wachten. Helaas is dit verzoek tot nu toe niet gehonoreerd, en heeft ons verzoek slechts geleid tot uitstel. Afgelopen week hebben we de Gemeente Zwolle nogmaals dringend verzocht om toch eerst de uitkomsten van de pilot af te wachten en niet over te gaan tot verplichte invoering van IBA. We wachten momenteel nog op een formele reactie hierop.


Al onze seizoenkaarthouders en zakelijke relaties hebben hierover maandag een mail ontvangen van de club. Zodra er meer duidelijkheid is, zullen we hierover communiceren.