PEC Zwolle knokt zich knap terug en pakt punt bij Ajax

PEC Zwolle heeft het mooie kalenderjaar 2023 afgesloten met een knap gelijkspel in Amsterdam. Op bezoek bij Ajax in de Johan Cruijff Arena knokken de Zwollenaren zich terug van een 2-0 achterstand, dankzij twee doelpunten van Lennart Thy: 2-2.

In de laatste competitiewedstrijd van het jaar kwam PEC Zwolle goed voor de dag. Met gevaarlijke steekballen achter de Amsterdamse defensie probeerde PEC het Ajax lastig te maken. En dat lukte zeer behoorlijk. Het leverde kansen op voor onder meer Lennart Thy en Anselmo Garcia Mac Nulty. De grootste vanuit PEC-optiek was echter voor Ody Velanas. Na een goede aanval kwam hij zomaar vrij voor het doel. Maar zijn poging ging helaas voorlangs.

PEC gevaarlijk vanaf begin

Ajax, dat voormalig Zwolle-trainer John van ’t Schip moest missen vanwege de bruiloft van zijn zoon in Australië, wist zelf ook regelmatig in de buurt van Jasper Schendelaar te komen. Die hield lang zijn doel schoon, mede dankzij goed verdedigen van zijn teamgenoten. Maar na 36 minuten kon Brian Brobbey alsnog de 1-0 maken. De spits leek buitenspel te staan, maar na interventie van de VAR keurde scheidsrechter Joey Kooij het doelpunt goed.

Een extra domper was de 2-0 van Brobbey direct na rust. Mooi was in minuut 55 het massale applaus voor de afwezige Van ’t Schip. Vlak daarna kwam PEC terug in de wedstrijd. Lennart Thy schoot binnen en kreeg daarbij hulp van Jorrel Hato, die de bal aanraakte. Daardoor was keeper Dinant Ramaj kansloos: 2-1. Het spel golfde in die tweede helft op en neer zonder al teveel grote kansen.

Thy opnieuw

In de slotfase bracht trainer Johnny Jansen met Tolis Vellios en Eliano Reijnders twee verse krachten. Vellios was na een voorzet vanaf de rechterkant gevaarlijk, maar zijn bal miste het doel. Steven Berghuis kon vlak voor tijd vanaf de rand van het strafschopgebied nog voor 3-1 zorgen, maar met een katachtige reflex voorkwam Schendelaar deze treffer. Die bleek belangrijk, want Thy scoorde in minuut 89 op prachtige wijze de 2-2.

Na de winterstop begint PEC Zwolle het jaar 2024 in eigen huis. Op zaterdag 13 januari is sc Heerenveen de tegenstander in het MAC3PARK stadion.

Ajax - PEC Zwolle 2-2 (1-0).

Toeschouwers: 53.853

Scheidsrechter: Kooij

Gele kaarten: Berghuis (Ajax), Velanas, Garcia Mac Nulty, Vellios (PEC Zwolle)

Opstellingen:

Ajax: Ramaj, Rensch, Hato, Taylor (80. Gaaei), Brobbey (74. Forbs), Akpom, Berghuis, Sosa (38. Hlynsson), Tahirovic, Sutalo, Martha

PEC Zwolle: Schendelaar, Van Polen, Kersten, Lam, Garcia Mac Nulty (86. Van der Haar), Van den Berg (80. Reijnders), Buurmeester, Thy, Namli, Druijf (80. Vellios), Velanas (86. Bobson)

36. Brobbey 1-0

48. Brobbey 2-0