Zwaarbevochten zege in Leeuwarden

PEC Zwolle heeft zaterdagavond in een knotsgek duel met 3-4 gewonnen van SC Cambuur. De Zwollenaren schoten uit de startblokken en stonden in mum van tijd met 0-2 voor. De Friezen knokten zich nog voor de theepauze terug, maar keken na rust opnieuw tegen een achterstand aan. Twee ingrepen van de VAR maakten het duel in de tweede helft nog complexer.

Bij PEC Zwolle begon Maikel van der Werff in de basis, voor de geschorste Siemen Voet. Ook Dean Huiberts en Mees de Wit verschenen weer aan de aftrap na een korte periode van afwezigheid.

Droomstart

Er gebeurde van alles in de openingsfase, die veel weg had van die in Alkmaar eerder dit seizoen. Eerst was daar de openingstreffer van Oussama Darfalou, zijn eerste in Zwolse dienst. Daishawn Redan kreeg de credits voor zijn versnelling aan de linkerflank en de perfecte voorzet. Darfalou kon aannemen en makkelijk afronden. Drie minuten later scoorde Zwolle opnieuw. Nu was het De Wit die door de Leeuwarder defensie sloop, zijn tegenstander uitkapte en keeper Sonny Stevens het nakijken gaf: 0-2. Al snel kwam Cambuur terug in de wedstrijd. Na balverlies van Mustafa Saymak raakte Van der Werff met een tackle het been van Issa Kallon. De strafschop die volgde ging binnen via Robin Maulun. Op de klok stonden pas negen minuten. Daarna was het lange tijd gedaan met kansen. Darfalou kreeg op aangeven van De Wit nog wel twee kopkansjes, maar scoorde niet nogmaals. Aan de andere kant schoot Doke Schmidt, die even daarvoor werd gespaard door de matig leidende Ingmar Oostrom na een idiote tackle van achteren op de benen van Redan, hard op Kostas Lamprou. Toch werd het nog 2-2 voor rust. Kallon frommelde de bal via Lamprou en de paal binnen.

Nieuwe marge

PEC Zwolle en Cambuur konden na rust van voor af aan beginnen. Net als in het eerste bedrijf waren de Zwollenaren als eerste aan zet. Daishawn Redan schoot na tien minuten netjes binnen en bezorgde PEC Zwolle een nieuwe voorsprong: 2-3. Vrij snel daarna bracht trainer/coach Dick Schreuder twee invallers: Djavan Anderson (voor Van der Werff) en Rico Strieder (voor Saymak). Vijf minuten later moest Schreuder nog eens wisselen toen Dean Huiberts heel naar terecht kwam na een mannelijk duel. Ondersteund door de clubarts en fysiotherapeut zocht de middenvelder de kleedkamer op. Na de wissels kwam PEC Zwolle andermaal tot scoren. Bram van Polen verlengde, niet voor het eerst in zijn loopbaan, een vrije trap net genoeg om Stevens te kloppen. Met een 2-4 voorsprong had PEC Zwolle opnieuw een marge van twee te pakken.

Geen vijfde

De volgende aanval was weer raak. Nu joeg Daishawn Redan de bal op schitterende wijze hoog in het doel. Het Cambuur-publiek, dat tot dan toe zong dat PEC Zwolle wel even ‘opgerold’ zou worden, keerde zich nu tegen de eigen ploeg, maar dat was slechts van korte duur. Oostrom werd namelijk door VAR Danny Makkelie gecorrigeerd. Redan zou nipt buitenspel hebben gestaan en dus geen vijfde treffer. Dat gaf de Friese aanhang moed om er nog eens achter te staan. Gedragen door het eigen publiek joeg Cambuur op de aansluitingstreffer en die viel dan ook. De pas ingevallen David Sambissa lepelde de bal listig in het strafschopgebied. Niemand raakte de bal aan, waarna deze in de verre hoek plofte: 3-4.

Bibberen

Het slotoffensief, met iets meer dan tien minuten op de klok, was ingezet. In de 81ste minuut ontplofte het stadion bijkans toen Oostrom voor de tweede keer naar de strafschopstip wees. Pelle Clement zou hands hebben gemaakt. Opnieuw kwam de VAR op de lijn, die Oostrom de situatie nog eens liet herbekijken. Nu zag de jonge leidsman ook in dat hij mis zat en draaide zijn beslissing terug. Met nog altijd een minimale voorsprong begon PEC Zwolle aan de blessuretijd die tot verbazing van velen maar liefst tien minuten bedroeg. Vanaf moment één was de omsingeling een feit. Eerst haalde Eliano Reijnders een bal van de lijn. Uit de daaropvolgende hoekschop viel de bal wonder boven wonder niet binnen en weer een hoekschop later redde Lamprou zijn team door een kopbal van dichtbij uit het doel te houden. De doelman maakte in deze fase zijn fout van voor rust meer dan goed. Uit een spaarzame aanval na 99 minuten voetballen had Redan de beslissing op zijn schoen, maar Stevens redde. Na ruim honderd minuten blies Oostrom voor het laatst en pakte PEC Zwolle alweer zijn tiende punt van het kalenderjaar.

Volgende week zondag, 20 februari, komt PEC Zwolle thuis in actie tegen FC Groningen. De aftrap is dan om 12.15 uur.

SC Cambuur – PEC Zwolle: 3-4 (2-2)

Toeschouwers: 3.300

Scheidsrechter: Oostrom

Gele kaarten: -

Opstelling SC Cambuur: Stevens, Mac-Intosch, Schouten (32’ Tol), Schmidt (76’ Sambissa) Hoedemakers, Kallon, Jacobs (67' Paulissen), Boere, Joosten, Bangura en Maulun (76’ Breij).

Opstelling PEC Zwolle: Lamprou, Van Polen, Nakayama, Saymak (57’ Strieder), Huiberts (62’ Van den Berg), Clement, Redan, Reijnders, Darfalou (76’ De Waal), Van der Werff (57’ Anderson) en De Wit.