Vitaal partnerverhaal: Vitaliteit is ons DNA

Vitaal partnerverhaal: Vitaliteit is ons DNA

De Week van de Vitaliteit stimuleert een vitale Regio Zwolle met een campagne en circa 20 activiteiten voor jong en oud. Met als doel om gezond leven aan te moedigen en om verbinding tussen mensen te stimuleren. Het belang van vitale mensen en organisaties is de laatste jaren extra benadrukt. De week wordt dit seizoen voor de vijfde keer georganiseerd en start met de wedstrijd PEC Zwolle – Go Ahead Eagles (zondag 3 april) en wordt afgesloten met de wedstrijd PEC Zwolle – AZ (zondag 10 april).

Onderdeel van de week zijn een viertal vitale partnerverhalen waarin we het gesprek aangaan met partners over hun visie en activiteiten als het gaat om dit thema. Vandaag is Jolanda van der Veer (directeur-bestuurder SportService Zwolle) aan het woord. Met haar spraken we over het belang van een vitale organisatie en hoe SportService Zwolle hieraan bijdraagt in Zwolle en de regio.


Vitale medewerkers zijn van essentieel belang voor de ontwikkeling van een organisatie

De directeur kan niet anders dan met deze stelling instemmen: „Ja, absoluut! Vitaliteit is natuurlijk een breed begrip. Voor mij is het dat je sociaal, mentaal en fysiek fit bent. Sociaal is de manier waarop je met elkaar en met partners samenwerkt en mentaal is de visie naar de toekomst toe. Welke trends en ontwikkelingen zien we, wat betekent dit voor onze koers als organisatie en hoe geven we hier samen invulling aan? Op fysiek vlak vind ik het belangrijk dat de kwaliteit van onze dienstverlening op orde blijft en er voldoende ruimte is voor ontwikkeling.

 

Van nature is de passie voor sport & bewegen natuurlijk ontzettend aanwezig bij SportService Zwolle. Samen sportiviteit beleven vind ik een heel belangrijk component. Het zorgt er namelijk voor dat onze medewerkers klaarstaan voor de toekomst en daarin mee kunnen bewegen.” 

 

Wie zijn jullie, wat doen jullie en hoeveel medewerkers heeft SportService Zwolle?

SportService Zwolle is aanjager en verbinder van sport & bewegen in Zwolle en inmiddels ook in de brede Regio Zwolle. Bij SportService Zwolle werken 60 mensen met passie voor sport. Van der Veer: „We worden door steeds meer gemeenten buiten Zwolle gevraagd. We zijn actief bezig om het liefst iedereen het plezier van sport & bewegen te laten ervaren. Een leven lang”. 


SportService Zwolle probeert elke inwoner van Zwolle en op verzoek in de regio in verbinding te brengen met sport & bewegen. Enerzijds via sportstimulering van jong en oud en anderzijds via bewegingsonderwijs. De organisatie is nauw betrokken bij verenigingen in Zwolle om samen met hen te kijken naar een vitale toekomstvisie. „Onze sportparkmanagers zorgen ervoor dat de sportparken volop worden benut. Verder hebben we een sportloket waar inwoners, bedrijven en partners alles kunnen vragen over sport & bewegen. Vanuit het perspectief ‘iedereen moet kunnen sporten’, proberen wij elk individu te verbinden met sport, ook wanneer mensen een sport niet kunnen betalen. Daarin werken we samen met de gemeente Zwolle voor het Zwemvangnet en het Jeugdfonds Sport & Cultuur”, vertelt Van der Veer. 

 

Wat betekent sport voor jou persoonlijk?

„Sport loopt als een rode draad door mijn leven. Ik ben opgegroeid met sport en het zorgt ervoor dat ik er energie en plezier van krijg. Als echte Zwolse draag ik de stad en regio zelf ook een heel warm hart toe. Als ik dan kijk naar de rol die ik nu heb als directeur-bestuurder van SportService Zwolle, dan kan ik de toegevoegde waarde van sport en bewegen steeds meer op de agenda zetten.” Sporten is gezond, geeft energie en is een manier die zorgt voor verbinding los van hiërarchieën en niveaus. De Zwolse staat dan ook graag langs de voetballijn om haar zoon aan te moedigen en vindt het geweldig om door haar werk kennis te maken met diverse sporten zoals kickboksen en padel. 


Wat is de link tussen SportService Zwolle en PEC Zwolle / Regio Zwolle United? 

PEC Zwolle, Regio Zwolle United en SportService Zwolle werken al jarenlang samen aan verschillende projecten. Van der Veer: „Met Regio Zwolle United werken we samen aan projecten als Oldstars walking football en Playing for Success. Nieuwe energie, zorgt ook voor nieuwe projecten zoals ‘PEC heeft LEFF’ in samenwerking met Regio Zwolle United en Stichting Empower. Met dit project helpen we kinderen en hun ouders/verzorgers met het realiseren van een gezonder voedings- en beweegpatroon.” 


De goedlachse bestuurder waardeert de maatschappelijke waarde die Regio Zwolle United toevoegt aan de wijde regio. Het waardevolle is dat SportService Zwolle daar extra uitvoeringskracht aan kan geven. En tegelijkertijd ziet ze dat topsport een voorbeeldfunctie heeft voor de breedtesport.  

 

Hoe hoog staat vitaliteit bij jullie op de agenda? 

Voor de directeur is het logisch dat vitaliteit binnen SportService Zwolle hoog op de agenda staat, aangezien vitaliteit ook het werk van de organisatie is: „Dan nog is het goed om te blijven kijken naar de vitaliteit van onze medewerkers. Zorgen voor jezelf staat op nummer één, om vervolgens bij te dragen aan een vitale stad en regio.” Om in beweging te blijven, organiseert de organisatie clinics voor medewerkers en zijn er in coronatijd sportmatches ontstaan. Daarnaast kijkt de organisatie naar aangepaste werkplekken om staand te kunnen werken en vergaderen. Dit stimuleert een prettige werkomgeving. „Verder hebben we de SSZ-academie waarbij onze medewerkers opleidingen, trainingen en intervisies kunnen volgen om hun talenten verder te ontwikkelen.” 

 

Moedig je gezond eten aan onder je medewerkers?

„Onze mensen zijn zelf vaak al bewust met gezonde voeding bezig. Stagiaires van Landstede Sport, Bewegen en Gezondheid hebben enige tijd geleden een aantal medewerkers begeleid met hun leefstijl-, beweeg- en voedingspatroon. Dit werd zeer gewaardeerd. Recent heeft Maaike van Vugt, één van onze collega’s en beweegmakelaar, de opleiding tot leefstijlcoach afgerond. Ik heb haar gevraagd haar opgedane kennis over voeding en leefstijl ook met haar collega’s te delen zodat we hier (nog) bewuster mee om kunnen gaan”, vertelt Van der Veer enthousiast.

 

Tot slot… een paar dilemma’s

1) Sporten voor het werk of sporten na het werk? „Sporten voor het werk. Ik vind het heerlijk om die energie mee te nemen naar het werk.”


2) Individueel sporten of samen sporten? „Samen sporten, dat is veel leuker.”


3) Actieve of relaxte pauze? „Wisselend, actief en relaxt. Als het lekker weer is, wandel ik graag een rondje.”