Vierde editie Havendiner Regio Zwolle biedt toekomst

Vierde editie Havendiner Regio Zwolle biedt toekomst

Op vrijdag 7 februari 2020 werd de vierde editie van het Havendiner Regio Zwolle georganiseerd. Onder het genot van een diner werd de 130 gasten uit de logistiek- en havensector tussen de gangen door ook een inhoudelijk programma voorgeschoteld. Met als centraal thema van de avond: Haven van de Toekomst. Thecla Bodewes van Thecla Bodewes Shipyards werd uitgeroepen tot ‘Havenondernemer van het Jaar 2019’. Het jaarlijks terugkerende evenement werd georganiseerd door Port of Zwolle en Regio Zwolle United / PEC Zwolle.

Welkom

Dagvoorzitter Danny Pol heette de gasten van harte welkom. Peter Snijders (burgemeester Zwolle en voorzitter Regio Zwolle) gaf een welkomstwoord namens de aandeelhouders van Port of Zwolle (gemeenten Zwolle, Meppel en Kampen). Jeroen van den Ende (managing director Port of Zwolle) blikte in zijn havenrede traditiegetrouw terug op het afgelopen jaar. ,,Port of Zwolle heeft een goed jaar achter de rug", aldus Van den Ende. De op- en overslag van containers is enorm gestegen naar iets boven de zeven miljoen ton. Verder is Port of Zwolle het afgelopen jaar druk bezig geweest met de doorontwikkeling en verdere profilering van het havenbedrijf.


Haven van de Toekomst

Keynote-sprekers mr. ing. Jan Hendrik Dronkers (directeur-generaal Luchtvaart en Maritieme Zaken bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) en Bas Janssen (directeur Deltalinqs) deelden hun visie met betrekking tot het thema ‘Haven van de Toekomst’. De sprekers gingen in op onderwerpen als samenwerken, ondernemen, verduurzamen en innoveren. Dronkers lichtte in zijn betoog het landelijk perspectief met betrekking tot ondernemen, verduurzamen en innoveren toe met mooie voorbeelden vanuit de regio. Ook gaf hij duidelijk aan dat samenwerking binnen de regio en landelijk op regionaal en landelijk niveau erg belangrijk is voor de toekomst. Janssen sprak over de kracht van het netwerk. In zijn keynote lichtte hij toe dat het goed is om op verschillende vlakken samen te werken, zodat je elkaar versterkt en doelen kunt realiseren.


Havenondernemer van het Jaar

Tijdens het diner werd Thecla Bodewes van Thecla Bodewes Shipyards uitgeroepen tot ‘Havenondernemer van het Jaar 2019’. Met deze eervolle titel volgt zij Nutte Visser (MCS Terminals) op. De award werd uitgereikt door Jan Hendrik Dronkers en Tineke Netelenbos, voormalig minister van Verkeer en Waterstaat en tegenwoordig lid van de Raad van Advies van Port of Zwolle. De jury bestond uit Jeroen van den Ende, Nutte Visser (Eigenaar MCS Terminals en Havenondernemer van het Jaar 2018) en Alfred Peterson (hoofd economie provincie Overijssel).


Thecla Bodewes trad in 1997 toe tot het familiebedrijf Gebr. G. & H. Bodewes, dat toen een scheepswerf in Hasselt voor de bouw en reparatie van binnenvaartschepen was. Een jaar later nam ze, als zevende generatie Bodewes, het bedrijf over en bouwde ze het gestaag uit. In 2011 werd ze uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar. Inmiddels heeft ‘Thecla Bodewes Shipyards’ vier werven in Stroobos, Kampen, Meppel en Harlingen en 120 personeelsleden. Haar internationale bedrijf is gespecialiseerd in de nieuwbouw van onder meer duwboten, zeeslepers en bagger- en passagiersschepen.


De jury koos unaniem voor Thecla Bodewes, zoals beschreven in het juryrapport: ‘Thecla Bodewes is een onderneemster in hart en nieren. Zij is een vrouw met een no-nonsense mentaliteit die gevoel heeft voor het leiden van een bedrijf vanuit familiewaarden en die oog – en hart heeft voor haar personeel. Zij denkt niet in problemen, maar in kansen en is een innovator. Zo richt zij zich met haar bedrijf Maritima Green Technology op projecten, zoals het maken van autonoom varende drones voor de offshore-industrie en rondvaartboten varend op waterstof.’ ‘Wij zijn trots dat wij ondernemers, zoals Thecla Bodewes, in onze regio hebben’, aldus Jeroen van den Ende, managing director Port of Zwolle. 


Netwerken

De vierde editie van het Havendiner werd bezocht door vertegenwoordigers uit de logistiek- en havensector uit de regio, regionale en landelijke overheid, de grote zeehavens en andere betrokken instanties. Het informele event vond plaats in het MAC3PARK stadion. Na afloop van het diner bezochten de gasten de wedstrijd PEC Zwolle Vrouwen - VV Alkmaar. Rondom de wedstrijd maakten de gasten volop gebruik van de gelegenheid om te netwerken. 


Kracht van sport

PEC Zwolle, Regio Zwolle United en Port of Zwolle gebruiken de kracht van sport als ontmoetingsplaats en uithangbord om Regio Zwolle te positioneren als logistiek knooppunt van het Noordoosten. Het Havendiner wordt ondersteund door het Logistiek Netwerk Regio Zwolle; een netwerk waarin logistiek gerelateerde organisaties in de Regio Zwolle hun krachten hebben gebundeld om belangrijk thema’s te positioneren.

Divisiepartners