Matchfacts PEC Zwolle - Fortuna Sittard

Iedere wedstrijd duiken we de boeken in op zoek naar leuke feitjes en andere wetenswaardigheden van het desbetreffende duel. Ditmaal de matchfacts behorende bij PEC Zwolle – Fortuna Sittard.

Onderlinge balans

PEC Zwolle nam het in eredivisieverband acht keer eerder op in eigen huis tegen Fortuna Sittard. Van deze wedstrijden werden er vijf gewonnen en eindigde er één in een gelijkspel. De laatste nederlaag dateert uit het seizoen

1984-1985. Destijds verloor de ploeg van Co Adriaanse met 0-2. Het doelsaldo van de daaropvolgende edities biedt perspectief. In deze vijf wedstrijden wist PEC Zwolle namelijk dertien keer te scoren en incasseerde het maar twee tegentreffers.

Spectaculaire laatste editie

Afgelopen seizoen was de thuiswedstrijd tegen Fortuna allesbehalve saai. Al vroeg in de wedstrijd zette Mustafa Saymak de Blauwvingers op voorsprong. In het vervolg van de wedstrijd kregen Fortunees Amadou Ciss en PEC-spits Reza Ghoochannejhad een rode kaart van scheidsrechter Joey Kooij. Niet lang na de rode kaart van Ghoochannejhad scoorde Illiass Bel Hassani de 2-0, waardoor de wedstrijd gespeeld leek. In de laatste minuut van de wedstrijd werd het echter, door een aansluitingstreffer van Vitalie Damașcan, toch nog even spannend. In de blessuretijd stelde Lennart Thy de driepunter alsnog veilig: 3-1.

Concurrent

Na zestien gespeelde wedstrijden zijn de twee ploegen erg aan elkaar gewaagd. Het gat op de ranglijst is slechts één punt in het voordeel van PEC Zwolle. Ook het doelsaldo is in Zwols voordeel. Hoewel Fortuna vaker doel trof, is het aantal tegendoelpunten van Zwolle beduidend lager.

Eerder dit seizoen

De uitwedstrijd dit seizoen tegen Fortuna eindigde in een gelijkspel. Na een snelle counter zorgde Emil Hansson voor de voorsprong van Fortuna Sittard. Halverwege de eerste helft was het echter Jaroslaw Jach die, na een scherp aangesneden voorzet van Immanuel Pherai, in eigen doel kopte. PEC leek met deze tussenstand de rust in te gaan, totdat George Cox nog voor de 2-1 zorgde. In de tweede helft was het Thomas Lam die, met een fantastische

vrije trap voor de 2-2 eindstand zorgde.

Even oud

Wanneer beide selecties op basis van leeftijd tegen elkaar worden afgezet zijn beide ploegen praktisch even oud. Bij Fortuna Sittard is de gemiddelde leeftijd 24,7 jaar, bij PEC Zwolle is dat 24,8. Ben Rienstra is met zijn 30 jaar de oudste selectiespeler van de Limburgers. Bij Zwolle is dat de 35-jarige Bram van Polen.

Oude bekenden

Bij Fortuna Sittard spelen dit seizoen onder anderen Ben Rienstra, Zian Flemming en Nassim El Ablak. In totaal kwam Rienstra 35 eredivisiewedstrijden in actie voor PEC en Flemming 29 keer. El Ablak haalde nooit het eerste elftal, maar speelde in totaal twee seizoenen in de Zwolse jeugdopleiding.

Rechtstreekse overgang

Zian Flemming maakte afgelopen zomer rechtstreeks de overstap van Zwolle naar Sittard. De aanvallende middenvelder was daarmee niet de eerste speler die deze (of de omgekeerde weg) bewandelde. Soufian Moro ging hem in 2015 voor. Andersom ruilden Danny Wintjens (2012), Danny Schreurs (2009) en Marcel Akerboom (2006) Fortuna voor Zwolle. Zowel Moro, Wintjens Schreurs als Akerboom maakten een transfervrije overstap, alleen met de overgang van Flemming naar Sittard was een transfersom gemoeid.

Sjoerd Ars

Sjoerd Ars, voormalig topscorer van FC Zwolle, keert zaterdag met Fortuna Sittard voor even terug in Zwolle. Voorheen was hij in dienst als technisch manager, maar sinds dit seizoen is zijn functienaam ‘head of international scouting’. De 36-jarige Ars speelde in het seizoen 2010 2011 39 wedstrijden voor Zwolle waarin hij 29 doelpunten maakte.

Lennart Thy, verantwoordelijk voor de 3-1 in blessuretijd, springt in de armen van landgenoot Michael Zetterer tijdens de editie van vorig seizoen.
Doelman Danny Wintjens, hier in actie tegen Willem II, maakte in 2012 transfervrij de overstap van Sittard naar Zwolle.