Door de ogen van de veurzitter

Door de ogen van de veurzitter

Voorzitter Adriaan Visser schrijft met enige regelmaat een column voor de achterban van de club. Hieronder tref je zijn bevindingen over de sportieve prestaties en de verplaatsing van de wedstrijd Ajax – PEC Zwolle.

Sportief

Met tien punten uit vijf wedstrijden draait PEC Zwolle tot nu toe een mooi 2019. Het speelde twee thuiswedstrijden waarin het volle pond werd behaald en waar het publiek op de banken stond. Winnen van Feyenoord en de sensationele comePEC tegen FC Utrecht zijn prestaties die er mogen zijn. Dat het team uit de laatste twee uitduels, één punt wist te sprokkelen was gezien het spelbeeld in Heerenveen (overwinning lag binnen handbereik) en de barre wedstrijd in Den Haag (die normaal gesproken zou eindigen in een gelijkspel) wat beneden de verwachting. Gezien de andere resultaten en de minimale verschillen op de ranglijst, blijft het onderin spannend. PEC Zwolle zal zijn beste been dienen voor te zetten om zo snel mogelijk uit het degradatie-moeras te vertrekken. Wat dat betreft is de thuiswedstrijd aanstaande zaterdag tegen De Graafschap van immens belang. De zakelijke hoofdtribune is inmiddels uitverkocht, op de drie publieke tribunes is nog wel wat beschikbaarheid. Kom jij ons zaterdag steunen? Klik hier voor de online ticketshop en schaf vandaag nog jouw kaartje aan.


Verplaatsing Ajax – PEC Zwolle

Vol ongeloof hebben wij bij de club kennisgenomen van het KNVB-besluit de wedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle voor de tweede maal te verplaatsen. Het duel met de Amsterdammers staat nu gepland op woensdagavond 13 maart, 18.30 uur. Deze op z’n zachtst gezegd bijzondere wijziging komt voort uit het drukke wedstrijdschema van Ajax. Dat er door deze wijziging juist een bijzonder druk speelschema voor PEC Zwolle ontstaat, is blijkbaar van ondergeschikt belang. Het besluit lijkt willekeurig genomen en kan grote gevolgen met zich meedragen voor het verdere verloop van de competitie. Zowel boven- als onderin de ranglijst. 


Het besluit de wedstrijd wederom te verplaatsen brengt twee voor ons zwaarwegende elementen naar voren. Namelijk de sportieve aspecten, die zoals later in deze column uitgelegd niet bepaald rooskleurig voor ons uitpakken en ten tweede het feit dat de wijziging totaal geen rekening houdt met de belangen van onze aanhang; de levensader van onze club! Hieronder schets ik het scenario hoe de beslissing tot stand is gekomen.


Voor de thuiswedstrijd van Ajax tegen Real Madrid heeft de KNVB contact met de club gezocht. Op vrijdag 8 februari werd ons gevraagd of wij het een eventuele optie zouden vinden de ontmoeting met Ajax te verplaatsen bij een goed resultaat (lees: winst of gelijkspel) van de Amsterdammers in de Champions League. We hebben toen aangegeven naar de KNVB, dat wij ongeacht het resultaat niet voornemens waren mee te werken aan deze tweede verplaatsing. Woensdag 13 februari verliest Ajax met 1-2 van Real Madrid en daarmee is de kous af. Na contact van onze kant met de KNVB werd dat bevestigd. Totdat wij afgelopen maandag te horen kregen, dat Ajax ondanks het uitblijven van een goed resultaat alsnog het verzoek had ingediend bij de KNVB tot verplaatsing van de wedstrijd. Dezelfde middag nog ging de UEFA akkoord en woensdag volgde de gemeente Amsterdam. De wijziging werd PEC Zwolle medegedeeld, alsof onze club geen partij is in deze. Alsof wij het ons allemaal maar moesten laten gebeuren. 


In de nieuwe situatie speelt ons team na de wedstrijd van aankomend weekend twee weken geen competitieduel om vervolgens, en in tegenstelling tot onze concurrenten, drie wedstrijden in acht dagen te moeten voetballen. Voor PEC Zwolle, dat de beschikking heeft over een selectie die aanmerkelijk kleiner is dan die van Ajax, zorgt de wijziging voor een onverantwoorde verzwaring van de competitie ten opzichte van onze concurrenten die hier geen last van hebben. Een duidelijker voorbeeld van competitievervalsing kan ik me niet bedenken. En dan nog even over het moment. Juist nu staan er een groot aantal clubs op ongeveer gelijke hoogte in de Eredivisie en kan één wedstrijd winnen of verliezen een enorm verschil maken. Voor PEC Zwolle is het dus een volstrekt onverantwoord besluit.


Daarnaast wil ik ook in de bres springen voor onze achterban. Hoe is het voor onze werkende en studerende aanhang mogelijk, opeens een wedstrijd op woensdagavond 18.30 uur te bezoeken, terwijl in alle agenda’s van de zaterdagavond is uitgegaan. Ik steun dan ook volledig de brief van onze Supportersclub zoals deze donderdag werd gepubliceerd.


Laat ik heel duidelijk zijn. Wij zijn als PEC Zwolle in algemeenheid bereid om mee te denken, alleen niet als het een eenrichtingsweg is waarop gereden wordt. Er is met ons nooit gesproken over verdere alternatieven, door bijvoorbeeld de wedstrijd van Excelsior die gespeeld wordt in het eerste weekend van maart, ook te verplaatsen naar woensdag 13 maart. Of door de bekerwedstrijd Feyenoord – Ajax te verplaatsen.


Samenvattend is PEC Zwolle totaal niet te spreken over deze wijziging en heeft dat inmiddels aan de KNVB duidelijk gemaakt. Concreet heeft de club een officieel schrijven gestuurd naar de voetbalbond, maar ook naar de Eredivisie CV en Ajax, waarin het zeer dringende verzoek is gedaan het besluit op basis van bovenstaande opsomming terug te draaien. Dit mede ook in het licht van de door de KNVB genoemde belangrijkste reden van verplaatsing; de coëfficiënten voor Europees voetbal. Na de uitslagen van donderdagavond lijkt dit argument helaas van de baan!


Wordt ongetwijfeld vervolgd.


Met sportieve groet,


Adriaan Visser

Voorzitter PEC Zwolle