Arne Slot stelt zijn Sterrenteam spelers aan je voor

Arne Slot stelt zijn Sterrenteam spelers aan je voor

Eerder deze week werden de spelers die deelnemen aan de Arne Slot Afscheidswedstrijd via dit kanaal bekendgemaakt. De spelers van het 'Zwolle Kampioensteam' zijn voor de meeste Zwolse supporters bekend. Via deze weg willen we ook de spelers van het Sterrenteam aan je voorstellen. Arne Slot staat bij iedere speler stil en legt uit waarom deze speler een onderdeel is van dit Sterrenteam.

1. Henk Timmer
Henk Timmer was en is uitermate populair onder de Zwolse supporters. Timmer beleefde een prachtige carrière en speelde respectievelijk voor FC Zwolle, AZ, Feyenoord, Ajax en sc Heerenveen. Daarnaast verdedigde Timmer zeven maal het doel van het Nederlands elftal. Arne Slot is dan ook trots dat hij Henk mag verwelkomen als keeper van zijn team: ,,Toen ik als broekie bij de selectie kwam was Henk Timmer een gearriveerde speler in de selectie van FC Zwolle. Het mooie aan Henk vond ik dat hij zich echt om mij bekommerde, terwijl ik als jeugdspeler nog maar net kwam kijken. Henk nam me mee naar het trainingsveld en bracht me steevast naar het station. Henk zijn handelsmerk was de muziek keihard aanzetten en uit volle borst meezingen."

2. Leon Vlemmings
Leon Vlemmings is voormalig hoofdtrainer van Excelsior, Feyenoord, AEK Larnaca en FC Eindhoven en speelde als voetballer onder meer voor Helmond Sport en FC Den Bosch. Arne Slot heeft met Leon Vlemmings samengewerkt in zijn tijd bij NAC Breda: ,,In mijn periode bij NAC was Leon assistent-trainer. Ik ben onder de indruk geraakt van de voetbalfilosofie van Leon. Bijzonder knap vond ik het dat hij zijn visie perfect kon vertalen naar zijn video-analyses. In die tijd was dat bijzonder revolutionair. Nog steeds hebben we contact over met name voetbaltactische zaken."
 
3. Rob Penders
Na zes seizoenen RBC Roosendaal maakte Rob Penders de overstap naar NAC Breda. Penders speelde tien seizoenen voor NAC Breda en groeide uit tot 'Mister NAC'. Tegenwoordig is hij werkzaam als jeugdtrainer bij NAC Breda. Arne Slot is blij dat hij aanwezig is bij de afscheidswedstrijd: ,,Toen ik in 2002 bij NAC Breda kwam, speelde Rob daar al enkele seizoenen. We hadden meteen een klik en ook buiten het veld spraken we regelmatig af. Dit was ook de kracht van NAC Breda. Het was een hechte club, zowel binnen als buiten het veld. Met Rob, Anthony Lurling en Sander van Gessel hadden we een vaste klaverjasclub. Rob heeft me tevens wegwijs gemaakt in de binnenstad van Breda!" 

4. Gregg Berhalter
Gregg Berhalter speelde tussen 1994 en 1996 voor FC Zwolle. De tijd in Zwolle bleek het startsein voor een geweldige carriere voor de Amerikaan. Gregg Berhalter speelde voor grote clubs als Crystal Palace, TSV 1860 Munchen en LA Galaxy. Met die laatste club won Berhalter samen met onder meer David Beckham, de Major League Soccer in Amerika. Verder was Berhalter jarenlang vaste kracht in Team USA. Arne Slot kent Gregg Berhalter uit zijn eerste periode bij FC Zwolle: ,,Ik kwam als jeugdpeler bij de selectie. Gregg speelde toen al voor het tweede seizoen bij FC Zwolle. Vanaf het eerste moment konden we het goed vinden. Gregg bracht me regelmatig naar het station, omdat ik in die tijd nog geen auto mocht rijden. Deze ritjes zal ik nooit vergeten. Gregg reed als een malle en vertelde me steevast: 'I train my eyes when I drive a car'. Gregg was ongelooflijk gedreven om het maximale uit zijn carrière te halen. Achteraf ben ik blij dat hij me niet helemaal naar Bergentheim bracht…."

5. Mike Zonneveld
Mike Zonneveld begon zijn voetbalcarriere in de jeugd van Ajax. Ondanks dat hij regelmatig te maken had met blessures speelde hij voor mooie clubs als N.E.C., NAC Breda, FC Groningen, AEL Limassol en PSV. Bij deze laatste club werd Mike Zonneveld in zijn eerste seizoen landskampioen in de Eredivisie. Arne Slot en Zonneveld speelden samen bij NAC Breda: ,,Met Mike heb ik een leuke tijd gehad bij NAC Breda. Mike is een begenadigde linkspoot die er in het jaar 2006-2007 voor zorgde dat ik bijna bovenaan stond in het assist-klassement. Ontelbare keren legde ik de bal bij een indirect vrije trap breed, waarna hij de bal tegen de touwen schoot. Mike was in dat seizoen ongelooflijk op schot…."

6. Sander van Gessel
In 1996 maakte Sander van Gessel zijn debuut voor FC Groningen. Dit was het begin van een mooie carrière. Hij groeide al snel uit tot een bepalende speler bij FC Groningen. Dit bleef niet onopgemerkt en sc Heerenveen nam Van Gessel over van de club uit het Hoge Noorden. Enkele jaren later maakte hij de overstap naar NAC Breda. In deze periode speelde hij samen met Arne Slot. Ook later bij Sparta Rotterdam speelde het tweetal nog samen: ,,Sander en ik hebben een goede band. Niet alleen op het veld, maar zeker ook buiten het veld kunnen wij het bijzonder goed vinden. Ik ben dan ook blij dat Sander naar Zwolle komt om mijn afscheidswedstrijd bij te wonen. Op het veld speel ik graag met Sander, aan de klaverjastafel had ik liever Anthony Lurling of Rob Penders als maatje... Dat had me waarschijnlijk veel geld gescheeld."

7. Kees-Jan Schipper
Arne Slot: ,,Kees-Jan en ik zijn al vanaf de basisschool vrienden. Ik kan me van onze jeugd herinneren dat we altijd aan het voetballen waren. Met Kees-Jan haalde ik mijn eerste succes door met een kleine club als VV Bergentheim door te dringen tot de finale van het 4 tegen 4 toernooi in Zeist. Dit was net na het Europees Kampioenschap 1988. We zaten enkele dagen in Zeist, als jonge jongens een onvergetenlijke ervaring. Kees-Jan en ik hebben altijd contact gehouden en ik vind het dan ook mooi dat hij zaterdag meespeelt in mijn team."

8. Edouard Duplan
Duplan werd in de zomer van 2006 door RBC Roosendaal naar Nederland gehaald. Hij kwam over van Clermont. In 2007 maakte Duplan echter al de overstap naar Eredivisionist Sparta Rotterdam. In die tijd speelde hij samen met Arne Slot. De meest memorabele wedstrijd die ze samen speelden was Sparta Rotterdam - Ajax op 3 mei 2009. Sparta Rotterdam won die middag van Ajax: ,,Als ik terugdenk aan die wedstrijd tegen Ajax dan krijg ik nog kippenvel. Het is met afstand mijn mooiste wedstrijd voor Sparta geweest. Edouard was die middag gewoonweg ongrijpbaar. Hij passeert zo ongelooflijk makkelijk, dat laat hij ook nu zien bij FC Utrecht."

9. Etienne Reijnen
Etienne Reijnen maakte zijn debuut in het betaalde voetbal voor FC Zwolle. In 2011 maakte hij de overstap naar AZ. Bij deze club won Reijnen afgelopen seizoen de KNVB Beker. Bij FC Zwolle speelde Reijnen samen met Arne Slot: ,,Ik herkende in Etienne veel van mijn tijd als jonge speler bij de selectie. Etienne had ongelooflijk veel talent. Ik heb geprobeerd hem te begeleiden zoals jongens als Timmer en Berhalter mij hebben begeleid. In het veld hadden Etienne en ik al snel een klik. Hij zocht altijd de voetballende oplossing, wat mijn spel als middenvelder ten goede kwam. Ik denk nog altijd dat als Etienne niet halverwege het seizoen 2010-2011 naar AZ was vertrokken, we in dat jaar al kampioen waren geworden!"

10. Orlando Engelaar
Orlando Engelaar is een product van de Feyenoord opleiding. Via NAC Breda kwam hij in de absolute top van het Nederlandse voetbal terecht. Engelaar speelde veertien interlands en was basisspeler op het WK 2008 in het elftal van bondscoach Marco van Basten: ,,Orlando en ik waren bij NAC Breda in eerste instantie concurrenten voor de nummer 10 positie. Gelukkig voor mij besloot Henk ten Cate dat Orlando nog beter tot zijn recht kwam op de 8 positie. Hierdoor hebben we vele wedstrijden samen op het middenveld bij NAC Breda gespeeld. Alfred Schreuder was in die tijd de meest controlerende speler op het middenveld. Je zag toen al dat Orlando de potentie had om een stapje hogerop te gaan. Orlando was zo sterk aan de bal. Ik durfde hem altijd in te spelen, al stond hij tussen drie tegenstanders in."

11. Sieme Zijm
In 1997 maakte Sieme Zijm de overstap naar FC Zwolle. Net als Arne Slot speelde Zijm ook voor Sparta Rotterdam. In totaal kwam de multifunctionele speler tot 321 wedstrijden in het betaalde voetbal: ,,Sieme was een geweldige jongen in de groep. Altijd goed gehumeurd en ook altijd bereid om het maximale te geven in een wedstrijd. Bij FC Zwolle begon Sieme als linksbuiten, maar al snel werd hij ingezet als linksback of linkermiddenvelder. Sieme was regelmatig slachtoffer van voetbalhumor. Wat ik me nog goed herinner is dat we op trainingskamp waren in Alkmaar en Sieme kwam met eigen vervoer. De spelers die vanuit Zwolle kwamen, hadden Sieme wijsgemaakt dat we zakgeld van de club hadden ontvangen. Sieme is vervolgens het hele hotel doorgegaan op zoek naar Wim de Weerdt om zijn geld op te eisen… Dit geld moet hij nog altijd ontvangen!"

12. Dirk Jan Derksen
Dirk Jan Derksen speelde onder meer voor clubs als Roda JC Kerkrade, MVV, Cambuur Leeuwarden en FC Zwolle. In het seizoen 1999/2000 werd Derksen topscorer van de Eerste Divisie met 24 doelpunten. In dat jaar speelde Derksen samen met Arne Slot: ,,Dirk Jan was een echte goalgetter. Hij stond altijd op scherp en ik kon als nummer 10 dan ook heerlijk met hem samenspelen. Eén dag voor de wedstrijd trainden we altijd op voorzetten vanaf de zijkant. Dirk Jan en ik stonden centraal opgesteld om de voorzetten binnen te koppen. We konden echter pas beginnen als Dirk Jan de volgende opmerking had gemaakt: 'Zo Dirkie heeft zijn laddertje weer bij zich...' Hierbij refereerde hij aan het feit dat hij zo hoog kon springen.”

13. Foeke Booy
Foeke Booy begon zijn carriere bij Cambuur Leeuwarden. In 1985 kwam Booy bij PEC Zwolle terecht. Met deze club wist hij in 1986 te promoveren naar de Eredivisie. Booy maakte in 67 wedstrijden 37 doelpunten voor PEC Zwolle. Ook speelde hij voor de Belgische topploeg Club Brugge. Als trainer won Foeke Booy de KNVB Beker met FC Utrecht. In zijn periode bij Sparta Rotterdam werkte hij samen met Arne Slot: ,,Ik vind het geweldig dat Foeke zaterdag aanwezig is. Als trainer van Go Ahead Eagles is het niet vanzelfsprekend dat je op een feestje in het IJsseldelta stadion komt. Ik hoop dat het Zwolle publiek Booy herinnert voor zijn verdienstelijkheden voor PEC Zwolle als veelscorende spits. Dat Foeke komt zie ik als een bevestiging van de fijne samenwerking die we bij Sparta Rotterdam hebben gehad. We lagen beiden wel eens onder vuur, maar uiteindelijk hebben we die club toch mooi in de Eredivisie kunnen houden!"

14. Erik Falkenburg
Erik Falkenburg groeide als jeugdspeler op bij Sparta Rotterdam en daar maakte hij ook zijn debuut in het betaald voetbal. In die periode maakte Arne Slot kennis met de talentvolle Falkenburg. Na drie seizoenen Sparta Rotterdam vertrok Falkenburg naar AZ: ,,Erik was een levensgenieter. Het liefst reed hij met een puch door de achterlanden van Leiden met Herman van Veen op zijn Ipod. Erik was samen met Kevin Strootman bijzonder talentvol. Ik vond het mooi hoe leergierig Erik en Kevin in die tijd waren."

15. Eric Botteghin
Eric Botteghin kwam in 2006 naar Nederland. Hij veroverde al snel zijn plek in het Zwolse basiselftal en was niet meer weg te denken uit het hard van de defensie. Botteghin groeide uit tot een echte publiekslieveling. In 2011 verruilde Botteghin FC Zwolle voor NAC Breda. Dezelfde stap die Arne Slot enkele jaren voor hem had gemaakt. Botteghin en Slot speelden samen bij FC Zwolle: ,,Eric heeft een ongelooflijke drive en kan simpelweg niet tegen zijn verlies. De Zuid Amerikaanse passie giert bij Eric door zijn aderen, toch weet hij dit steeds beter te kanaliseren. Voor FC Zwolle was Eric verdedigend erg sterk en een gevaar bij elke standaardsituatie voor de goal van de tegenstander.”

16. Gerald van den Belt
Gerald van den Belt is geboren Kampenaar en speelde in totaal zes seizoenen voor FC Zwolle, waarin hij tot 138 wedstrijden en 24 goals kwam. Tegenwoordig is Van den Belt algemeen directeur bij Cambuur Leeuwarden. Met die club werd van den Belt afgelopen seizoen kampioen in de Jupiler League: ,,Ik heb een geweldige eerste periode bij FC Zwolle gehad. Dit was niet in de laatste plaats om de gortdroge humor van Gerald en Henri Louwdijk. We trokken in die tijd veel met elkaar op en die band tussen ons drieën is eigenlijk altijd hecht gebleven. Daarnaast was Gerald als voetballer een speler, waarmee ik een natuurlijke klik had. Gerald werd nog wel eens onderschat, maar hij was snel en had een ongelooflijk goed gevoel voor het moment van diepgaan. Veel supporters zullen hem herinneren aan de winnende goal in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles, maar voor mij staat die wedstrijd in mijn geheugen gegrift door de corner die Gerald kort wilde nemen met Tuhuteru. In plaats van Iggy inspelen, tikte Gerald de bal direct over de achterlijn. Ongeëvenaard…."

17. Joost Broerse
Joost Broerse maakte zijn debuut in het betaalde voetbal voor FC Groningen in het seizoen 1997/1998. Een begin van een mooie carrière langs clubs als FC Utrecht, Excelsior, APOEL Nicosia en tegenwoordig PEC Zwolle. Broerse speelde met APOEL Nicosia nog in de Champions League. Daarnaast won Broerse met FC Utrecht de KNVB Beker: ,,Joost en ik zijn generatiegenoten. We hebben door mijn blessure niet lang met elkaar gespeeld, maar ik kon het in het veld goed met Joost vinden. Hij is een verdediger die altijd zoekt naar de voetballende oplossing, waardoor je als middenvelder aan het voetballen komt."

18. Mark Schenning
Mark Schenning is geboren in Apeldoorn en begon zijn carrière bij Go Ahead Eagles. Hij vervolgde zijn carrière bij Willem II en met deze club speelde Schenning tevens in de Champions League. Hij schoot zichzelf letterlijk de geschiedenis boeken door in de Champions League wedstrijd tegen Sparta Praag te scoren. Arne Slot en Mark Schenning speelden samen bij NAC Breda: ,,Mark was samen met Rob Penders een betrouwbaar centraal duo. Daarnaast was Mark in die periode multifunctioneel, want niet zelden dook hij in de spits op. Het publiek waardeerde dit enorm. 'Schenning in de spits olé olé' galmde niet zelden door het stadion. De eerste wedstrijd van hem als spits was mijn eerste wedstrijd tegen FC Zwolle. We wonnen met 2-0 en mede door het goede werk van targetman Schenning scoorde ik twee keer."

19. Bart van den Eede
Bart van den Eede begon zijn carrière bij KSK Beveren. In 2000 haalde FC Den Bosch Van den Eede naar Nederland en hier groeide hij uit tot een makkelijk scorende spits. Dit bleef niet onopgemerkt en NAC Breda haalde hem in 2002 naar Breda. In dat seizoen kwam ook Arne Slot naar Breda: ,,Ik heb het nooit onder stoelen of banken geschoven dat mijn periode bij NAC Breda een geweldige periode is geweest. Buiten het veld was Bart van den Eede belangrijk voor mijn inburgering in Brabant. Daarnaast sliep ik op trainingskamp op dezelfde kamer als hem. Hij stond niet bepaald bekend om zijn werkethiek. Legendarisch was dan ook ons trainingskamp in Suriname. Het was daar meer dan 35 graden, ongelooflijk zware omstandigheden om te trainen. Na één trainen kwamen we samen op de hotelkamer. Bart zei meteen… 'Arne, dit ga ik niet tien dagen volhouden!' Ik in al mijn onschuld, 'wat ga je d'r aan doen hè, we zitten hier nog wel even'. Bart antwoorde simpel, 'ik loop nu naar de fysio en vertel hem dat ik teveel last van mijn knie heb, probleem opgelost!' Vijf minuten later kwam Bart terug op de kamer met pijnstillers in zijn hand en zei: ‘Arne als ik deze neem kan ik morgen weer trainen….’ Om vervolgens de pijnstillers begeleid door de tekst ‘Toedeledoki’ in de vuilnisbak te gooien. De resterende negen dagen hebben we Bart alleen nog in het zwembad gezien… aquajoggen."

20. Yuri Rose
Yuri Rose begon zijn carrière bij FC Volendam. Voor die club speelde hij vijf seizoen, waarna Heracles Almelo hem naar het oosten van het land haalde. Bij Heracles scoorde hij 35 goals, waardoor een transfer naar sc Heerenveen niet lang op zich liet wachten. Korte tijd later maakte Rose de overstap naar Sparta Rotterdam, waarvoor hij vijf seizoenen voetbalde. In zijn periode bij Sparta Rotterdam speelde Rose samen met Arne Slot: ,,Yuri is een geboren winnaar. Hij is direct en eist het uiterste van zichzelf, maar zeker ook van zijn teamgenoten. Juist om die eigenschap heb ik vorig jaar Gerald van den Belt geadviseerd hem naar Cambuur Leeuwarden te halen. Yuri voegt met zijn karakter en manier van voetballen iets toe aan een elftal. Daarnaast ken ik niemand die zo geniet van zijn eigen lichaam als Yuri." 

21. Jakko Slot
Slot: ,,Mijn broertje mag natuurlijk niet ontbreken in mijn elftal. In de jeugd werd hij door sommige trainers gezien als een groter talent dan ik. Niet voor niks doorliep hij als aanvoerder de verschillende jeugdelftallen van FC Zwolle. We speelden enkele wedstrijden samen in de beloften. Zijn debuut heeft hij nooit gemaakt, omdat hij koos voor zijn maatschappelijke carrière. Zelf is hij hierover erg realistisch door te zeggen dat hij niet goed genoeg was voor het betaalde voetbal. Mooi is het dat hij via een omweg alsnog werkzaam is in het betaalde voetbal bij FC Twente. Hij zegt zelf altijd, niet elke Slot kan werken voor een topclub..."

22. Ronnie Stam
Ronnie Stam maakte zijn debuut in het betaalde voetbal bij NAC Breda. Stam beleefde mooie jaren in Breda en maakte uiteindelijk de overstap naar FC Twente. Met die club werd Stam in 2010 Landskampioen van Nederland. Dit resulteerde in een mooie transfer naar de Premier League: ,,Ronnie kwam als jonkie bij NAC Breda en was erg leergierig. Hij koos steevast voor de moeilijke rondo met jongens als Schreuder, Penders, Feher, Schenning en ik. In het begin stond Ronnie alleen maar in het midden. Maar hij liet zich niet wegsturen naar de mindere rondo. Na twee maanden had hij zich het hoge niveau eigen gemaakt. Tekenend voor zijn karakter en zijn wil om beter te worden! Dit voorbeeld heb ik de afgelopen jaren vaak gebruikt bij het begeleiden van jonge spelers als bijvoorbeeld Jesper Drost."

23. Henry Louwdijk
Slot: ,,Henry speelt zaterdag in het Zwolle Kampioensteam mee, maar eigenlijk mag hij niet ontbreken in mijn team. Vandaar dat ik voor Henry een plek op de bank in mijn team heb gereserveerd. Henry was met zijn humor de ideale tweede keeper. Nooit zeuren, altijd positief in de groep, een geweldig gevoeld voor humor en als hij er moest staan dan stond hij er! Ik herinner me van Henry dat hij in de rust de shoot-outs voor zijn rekening nam. Als wij in de kleedkamers gejuich hoorden, dan wisten we hoe laat het was… Henry was door zijn benen gespeeld of had een stift om zijn oren gekregen. Henry, Gerald van den Belt en ik gaan nog steeds veel met elkaar om. Natuurlijk gaat het dan nog altijd over voetbal en onze carrières. Als Gerald te bijdehand wordt, dan vraagt Henry altijd even aan Gerald: Hoeveel wedstrijden heb jij in de Eredivisie gespeeld? Henry heeft namelijk één Eredivisiewedstrijd meer dan Gerald gespeeld…. In totaal kwam hij ook tot één Eredivisiewedstrijd."

Ben Hendriks
Slot: ,,Ben hoeft als Zwollenaar natuurlijk niet geïntroduceerd te worden. Als speler en als trainer was hij jarenlang aan de club verbonden. Op vijftienjarige leeftijd heb ik mijn debuut gemaakt bij FC Zwolle onder Ben Hendriks. Weliswaar in een oefenwedstrijd tegen mijn oude club vv Bergentheim, maar ik stond er toch maar mooi. Ik mocht die dag zelfs de aanvoerdersband dragen. Nu ik gestopt ben als voetballer debuteer ik als scout in een organisatie waarbinnen Ben Senior Scout is. Op het Terborg toernooi heb ik ervaren dat Ben veel respect geniet in de (inter)nationale scoutingswereld."

Arend Slot
Slot: ,,Als voetballer heeft mijn vader het geschopt tot het Nederlands amateurelftal. Nog vaak hoor ik van de oude garde dat mijn vader misschien nog wel een betere voetballer is dan ik. Mijn vader motiveerde mij als jongetje om mijn techniek te perfectioneren. Met het Wiel Coerver boek onder mijn arm, vroeg ik mijn vader de oefeningen voor te doen. Ik oefende net zo lang totdat ik de beweging onder de knie had. Vervolgens riep ik mijn vader om trots te laten zien dat ik het kon. Nadat mijn vader enthousiast zijn goedkeuring had gegeven, vroeg hij mij dezelfde beweging met mijn linkerbeen te doen. Dit heeft de basis gelegd voor mijn functionele tweebenigheid en basistechniek. Daarnaast was mijn vader hoofdtrainer bij HHC Hardenberg. Als klein jochie zat ik dan altijd bij de besprekingen en in de dug-out. Wellicht ben ik hierdoor op jonge leeftijd geïnfecteerd met het trainersvirus."