Vitaal partnerverhaal: Vitaliteit is het kloppend hart binnen Univé Dichtbij

Vitaal partnerverhaal: Vitaliteit is het kloppend hart binnen Univé Dichtbij

De Week van de Vitaliteit stimuleert een vitale Regio Zwolle met een campagne en circa 20 activiteiten voor jong en oud. Met als doel om gezond leven aan te moedigen en om verbinding tussen mensen te stimuleren. Het belang van vitale mensen en organisaties is de laatste jaren extra benadrukt. De week wordt dit seizoen voor de vijfde keer georganiseerd en start met de wedstrijd PEC Zwolle – Go Ahead Eagles (zondag 3 april) en wordt afgesloten met de wedstrijd PEC Zwolle – AZ (zondag 10 april).

Onderdeel van de week zijn een viertal vitale partnerverhalen waarin we het gesprek aangaan met partners over hun visie en activiteiten als het gaat om dit thema. Vandaag is Henne Bonestroo (Raad van Bestuur Univé Dichtbij) aan het woord. Met hem spraken we over wat Univé Dichtbij een vitale organisatie maakt. 


Vitale medewerkers zijn van essentieel belang voor de ontwikkeling van een organisatie

Het gesprek werd geopend met bovenstaande stelling. Bonestroo stemde in met de stelling: „Als je niet van die bank afkomt en je horizon niet verbreedt, dan kijk je heel anders tegen de wereld aan. Op het moment dat je goed in je vel zit, dan ben je ook bereid om in jezelf te investeren ten behoeve van de organisatie waar je voor werkt.”

 

Wie zijn jullie, wat doen jullie en hoeveel werknemers heeft u? 

Univé Dichtbij is een coöperatieve verzekeraar. „Dit betekent dat het ledenbelang bij ons voorop staat”, aldus Bonestroo. ,,Klanten kunnen fysiek bij ons terecht in één van onze 23 winkels, maar uiteraard ook online en telefonisch. Al onze medewerkers zijn iedere dag opnieuw bezig om meer waarde aan de klant te kunnen leveren. Onze stelling luidt dan ook: ons product is niet de verzekering, maar de gesprekken die onze adviseurs met de klant voeren”, vertelt Bonestroo enthousiast. Univé Dichtbij heeft ongeveer 400 medewerkers die gevestigd zijn op 23 locaties in de provincies Utrecht, Noord-Holland, Gelderland, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Friesland.

 

Wat betekent sport voor jou persoonlijk?

„Het is in ieder geval nu mijn uitlaatklep”, vertelt Bonestroo. „Als ik niet fit ben, dat geldt wat mij betreft overigens voor iedereen, dan functioneer ik niet op de manier zoals ik zou willen.” Sporten vindt Bonestroo dan ook heel leuk om te doen. Het maakt hem niet zo gek veel uit of hij nou op een boot aan het zeilen is of met vrienden van hole naar hole loopt op de golfbaan. „Als ik maar lekker buiten ben, kan bijpraten met vrienden en na afloop een voldaan gevoel heb.”

 

Wat is de link tussen Univé en PEC Zwolle / Regio Zwolle United?

Van oudsher draagt Univé de sport een warm hart toe. De organisatie is zich gaan verbreden en verbinden met verschillende eredivisieclubs. PEC Zwolle is er hier één van naast sc Heerenveen, PSV en FC Twente. De stad Zwolle is de plek waar sinds 2020 ook een kantoor van Univé Dichtbij staat. „Toen we met elkaar in gesprek raakten over een mogelijke samenwerking, kwamen we al snel tot het idee van het terugbrengen van de Goede Doelen Box. Het is prachtig om samen met PEC Zwolle United verschillende maatschappelijke doelgroepen uit te mogen nodigen voor een mooie middag of avond bij PEC Zwolle. Daarnaast positioneren we ons via de samenwerking met de club en de stichting midden in het hart van Regio Zwolle. Door de sociale verenigingskracht van PEC Zwolle en de maatschappelijke daadkracht van Regio Zwolle United, maken we impact op maatschappelijk en vitaal gebied”, vertelt Bonestroo.

 

Hoe hoog staat vitaliteit bij jullie op de agenda? 

„Ik weet zeker dat vitaliteit binnen organisaties ontzettend belangrijk is en ook binnen Univé Dichtbij zijn we hier volop mee bezig. Corona maakte het best lastig om verbinding te houden met onze mensen. Mijn collega van interne communicatie kwam met een ludiek idee om elke week op hetzelfde tijdstip een vlog online te zetten om de binding met onze medewerkers te behouden”, vertelt Bonestroo. De ene keer deelden ze weekcijfers, de ander keer was het een vlog van een collega die op de schaatsen stond. „We merkten dat onze medewerkers er iedere week op zaten te wachten. En dat geeft natuurlijk een trots gevoel!”

 

„Vorig jaar hebben we het vitaliteitsprogramma Gezond & Wel opgezet. Binnen dit programma lanceerden we een vitaliteitsapp, waardoor onze medewerkers uitgedaagd werden om onder andere te bewegen en goed te slapen”, vertelt hij. Met het zetten van stappen en genoeg uren slaap kon je punten, ook wel ‘healthcoints’ genoemd, verdienen. Met die gespaarde punten kon je vervolgens ‘gezonde’ producten aanschaffen. Bijvoorbeeld een kookboek, een smartwatch of een kortingsbon voor sportkleding. Een mooi effect van de app was dat medewerkers elkaar gingen aanmoedigen om bijvoorbeeld een blokje om te lopen. „Naast de app organiseerden we verschillende evenementen voor onze medewerkers zoals ‘Wandel voor een ander’ waarbij we de koppeling hebben gelegd met het goede doel ALS, ‘Pluk de dag’ waarbij voeding, sport en relaxen centraal stonden en een mountainbiketocht door de duinen van Terschelling”, aldus Bonestroo. 

 

Wat zijn kenmerken van een vitale organisatie? 

„Dat is Univé Dichtbij”, antwoordt Bonestroo zonder enige twijfel. „Ik denk echt dat we een vitale organisatie hebben, het spat er bijna vanaf. Wij stimuleren onze medewerkers om gezond bezig te zijn en onze medewerkers stimuleren elkaar, dat geeft echt een ‘familiegevoel’.” Overigens heeft Univé Dichtbij de afgelopen vijf jaar een medewerkers tevredenheidsonderzoek onder haar medewerkers uitgevoerd. De naam van het onderzoek luidt ‘Great Place to Work’ en dat kan Univé Dichtbij beamen. 96% van de medewerkers beantwoordde de vraag: is Univé Dichtbij een Great Place to Work met een ‘ja’. Een heel verschil met vijf jaar geleden, toen scoorden ze hier een flink stuk lager op. 

 

Tot slot… een paar dilemma’s

1) Sporten voor het werk of sporten na het werk? „Beide. Het is erg afhankelijk van je thuissituatie. Als je voor het werk gaat sporten, dan ben je de hele dag fit. Als dat niet lukt, dan absoluut na het werk.”


2) Individueel sporten of samen sporten? „Beide. Bij individueel sporten is het belangrijk dat je jezelf een bepaalde focus oplegt om een doel te bereiken. En door samen te sporten kom je verder, dat vind ik uiteindelijk toch leuker.”


3) Actieve of relaxte pauze? „Actieve pauze, waarbij ik wel erken dat een relaxte pauze ook lekker is om even gas terug te nemen. Dit kan overigens ook prima door een stukje te wandelen.”


Bekijk de campagnewebsite van de Week van de Vitaliteit voor alle informatie over de week: www.peczwolle.nl/weekvandevitaliteit