Zwolle verslikt zich in Excelsior

PEC Zwolle Vrouwen heeft zichzelf een zeer slechte dienst bewezen. Op bezoek bij Excelsior Vrouwen, dat tot vrijdagavond nog niet had gewonnen, werd een totaal onnodige 2-1 nederlaag geleden. Ondanks een groot veldoverwicht en een reeks kansen, kon er pas in de blessuretijd worden gescoord en zag het team van trainer/coach Joran Pot de kampioenspoule ook nog eens uit het zicht verdwijnen.

Sterker

De openingsfase verliep qua spelbeeld prima, maar qua score uiterst teleurstellend. Binnen het kwartier zag PEC Zwolle Vrouwen twee goals afgekeurd worden. Zeker de tweede van Jassina Blom was discutabel, aangezien er niet gevlagd werd voor buitenspel, maar scheidsrechter Hardeman na hevige protesten van de thuisploeg even overleg ging voeren met zijn assistent en het doelpunt toch vanwege buitenspel annuleerde. Tussen de afgekeurde treffers door scoorde de thuisploeg. Nidia Bos kopte uit de eerste hoekschop raak: 1-0. PEC Zwolle Vrouwen wist in de daaropvolgende dertig minuten niet echt door te drukken ondanks het vele balbezit. Grote kansen bleven uit, al waren de Blauwvingers veel sterker. Vooral uit de tweede lijn werd het doel onder vuur genomen en een serie hoekschoppen leverde wat gevaar op, maar tot echt uitgespeelde kansen kwamen de Blauwvingers niet. Naomi Hilhorst had overigens nog een stafschop moeten krijgen tot ze in het strafschopgebied, al was het licht, werd aangetikt, maar het ontging scheidsrechter Hardeman.

Domper

Met een aanvallende wissel – aanvalster Marushka van Olst voor verdedigster Shanel Smid – gooide Joran Pot het in de tweede helft op de aanval. Riskant, maar gezien het spelbeeld uit de eerste helft een logische keuze, aangezien Excelsior Vrouwen op de goal uit een hoekschop na, tot geen enkele kans kwam. Zwolle ging vol op de aanval, maar stuitte net als voor rust op de zware muur van Excelsior. Ook met het inbrengen van Celien Tiemens en Danique Noordman kwam Zwolle niet tot scoren en ging het tot overmaat van ramp ook nog eens mis toen de thuisploeg weer een spaarzame corner kreeg. Moon Pondes kon de bal niet klemmen, waarna deze in de kluts via Celien Tiemens in het doel belandde: 2-0. Niet alleen Zwolle was de kluts kwijt in de slotfase. Ook scheidsrechter Hardeman was het even kwijt en gaf uit het niets de ene na de andere speelster van Excelsior een gele prent. Ook trainer Richard Mank moest er aan geloven. Pas in de slotminuut deed Zwolle wat terug toen Dominique Bruinenberg vanaf de strafschopstip de 2-1 maakte.

Excelsior Vrouwen – PEC Zwolle Vrouwen: 2-1 (1-0)

Toeschouwers: 0

Scheidsrechter: Hardeman

Gele kaarten: Coelho Aurélio, Piqué, Van Bokhoven, Bos, Mank (trainer) (Excelsior Vrouwen) Hilhorst en Van den Goorbergh (PEC Zwolle Vrouwen)

Opstelling Excelsior Vrouwen: Pothof, Ridder, Bos, Nieuwland, De Zwart (46’ Hendriks), Ibes (55’ Pique), Bhagerath (55’ Coelho Aurélio), Van Erk (79’ Knoester), De Breij, Noordermeer en Kagenaar (76’ Van Bokhoven).

Opstelling PEC Zwolle Vrouwen: Pondes, Smid (46’ Van Olst), Niens, Asbroek (60’ Tiemens), Bennink (60’ Noordman), Blom, Van den Goorbergh, Hilhorst, Pruim, Van der Vegt en Bruinenberg.

8’ Bos 1-0

76’ Tiemens e.d. 2-0

90+4' Bruinenberg pen. 2-1