Voor een gelijkspelletje zal PEC het niet doen

Voor een gelijkspelletje zal PEC het niet doen

Als clubwatcher van eerst de Zwolse Courant en later de Stentor, was Herman Nijman altijd langs het veld te bekennen tijdens wedstrijden en trainingen van FC/PEC Zwolle. Voor iedere thuiswedstrijd duikt de journalist in zijn rijke archief op zoek naar een noemenswaardige eerdere editie. Vandaag de meest recente editie van PEC Zwolle - RKC Waalwijk

,,PEC Zwolle en de Rooms Katholieke Combinatie uit Waalwijk hebben niet echt een wild verleden met gedenkwaardige uitslagen en sterke verhalen, het heeft de laatste seizoenen een-eentjes geregend. Maar man, wat kan er veel veranderen in een korte tijd.” 

 

,,Terug naar februari 2021, dat is amper negen maanden geleden. Weer een gelijkspelletje voor PEC tegen de Brabanders, het schiet maar niet op. Nog irritanter is dat de Zwollenaren er schijnbaar een gewoonte van hebben gemaakt dat ze aan de wedstrijd met een achterstand beginnen. In de vrieskou, zonder publiek op de tribunes in de zoveelste coronagolf, gaat het nu na een minuut of vijf al mis. RKC neemt een vrije trap barslecht, het Zwolse uitverdedigen is ook niet al te best en dan ploft de bal met een grote boog weer in het strafschopgebied. Daar pakt Sam Kersten de zaak halfbakken aan en schuift Ahmed Touba na een schouderduwtje vervolgens de bal langs doelman Xavier Mous.”

 

,,Touba, international voor Algerije, is er nog steeds bij in Waalwijk. Maar het gros van de spelers die in februari op het veld hebben gestaan, heeft een bestemming elders gekozen. John Stegeman doet dat drie weken na het duel onvrijwillig, de PEC-trainer wordt de laan uitgestuurd na het echec van Emmen. Maar mannen als Thomas Lam (CSKA Sofia), Virgil Misidjan (FC Twente), Benson Manuel (Antwerp) en Thomas Buitink (Vitesse) trekken tegenwoordig een heel ander shirt over de schouders. De complete Zwolse voorhoede van die wedstrijd is verdwenen, inclusief de invallers Immanuël Pherai en Reza Ghoochannejhad. Dat hoort schijnbaar bij de voetballerij, maar soms gaat het gewoon allemaal veel te snel. Bij RKC is het verloop minder groot.” 

 

,,Nou werkt PEC zich regelmatig in de nesten door beroerd aan duels te beginnen. Dat is in bijna tien wedstrijden gedurende het seizoen al gebeurd. Maar karakter kun je de Zwolse ploeg niet ontzeggen. Tegen een team als RKC - met alle respect - mag je in eigen huis niet verliezen. Zover komt het ook niet omdat Mustafa Saymak de bal halverwege de tweede helft vanaf zeventien meter in de bovenhoek knalt. Dat moet de middenvelder, een van de meest productieve PEC-spelers in de historie van de Eredivisie, eigenlijk veel vaker doen. Saymak kan er na afloop een grapje over maken. ,,Misschien kunnen we met de scheidsrechter afspreken dat we pas bij minuut 15 gaan beginnen’’, zegt hij in de Stentor. Het is humor met een serieuze ondertoon. Want PEC beseft best dat het zichzelf met problemen opzadelt door dramatische openingen.” 

 

,,Dit keer loopt het in meerdere opzichten toch goed af voor PEC Zwolle, ook al kost het onderweg Stegeman wel de kop. Hij wordt vervangen door Bert Konterman die PEC in tien wedstrijden tijd nog naar de dertiende plaats in de Eredivisie stuurt. Zelfs nog duidelijk boven RKC, dat aan de play-offs ontsnapt omdat het een beter doelsaldo heeft dan FC Emmen. Maar zes van de laatste zeven ontmoetingen tussen PEC en RKC hebben geleid tot een gelijkspel - vijf keer een 1-1 - ofwel een puntendeling, zoals dat vaak verkeerd wordt genoemd. Dat is dit keer voor de ploeg van Dick Schreuder, de vijfde coach op de Zwolse bank in dit kalenderjaar, zeker niet genoeg. De trainer, die in twee seizoenen tijd (1995-1997) nog 45 wedstrijden heeft gespeeld voor RKC, zal alleen genoegen nemen met een vette driepunter.”

Eredivisie partners