Vitaal partnerverhaal: vitale medewerkers zorgen voor succes

Vitaal partnerverhaal: vitale medewerkers zorgen voor succes

De Week van de Vitaliteit stimuleert een vitale Regio Zwolle met een campagne en circa 20 activiteiten voor jong en oud. Met als doel om gezond leven aan te moedigen en om verbinding tussen mensen te stimuleren. Het belang van vitale mensen en organisaties is de laatste jaren extra benadrukt. De week wordt dit seizoen voor de vijfde keer georganiseerd en start met de wedstrijd PEC Zwolle – Go Ahead Eagles (zondag 3 april) en wordt afgesloten met de wedstrijd PEC Zwolle – AZ (zondag 10 april).

Onderdeel van de week zijn een viertal vitale partnerverhalen waarin we het gesprek aangaan met partners over hun visie en activiteiten als het gaat om dit thema. Vandaag het verhaal van Wilco Voulon (bedenker, initiatiefnemer en bestuurslid van Stichting Empower). Hij neemt ons mee in zijn visie over vitaliteit en hoe vitaliteit een rol speelt binnen Stichting Empower.


Vitale medewerkers zijn van essentieel belang voor de ontwikkeling van de organisatie

„Ja, dat klopt", vertelt de bevlogen initiatiefnemer, „Vitaliteit is natuurlijk een optelsom van levenskracht, energie, fitheid en gezondheid. Ik durf wel te zeggen dat onze medewerkers vitaal zijn. Hierdoor zijn zij in staat goed te presteren en anderen te inspireren. Dat zorgt er tevens ook voor dat zij meegaan in de ontwikkeling van de organisatie en in de snelheid van de constant veranderende wereld.” 


Stel Stichting Empower voor

„Stichting Empower heb ik in 2011 bedacht en gestart. Het idee was en is om kinderen en jongeren met autisme, ADHD en die een structuur verlenende omgeving nodig hebben - op basis van bewegen & leefstijl - te ondersteunen'', vertelt Voulon. Empower biedt deze doelgroepen de mogelijkheid om bij hen tijdelijk te verblijven of te logeren en verzorgt ambulante begeleidingen. Binnen het aanbod staat bewegen & leefstijl centraal. „Samen met 40 mensen begeleiden we een groep van 172 cliënten, naast de sport- en beweeggroepen zoals PEC kicks ASS en PEC heeft LEFF”, vertelt Voulon met trots.  


Wat betekent sport voor je persoonlijk?

„Heel veel, ik ben met sport opgegroeid”, vertelt de sportliefhebber. Voulon was vroeger vaak te vinden in een zeilboot op het water en trapte regelmatig een balletje op het voetbalveld. ,,Vroeger werkte ik geruime tijd bij het Korps Mariniers en daar stond vitaliteit ook hoog in het vaandel. Sporten geeft mij energie en zorgt voor een goede geestelijke en lichamelijke balans. Cliënten van stichting Empower helpt het angsten te overwinnen, succes te ervaren en het geeft hen een positief zelfbeeld. Vanuit daar kan men andere competenties ontwikkelen." 


De link tussen Stichting Empower en PEC Zwolle / Regio Zwolle United

„Regio Zwolle United heeft een sterke regionale verbinding. Vanuit die verbinding proberen we de magneetwerking los te laten tussen PEC Zwolle, Regio Zwolle United en Stichting Empower. Samen organiseren we bijvoorbeeld projecten als PEC kicks ASS, waarbij we kinderen met autisme opvangen die bij een reguliere voetbalclub buiten de boot vallen. Via PEC kicks ASS hervinden ze het plezier en kunnen ze later weer instromen bij hun vriendjes bij een reguliere voetbalclub. De magie van voetbal speelt hierin een belangrijke rol en geeft hen zelfvertrouwen.''


Een ander voorbeeld is het nieuwe project waarmee onlangs een pilot is geweest: ,,PEC heeft LEFF is een nieuw project wat we recent met elkaar op hebben gezet, ook samen met SportService Zwolle. PEC heeft LEFF heeft als doel een gezonder voedings- en beweegpatroon te realiseren en richt zich op kinderen en hun ouders/verzorgers.”


Hoe hoog staat vitaliteit bij jullie op de agenda?

Volgens Voulon is werken in de zorg topsport, waarbij veel van mensen wordt gevraagd en het is geen 9 tot 5 baan: „Met bevlogenheid kies je niet voor een baan in de zorg, maar juist voor het vak. Daardoor vind ik dat je fit moet zijn en binnen onze organisatie hebben de meeste mensen affiniteit met vitaliteit. Zo spelen er mensen op hoog niveau waterpolo en voetbal. Ook zitten er medewerkers bij de reddingsbrigade.” Verder geeft Voulon aan dat vitaliteit niet alleen slaat op bewegen, maar ook op het letten op je voeding en rust. 


„Met de kinderen en jongeren die we begeleiden, bij ons verblijven of logeren, doen we verschillende sportactiviteiten. Ook werken we samen met hen naar vitale doelen toe, zoals het lopen van de 4 Engelse mijlen tijdens het halve marathon festival in Zwolle. Overigens is dit ook een mooie stimulans voor medewerkers. We letten ook op de juiste voeding voor deze kinderen en daarnaast omarmen we het landelijke fenomeen van een positieve gezondheid en een geestelijk en fysiek welbevinden”, vertelt Voulon. 


Wat zijn voor jou kenmerken van een vitale organisatie?

,,Kenmerken voor vitale organisaties zijn dat zij beter presteren en succesvol zijn. Vitale en energieke medewerkers en leidinggevenden zijn hierin van essentieel belang natuurlijk. Ook beschikken ze over een groot doorzettingsvermogen en veranderen continu mee met de dynamische werkomgeving. Zo is een aantal medewerkers 'meewerkend voor- man/vrouw'. Zij zorgen ervoor dat onze medewerkers hun tijd goed benutten en niet overbelast raken. Vitale organisaties moeten ook letten op het welzijn van de medewerkers”, besluit Voulon.  


Tot slot… een paar dilemma’s

1) Sporten voor het werk of sporten na het werk? „Sporten voor het werk. Dan begin ik m’n dag goed en ben ik gelijk scherp.”


2) Individueel sporten of samen sporten? „Allebei, ik vind het leuk om zelf een lange duurloop te maken. Ook vind ik het leuk om met een groepje vrienden te padellen.”


3) Actieve of relaxte pauze? „Een wandelende pauze.”


Bekijk de campagnewebsite van de Week van de Vitaliteit voor alle informatie over de week: www.peczwolle.nl/weekvandevitaliteit