Ron Jans zet zichzelf in de etalage

Ron Jans zet zichzelf in de etalage

Voormalig clubwatcher van de Zwolse Courant en later de Stentor, Herman Nijman, duikt voor iedere thuiswedstrijd van PEC Zwolle dit seizoen in zijn rijke archief om de lezer mee te nemen naar een bijzondere of spraakmakende eerdere editie. Vandaag gaat Nijman terug naar begin jaren ’80.

,,Het is gek, maar de sprankelende edities van PEC Zwolle - FC Twente zijn op de vingers van een geblesseerde hand te tellen. Slechts vier keer hebben de Zwollenaren de buit in eigen huis gehouden, in zeventien wedstrijden. En voor de mooiste overwinning is het graven in de oudheid geblazen.

In januari 1982 ziet de Zwolse voetbalwereld er grijs uit. Het is zeer de vraag of het betaald voetbal in de stad wel levensvatbaar is, bij de gemeenteraad ligt een verzoek om financiële steun. En dan presteert de ploeg van coach Fritz Korbach ook nog eens matig, PEC verkeert in degradatiegevaar. Dat heeft zo zijn weerslag op de belangstelling. De club van Marten Eibrink is al niet de meest populaire van het land. Maar 3000 toeschouwers voor de Overijsselse derby tegen FC Twente is ronduit beschamend te noemen.”


,,Het enorme pak slaag dat de Enschedese formatie krijgt toegediend (5-1) komt dan ook als een daverende verrassing. Al ziet Twente-trainer Rob Groener wel waar het verschil in zit. ,,PEC Zwolle heeft minder talent, maar wel een grote inzet. Met andere woorden: een elftal dat veel geld heeft gekost is nog geen garantie voor succes. De wil om te overleven moet ook aanwezig zijn.

PEC Zwolle heeft de eerste seizoenshelft afgesloten met een pak rammel - 1-5 tegen Willem II - en alles staat in het teken van revanche. Op basis van hard werken en met opgestroopte mouwen wordt FC Twente van het veld gepoetst. In feite is het eerste doelpunt, halverwege de eerste helft, al beslissend. PEC Zwolle opent de score terwijl het met tien man op het veld staat, aangezien Gerard van Moorst met een opengescheurde wenkbrauw in de kleedkamer vertoeft. Na een vrije trap van Alex Booij bezorgt Alex Kamstra de bal bij Peter van der Hengst, die uitpakt met een omhaal.”


,,Daarna is het bijkans een wonder dat de tweede treffer zo lang op zich laat wachten. Scheidsrechter Jan Keizer kijkt bij twee mogelijke penalty’s voor PEC net even de andere kant op en daarom valt de 2-0 pas in de eerste minuten van de tweede helft. Dat is te danken aan gelegenheidsspits John van den Wildenberg, die door Fred Rutten ondersteboven wordt gelopen. De strafschop is een klusje voor Ron Jans, de Zwolse topscorer. Daarmee is het hek van de dam. PEC Zwolle, normaal zo kwetsbaar, speelt zichzelf in een roes. En FC Twente is een modale eredivisieploeg, die meer naar beneden dan naar boven moet kijken. Jan Hendriksen, alias ‘de Witte’, ramt een balletje in de kruising, Van den Wildenberg maakt een spitsengoal en Jans maakt zijn tweede van de middag. De linkerspits van PEC raast constant langs bewaker Marcel Mentink en Jans mag zich vanwege zijn prestaties dan ook verheugen op de belangstelling van meerdere clubs uit de Eredivisie, waaronder FC Twente.”


,,PEC Zwolle klimt dankzij de zege tot boven de fatale rode streep. Een paar dagen later wordt Feyenoord sensationeel verslagen in de derde ronde van de KNVB Beker - weer dankzij Jans - en die wedstrijd wordt wel bezocht door bijna 10.000 mensen. Dat is goed voor de kassa. Het is het begin van de redding. PEC Zwolle ontloopt de 16de plaats, blijft in de Eredivisie en kan Korbach - de man van de promotie in 1978 - na vijf seizoenen vrolijk uitzwaaien. En Jans kiest in de zomer van 1982 niet voor FC Twente, maar voor FC Groningen. Italië wordt in Spanje wereldkampioen (3-1 tegen West-Duitsland), Vanessa staat in de top-40 met de enorme hit 'Upside Down' - wat een kraker - en in Engeland is het nog koek en ei tussen Charles en Diana, ze worden trotse ouders van Prins William.”

Ron Jans scorend tegen FC Twente. Foto: Jan Drost
Ron Jans scorend tegen FC Twente. Foto: Jan Drost

Eredivisie partners