Roelofsen, het feestvarken van Zwolle

Herman Nijman was jarenlang de vaste clubwatcher namens de Zwolse Courant en later de Stentor. De verrichtingen van FC en later PEC Zwolle werden door Nijman op de voet gevolgd. Menig wedstrijd van de club voorzag hij van schriftelijk commentaar. Vandaag neemt hij ons mee terug naar FC Zwolle – FC Utrecht uit 2003.

,,De laatste twee edities van PEC Zwolle tegen FC Utrecht zijn veelbesproken. De 3-3 van januari is blijven hangen vanwege het doelpunt van Yuta Nakayama in de voorlaatste minuut. De 4-3 van 2019 is helemaal adembenemend, omdat Thomas Lam, Mike van Duinen en nogmaals Van Duinen in de laatste tien minuten een 1-3 achterstand ombuigen in een gedenkwaardige overwinning. Maar voor een gave Zwolse zege uit het grijze verleden moeten we ver terug, naar het veelbewogen voorjaar van 2003."

,,FC Zwolle moet na de promotie van 2002 van de eerste tot en met de laatste speeldag strijden tegen degradatie uit de Eredivisie. De maand maart verloopt bedroevend met enorme pakken slaag in Groningen (4-0) en tegen Ajax (0-5). Tegen RBC Roosendaal - anno nu een verdienstelijke zondag tweedeklasser - gaat daarna een voorsprong verloren (1-1). Er staat dus flink wat druk op de ketel bij de selectie van trainer Peter Boeve. Het helpt niet mee dat FC Zwolle moet bezuinigen en de spelers met aflopende contracten aan het einde van de maand te horen krijgen dat ze na de zomer niet terug mogen keren. Dat is bij loopwonder Henk van Steeg, onderhand wisselspeler, geen bron van ellende. Maar spits Richard Roelofsen moet de boel ook inpakken en dat zorgt wel voor turbulentie. De puntspeler is geen jonkie meer (33 jaar), maar wel drie seizoenen lang goed voor doelpunten. Het valt de aanvaller ook rauw op het dak. Hij had gehoopt dat hij zijn loopbaan in Zwolle zou kunnen afsluiten, waar het jaren eerder ook was begonnen.”

,,Het gevolg is dat Roelofsen een paar dagen later vlijmscherp is in de wedstrijd tegen FC Utrecht. Een sterke tegenstander die opvallend genoeg helemaal aan gort wordt gespeeld door mannen als Maarten Schops, Morten Karlsen, Marino Promes en Dominggus Lim-Duan. Voor rust moet het al minstens 2-0 zijn. Maar ja, FC Zwolle - en Roelofsen - heeft nogal wat moeite met scoren, daarom staat de ploeg in de onderste regionen. Het wordt in de tweede helft helemaal goedgemaakt door Roelofsen. Bijna in zijn eentje, in twintig minuten tijd. Eerst loopt hij na een dieptepass van Promes slim weg uit de rug van Alje Schut of Patrick Zwaanswijk - wat maakt het uit - om de bal achter doelman Harold Wapenaar te koppen. Keeper en spits klappen daarbij vol op elkaar, maar Roelofsen kan verder spelen. Dat is maar goed ook, want Roelofsen zorgt ook voor de doelpunten twee - lekker lobje - en drie, na een keepersfout. Dat ene Dirk Kuyt wat terug doet (3-1) is bijzaak. Geheel in stijl pakt commentator Evert ten Napel uit met een typerende kreet: ‘Roelofsen, dat is het feestvarken vanmiddag in Zwolle’.”

,,Het is een opmerkelijke overwinning en de inleiding voor een ‘eind goed, al goed’ verhaaltje. FC Zwolle eindigt met FC Groningen op 32 punten, maar wordt op basis van het slechte doelsaldo naar de nacompetitie gestuurd. Daarin blijft de ploeg netjes ongeslagen tegen FC Den Bosch, Helmond Sport en Go Ahead Eagles. Ook dankzij de ‘afgeschreven’ Roelofsen, die vier keer scoort in zes potjes. De spits breit daarna bij Heracles en De Graafschap in drie jaar tijd nog een aardig einde aan zijn loopbaan. Met FC Zwolle loopt het een seizoen later dramatisch af. Met degradatie in De Kuip, de braadpan van Rotterdam (7-1). En op de volgende mooie overwinning tegen FC Utrecht - traditioneel een lastige tegenstander - is het jarenlang wachten.”