Pelle Clement: ,,Dat Zwolle laag geklasseerd stond, interesseerde me niet."

Pelle Clement: ,,Dat Zwolle laag geklasseerd stond, interesseerde me niet."

Terwijl zijn nieuwe teammaten op het punt stonden het luchtruim in te gaan voor het trainingskamp in Spanje, werd bekend dat Pelle Clement de eerste winterse versterking van PEC Zwolle zou zijn. Vanuit Engeland vloog de 22-jarige middenvelder, die als klein jochie een uitnodiging van Ajax bijna aan zich voorbij liet gaan, de Blauwvingers achterna.

 ,,Ja, dat herinner ik me nog wel", begint Clement als hem gevraagd wordt naar die bewuste brief uit Amsterdam. ,,Als jochie speelde ik in de F-jes van de Koninklijke HFC uit Haarlem. Toen er op een dag een brief van Ajax in de brievenbus lag, dat ik in Amsterdam mocht komen voetballen, zouden de meeste jongens zo trots als een pauw zijn. Dat voelde voor mij toen wel even anders. Ik stond er absoluut niet om te springen, want ik wilde veel liever bij mijn vriendjes in Haarlem blijven.Gelukkig hebben mijn ouders mij gerustgesteld en ben ik het avontuur tóch aangegaan. Bij Ajax was de concurrentie groot. Toch heb ik dat niet als een echte druk ervaren. Ja, het was wel eens spannend bij een beoordelingsgesprek, maar in al die jaren mocht ik gewoon blijven. Daar ben ik echt wel een beetje trots op. In mijn lichting zaten niet de minsten. Jongens als Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Abdelhak Nouri. Met vooral die laatste had ik een voetbalklik. We hadden dezelfde voetbalintelligentie, maar hij was zoveel talentvoller. Bij een bekerwedstrijd tegen Kozakken Boys mocht ik van trainer Peter Bosz debuteren in het eerste elftal. We wonnen met 1-6 en ik scoorde twee keer. Later liep ik een liesbreuk op en belandde ik in de ziekenboeg. Toen ik terugkwam van die blessure stond Justin Kluivert op mijn plek en was ik de zoveelste keus voor die plaats. Na een open gesprek met trainer Marcel Keizer heb ik toen afscheid genomen en voor Reading gekozen.”


En laat Reading nou net de ploeg zijn van huidig PEC Zwolle-trainer Jaap Stam. ,,Inderdaad, bij Reading stond Jaap Stam voor de groep. Voor mij toen al een bekend gezicht, want ook bij Jong Ajax was hij mijn trainer. Het Championship is een geweldige competitie met alleen maar grote clubs. Bij elke wedstrijd zitten de stadions vol met wel dertig- tot veertigduizend toeschouwers. Onder Stam speelde ik veel en stond ik bijna wekelijks in de basis. We liepen promotie naar de Premier League echter op een haar na mis. Op Wembley verloren we na strafschoppen van Huddersfield Town. Toen Stam vertrok kreeg ik minder speelminuten en was de lol er snel af. Zijn opvolger trainer Paul Clement, geen familie hoor, hield meer van de lange bal. Dat paste niet bij mij en veroorzaakte bovendien veel negatieve energie. Toen ik Reading mocht verlaten was ik niet verbaasd dat PEC Zwolle zich meldde. Al eerder had ik namelijk een goed gesprek gehad met toenmalig trainer John van ’t Schip en technisch directeur Gerard Nijkamp. Dat Zwolle bij mijn komst laag geklasseerd stond, interesseerde mij niet. De manier van voetballen spreekt mij namelijk aan."


Bij zijn eerste wedstrijden in Zwolse dienst, drukte Clement direct al een stempel op het spel van de Blauwvingers. Bij zijn debuut tegen Feyenoord legde de middenvelder de bal uit een vrije trap op het hoofd van Bram van Polen, die daarmee het openingsdoelpunt verzorgde. Een week later in Almelo zette Mike van Duinen de eerste treffer van de avond op de borden. Ook hier was Clement de aangever. ,,Dat ik belangrijk kan zijn voor de ploeg is natuurlijk mooi, maar ik wil in Zwolle vooral het plezier in het voetballen weer terugkrijgen. Dat het op kunstgras gebeurt, doet mij evenmin wat. Dat was bij de beloften van Ajax in de Jupiler League niet anders. In Zwolle kan ik het nodige leren, van Jaap Stam, Said Bakkati en Gert Peter de Gunst, maar ook van mijn teamgenoten. In de eerste weken heb ik aan mijn wedstrijdfitheid gewerkt. Ik voel me steeds sterker, maar voel ook dat ik nog veel meer in mijn mars heb."