PEC Peloton; Parijs is nog ver

PEC Peloton; Parijs is nog ver

Ze fietsen de hele regio door en zelfs ver daarbuiten, de mannen van het PEC Peloton. Enthousiaste en bovenal sportieve ondernemers die PEC Zwolle een warm hart toedragen en sinds 1 maart 2017 tweewekelijks met elkaar op de pedalen staan. Erik van de Maat, werkend op de afdeling sales van Volvo Nieuwenhuijse, mag zich één van de kopmannen van het peloton noemen.

Sinds kort heeft hij het stokje van Peter Vader overgenomen, die jaren terug het peloton oprichtte en samen met Bert van Bruchem (XC-concept) zag uitgroeien tot een groep van inmiddels 24 renners. Daar ging veel tijd in zitten. Nu doet Van de Maat dat samen met Van Bruchem. Onlangs zaten ze weer bij elkaar om het nieuwe seizoen voor te bespreken. ,,We zijn geen borrel- en bitterballenclubje hoor”, verduidelijkt Van de Maat gelijk. Vanwege de coronacrisis zat gezamenlijk fietsen er de afgelopen tijd even niet in, maar inmiddels gaan de mannen weer in kleine groepjes gezamenlijk op pad. Iets wat in het verleden om de week gebeurde. ,,Zo’n één keer in de twee weken maakten we een rit met elkaar, meestal in de ochtenden voor het werk uit.” Start- en finish was dan het MAC3PARK stadion, waar na afloop samen een ontbijtje of een kop koffie werd genuttigd. ,,We hebben echt een paar hele goede fietsers in het peloton, maar er zit absoluut geen wedstrijdelement in. Als we met z’n allen fietsen proberen we niet harder dan 28 kilometer per uur te rijden. De gezelligheid en het netwerken is belangrijker. Het moet daarnaast ook een toegevoegde waarde hebben voor de club. Als je bij het PEC Peloton komt fietsen, verwachten we ook dat je een stoeltje in de businessclub afneemt. Onderling weten we elkaar sneller te vinden en dan gun je mekander ook eerder de handel.”


Hoogtepunten zijn de jaarlijkse etappes naar de uitwedstrijden van PEC Zwolle in de regio. Zo werd er al naar Groningen, Heerenveen, Arnhem, Enschede en sinds de promotie van FC Emmen, ook naar Drenthe gefietst. ,,Je bent natuurlijk wel een beetje afhankelijk van het speelschema, maar afgelopen seizoen waren die uitwedstrijden allemaal in de zomer of het najaar. Dan lukt dat vaak nog wel, maar je moet er wel serieus voor trainen. Het is vaak toch wel meer dan honderd kilometer.” Om de hongerklop voor te zijn wordt voor de renners prima gezorgd onderweg en bij de finish. Ook aan goed materiaal ontbreekt het niet. Andere eredivisieclubs reageren positief op het peloton en ontvangen de Zwolse sportievelingen dan ook met open armen. Waar de meeste clubs vaak wel een voetbalteam met businessleden hebben, is een peloton uniek. ,,Al zijn ze in Heerenveen wel bezig om te kijken of ze zoiets ook kunnen opzetten. Op weg naar Groningen zijn wij al eens tegemoet gefietst door een aantal fietsende sponsoren, maar een echt peloton hebben ze ook daar niet.” Het PEC Peloton heeft, net als de voetballende sponsoren, een eigen PEC Zwolle-tricot van Craft. ,,Op de voorkant staat net als op het voetbalshirt hoofdsponsor Molecaten, maar alle andere sponsoren op het shirt en de broek zijn de bedrijven van de leden van het peloton zelf.”


Het komende seizoen hopen Van de Maat en Van Bruchem, die ook in hun eentje genoeg kilometers maken, weer wat frequenter de fiets op te kunnen met het hele peloton. ,,We hadden het afgelopen seizoen ook nog leuke ideeën die we niet konden uitvoeren, zoals een tweedaagse naar de Johan Cruijff Arena inclusief overnachting. Ook is het de bedoeling dat we in de winter bijvoorbeeld een binnenprogramma organiseren met spinning of een personal training.”