Matchmaking op de Agrifood-bijeenkomst

Matchmaking op de Agrifood-bijeenkomst

Op zaterdag 23 februari 2019 werd de Agrifood-bijeenkomst Regio Zwolle gehouden, voorafgaand aan de wedstrijd tussen PEC Zwolle en De Graafschap. Meer dan tachtig innovatieve ondernemers en dienstverleners uit de Agri & Food sector grepen de wedstrijd aan om elkaar beter te leren kennen en elkaar te helpen met hun vraagstukken. Ook ondertekenden gemeente Raalte en Regio Zwolle United voorafgaand aan de bijeenkomst een samenwerkingsovereenkomst.

De ondernemers waren uitgenodigd door één van de vijf partnergemeenten van het Agri & Food Innovatieteam van Kennispoort Regio Zwolle: gemeente Dronten, Hardenberg, Raalte, De Wolden en Kampen. Met als resultaat dat een betrokken gezelschap van ondernemers deelnam aan de bijeenkomst, met als dagvoorzitter Rieke de Vlieger (directievoorzitter van Aeres Hogeschool in Dronten). Zij ging in gesprek met Rob ter Haar (Lelystadse Boer), Geert Lindenhols (Agraservice Lindenhols) en Andre Jansen (The Green East) over innovatie in hun bedrijven en samenwerking met kennis- en onderwijsinstellingen. Stuk voor stuk hadden zij inspirerende verhalen te vertellen.


Aansluitend vertelde het Agri & Food Innovatieteam van Kennispoort Regio Zwolle over ondernemers die door het team afgelopen jaren zijn geholpen. Ondernemers krijgen concreet onafhankelijk advies en ondersteuning om innovaties succesvol in de praktijk te brengen. Daarna was het ‘matchmaking’ geblazen, waarbij ondernemers en (kennis)instellingen willekeurig aan elkaar werden gekoppeld om over hun plannen te praten. Dat leverde in twee rondes veel geanimeerde gesprekken, verrassende nieuwe inzichten en contacten op. Dat is waar het Agri & Food Innovatieteam zich onder andere voor inzet: het toeval een beetje helpen door mensen bij elkaar te zetten.


Dirk Marcellis (accountmanager en oud-speler PEC Zwolle) gaf een leuke voorbeschouwing op de wedstrijd. Na het netwerken en het diner verplaatsten de deelnemers zich naar de wedstrijd, die helaas werd verloren. Het bleef tot laat druk aan de Regio Zwolle Bar, waar de gasten nog lang bleven netwerken. 


Samenwerking gemeente Raalte en Regio Zwolle United

Voorafgaand aan de bijeenkomst bekrachtigden gemeente Raalte en ANBI-stichting Regio Zwolle United hun samenwerking. Dennis Melenhorst (wethouder gemeente Raalte) en Arjan Jansen (directeur Regio Zwolle United) ondertekenden een driejarige overeenkomst.


Melenhorst: ,,Deelname aan Regio Zwolle United biedt onze gemeente, ondernemers en sportorganisaties mooie kansen. Door samen te werken verbreden we onze kennis én ons netwerk. Dit gaan we de komende jaren verder versterken."


Jansen: ,,Wij zijn blij om te gaan samenwerken met de gemeente Raalte. Samen zetten wij ons bijvoorbeeld in om organisaties in de agrifood-sector samen te brengen vanuit de brede Regio Zwolle. Onze regionale agrifood-sector is enorm innovatief en een wereldspeler van formaat. Onderlinge ontmoeting is daarin belangrijk, maar het is ook een kans om dit met elkaar krachtig uit te dragen. Sport is daarin een uitgelezen middel.’’


Foto's: Theo Smits / Regio Zwolle United