Matchfacts PEC Zwolle - Willem II

Matchfacts PEC Zwolle - Willem II

Zaterdagavond komt Willem II op bezoek in Zwolle. Om 20.00 uur zal er worden afgetrapt in het MAC3PARK stadion.Tijd om weer in de archieven te duiken en een aantal leuke feitjes en wetenswaardigheden erbij te halen.

Onderlinge balans

In de Eredivisie speelde PEC Zwolle zestien thuiswedstrijden tegen de Tricolores uit Tilburg. Van deze wedstrijden werden er zes gewonnen en eindigden er vier in een gelijkspel. De eerste overwinning werd geboekt in het seizoen 1980-1981. Door doelpunten van Van der Hengst, Hoekstra en Drost werd het 3-0. De laatste editie eindigde echter minder positief. Vorig jaar werd het duel, toen de eerste wedstrijd van het seizoen, met 1-3 verloren.


Koninklijke namen

Geen enkele andere ploeg dan PEC Zwolle en Willem II in de Eredivisie heeft een koninklijke verwijzing in de naam. Bij Willem II is deze verwijzing, naar de tweede koning die ons land geregeerd heeft, snel duidelijk. Bij PEC is deze minder snel terug te vinden. Pas als de clubnaam volledig wordt uitgeschreven, Prins Hendrik Ende Desespereert Nimmer Combinatie Zwolle, is ook bij de Zwolse club de koninklijke tint te zien.


Van der Haar

Met 455 gespeelde competitiewedstrijden is Albert van der Haar nog altijd de speler met de meeste wedstrijden voor Zwolle. Met zulke imposante cijfers zal snel gedacht worden dat ,,Appie" alleen maar het Zwolse blauw-wit heeft gedragen, maar dat is niet het geval. Naast FC Zwolle speelde Van der Haar ook nog twee seizoenen bij de tegenstander van zaterdag. Tussen 2003 en 2005 kwam Van der Haar 67 competitiewedstrijden in actie voor Willem II.


Co Adriaanse

De enige trainer die zowel trainer van PEC Zwolle als Willem II is geweest, is Co Adriaanse. In zijn eerste seizoen als trainer van PEC degradeerde de club om een seizoen later meteen weer te promoveren naar het hoogste niveau. Elf jaar na zijn vertrek uit Zwolle, seizoen 1987-1988, werd Adriaanse aangesteld als hoofdtrainer van Willem II. Tijdens zijn eerste seizoen hier was, na 35 jaar afwezigheid, Europees voetbal in Tilburg weer een feit. Een jaar later eindigde de ploeg op een tweede plek in de Eredivisie, waardoor er zelfs Champions League voetbal mocht worden gespeeld. In de poule was onder andere Sparta Praag, de club waar PEC Zwolle haar eerste Europese wedstrijd tegen speelde, de tegenstander.


Blauwvingers als Tricolores

In de huidige selecties zijn geen spelers terug te vinden die voor beide clubs hebben gespeeld. Dit is in de geschiedenis wel anders geweest. Naast de eerder genoemde Albert van der Haar hebben er genoeg spelers zowel in Zwolle als Tilburg gespeeld. Enkele namen zijn Jaap Stam, Dico Koppers, Danny Schreurs, Wilco van Buuren, Jan Weggelaar en Jürgen Müller.

Eredivisie partners