Matchfacts PEC Zwolle - RKC Waalwijk

Zondag om 12.15 uur staat de competitiewedstrijd tussen PEC Zwolle en RKC Waalwijk op het programma. Dit zijn de matchfacts in aanloop naar dat duel.

Onderlinge duels

De eredivisiewedstrijd tussen PEC Zwolle en RKC Waalwijk werd vijf keer eerder gespeeld in het MAC3PARK stadion. Beide ploegen wisten het duel twee keer te winnen. De laatste keer dat RKC Waalwijk op bezoek kwam in Zwolle, in november 2013, eindigde de wedstrijd in een 1-1 gelijkspel.

Mous en Van Wermeskerken

Xavier Mous en Sai van Wermeskerken speelden vorig seizoen met SC Cambuur tweemaal tegen RKC Waalwijk in de Eerste Divisie. Onze doelman en verdediger hielden in beide wedstrijden ‘de nul’ en wonnen beide keren met 2-0 van de latere promovendus. Daarentegen verloor Sam Kersten vorig seizoen met FC Den Boch zowel in de uit- als in de thuiswedstrijd van RKC Waalwijk.

Gebroeders Drost

De bovenstaande wedstrijd in 2011 tussen FC Zwolle en RKC Waalwijk was het duel tussen tweelingbroers Jeroen en Henrico Drost. Jeroen speelde aan de kant van FC Zwolle mee en kreeg na 58 minuten spelen een rode kaart. Henrico speelde negentig minuten mee bij RKC Waalwijk, waar hij nog altijd onder contract staat.

Sta-in-de-weg

In het seizoen 2010/2011 was RKC Waalwijk de grote sta-in-de-weg voor het toenmalige FC Zwolle van trainer Art Langeler. De club leek lange tijd op weg naar promotie naar de Eredivisie, maar gaf een voor de winter opgebouwde voorsprong in het tweede deel van de competitie weg. Hierdoor werd RKC Waalwijk uiteindelijk kampioen van de Eerste Divisie. In dat seizoen eindigde het duel tussen de concurrenten in Zwolle in 0-3 voor de latere kampioen. FC Zwolle promoveerde uiteindelijk een seizoen later naar de Eredivisie

Scorende Bruns

Thomas Bruns, een van de nieuwelingen bij PEC Zwolle, scoorde in dienst van Heracles Almelo al eens tegen RKC Waalwijk. In de derde ronde van de KNVB Beker van 2013/2014, die PEC Zwolle later wist te winnen, scoorde Bruns in de tweede helft van de verlenging de enige goal van de wedstrijd.

Twee keer in tien dagen

In het seizoen 2012-2013 speelde PEC Zwolle twee keer in tien dagen in Waalwijk tegen RKC. Allereerst voor de competitie. Door goals van Benson en Ronnie Reniers won Zwolle met 1-2. Het betekende de tweede zege van dat seizoen. Ruim een week later werd met 2-4 gezegevierd (foto) in de derde ronde van de KNVB Beker. Opnieuw scoorde Reniers, net als Youness Mokhtar (2) en Rochdi Acenteh.

Van Benson tot Berger

Eén van de spelers die zowel voor PEC Zwolle als RKC Waalwijk speelde is Fred Benson, die in bovenstaande wedstrijd nog tot scoren kwam voor de Brabanders. In dienst van PEC Zwolle scoorde de spits uit Ghana, tussen 2012 en 2014, 22 doelpunten in 69 wedstrijden. Bij RKC Waalwijk kwam Benson tot 150 wedstrijden en 59 doelpunten. Andere spelers die voor zowel de Zwollenaren als de Brabanders speelde zijn onder meer Derk Boerrigter (foto), Anton Jongsma, Ivar van Dinteren en Ruud Berger.

Eerste thuisoverwinning

PEC Zwolle gaat tegen RKC Waalwijk voor de eerste thuisoverwinning van het seizoen 2019/2020. In de vorige thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam speelde de ploeg van John Stegeman met 2-2 gelijk. De Brabanders wonnen sinds de terugkeer in de Eredivisie nog niet en zijn nog altijd hard op jacht naar de eerste driepunter.