Matchfacts PEC Zwolle - Heracles Almelo

Matchfacts PEC Zwolle - Heracles Almelo

Na de wedstrijd van vrijdag tegen Willem II, staat dinsdagavond de thuiswedstrijd tegen provinciegenoot Heracles Almelo op het programma. De matchfacts die je moet hebben gelezen voor de aftrap om 18.45 uur wordt verricht, lees je hieronder.

Onderlinge balans

PEC Zwolle was in de Eredivisie zeven keer eerder gastheer van Heracles. Van deze wedstrijden werden er twee gewonnen door PEC en eindigden er drie in een gelijkspel. Zo ook de laatste editie, welke in het seizoen 2018-2019 plaatsvond, waarin Mike van Duinen een kwartier voor tijd voor de gelijkmaker en tevens eindstand van 1-1 zorgde.


Weerzien

Voor Jesper Drost en trainer John Stegeman zal het een weerzien worden met oude bekenden. Zo speelde Jesper Drost in het seizoen 2018-2019 in totaal drieëntwintig competitiewedstrijden in de hoofdmacht van de Heraclieden. Stegeman bekleedde van 2008 tot 2018 verschillende trainersfuncties binnen Heracles. Hiervan fungeerde hij vanaf 2014 als hoofdtrainer.


Oefenwedstrijd

In de voorbereiding van dit seizoen namen de twee ploegen het ook al tegen elkaar op. In de derde oefenwedstrijd van PEC, welke werd gespeeld in het stadion van Heracles, scoorde Sam Kersten het enige doelpunt van de wedstrijd. 


Eerste keer

De thuiswedstrijd tegen Heracles zal het eerste onderlinge duel tussen de twee clubs zijn dit seizoen. Daarnaast waren ook sc Heerenveen en FC Groningen nog geen tegenstanders van PEC Zwolle geweest in de eerste seizoenshelft.


Duitse goalies

PEC Zwolle heeft net als Heracles Almelo een Duitse doelman onder de lat staan. Michael Zetterer is overigens de minst gepasseerde sluitpost van het hele rechterrijtje. 'Zetti' kreeg 27 tegendoelpunten, één minder dan zijn collega van Heracles Almello, Janis Blaswich.


Zwarte Meteoor

In de zomer van 1957 tekende Steve Mokono, met ‘De Zwarte Meteoor’ als bijnaam, een contract bij Heracles. Een bijzonder moment, want het was de eerste buitenlandse en gekleurde profvoetballer in Nederland. Niet veel later, augustus 1957 om precies te zijn, zouden de Surinamers Ludwig Mans en Dolf Degenaar een contract tekenen bij PEC. Waar Mans zich na zijn voetbalcarrière ging richten op het timmerman vak, bleef Degenaar in de voetballerij actief. Later zou hij bij Heracles nog actief zijn als scout en werkzaamheden hebben met de jeugd. 


Oude clubs

Naast Jesper Drost zijn er in het verleden meerdere spelers geweest met een verleden bij beide Overijsselse clubs. Enkele voorbeelden hiervan zijn Ben Rienstra, Bart Schenkeveld, Thomas Bruns, Iliass Bel Hassani, Alexander Bannink, Richard Roelofsen, Rahim Ouédraogo en Bert Zuurman.