Matchfacts PEC Zwolle - AZ

Matchfacts PEC Zwolle - AZ

Zaterdagavond gaat de bal weer rollen voor PEC Zwolle. Om 20.00 uur ontvangt het AZ in het MAC3PARK stadion. Reden genoeg om weer een serie interessante wetenswaardigheden en feitjes bij langs te gaan.

Onderlinge balans

De thuiswedstrijd tussen PEC en AZ werd in eredivisieverband negentien keer eerder gespeeld. Van deze wedstrijden werden er vijf winnend afgesloten en eindigden er zeven in een gelijkspel. De laatste overwinning werd geboekt in het seizoen 2015-2016. Door doelpunten van Queensy Menig en Kingsley Ehizibue werd die wedstrijd met 2-1 gewonnen.


Tegendoelpunten

Dit seizoen incasseerde Marco Bizot, die op 11 november jongsleden nog zijn debuut in Oranje maakte, 22 tegendoelpunten. Michael Zetterer kreeg evenveel tegentreffers te verwerken.


Huiberts

Huidig technisch directeur van AZ, Max Huiberts, begon zijn profcarrière bij FC Zwolle. Na twintig wedstrijden in de hoofdmacht maakte hij de overstap naar Roda JC. Een aantal dat zijn neefje Dean Huiberts al voorbij is. In totaal speelde Huiberts al 24 eredivisiewedstrijden voor PEC Zwolle. Een aantal dat hoogstwaarschijnlijk nog omhoog zal gaan, want de talentvolle middenvelder heeft onlangs zijn contract tot de zomer van 2025 verlengd.


Verleden bij AZ

In de huidige selectie zitten twee spelers met een verleden bij AZ. Zo speelde Thomas Lam in het seizoen 2012-2013 zes competitiewedstrijden in de Alkmaarse hoofdmacht en speelde Immanuel Pherai van zijn twaalfde tot zeventiende in de jeugdopleiding van AZ. 


Salonremise

Op de slotdag van de competitie in het seizoen 1987-1988 speelde PEC Zwolle een discutabele wedstrijd. De thuiswedstrijd tegen FC Volendam ging de boeken in als een zogenaamde salonremise, waardoor zowel Volendam als Zwolle niet zouden degraderen. De club die hierdoor wel afdaalde was AZ.


Fred Patrick

Een speler die in bovenstaand seizoen ook in actie kwam was Fred Patrick. Het was, na drie seizoenen bij AZ, zijn eerste seizoen in de Overijsselse hoofdstad. De speler die bekend stond om zijn aanvallend ingestelde spel en zijn imitaties van Stevie Wonder, speelde echter maar twee seizoenen bij PEC Zwolle. Op 7 juni 1989 kwam Patrick samen met 175 andere passagiers, waaronder veel voetballers van het Kleurrijk Elftal, om het leven bij de SLM-ramp. Vandaag de dag is er in de thuishaven nog steeds een tribune naar hem vernoemd. Overigens is er nog een tribune naar een voormalig speler van beide clubs vernoemd, te weten Henk Timmer.


Van Avdić tot Van der Hengst

Naast de eerdergenoemde spelers zijn er nog meer die een verleden hebben bij beide clubs. Enkele voorbeelden hiervan zijn Bernard Ayree, Rini van Roon, Michel Doesburg, Jeroen Ketting, Sieme Zijn, Werner Kooistra, Peter van der Waart, Edwin Post, Jan Verheijen, Peter van der Hengst, Arne Slot, Henk Timmer, Niklas Moisander, Ben Rienstra, Dirk Marcellis, Denni Avdić en Tijjani Reijnders. Daarnaast waren ook Georg Keßler, Wim Blokland, Piet Schrijvers en Co Adriaanse als trainers actief bij beide clubs.

Eredivisie partners