Matchfacts Fortuna – PEC Zwolle

Matchfacts Fortuna – PEC Zwolle

PEC Zwolle gaat vrijdagavond op bezoek bij Fortuna Sittard. Onderstaand de feitjes en wetenswaardigheden voor deze wedstrijd.

Eerder dit seizoen

PEC Zwolle stond dit seizoen al twee keer eerder tegenover Fortuna Sittard. In eigen huis werd met 3-1 gewonnen door doelpunten van Mustafa Saymak, Iliass Bel Hassani en Lennart Thy. In de KNVB Beker werd PEC Zwolle in Sittard met 3-0 verslagen.


Onderlinge balans

In de Eredivisie ging PEC Zwolle zeven keer eerder op bezoek bij Fortuna Sittard. Tweemaal wist PEC Zwolle te zegevieren in het Limburgse. De laatste keer was in 1988, toen Peter van der Waart en Fred Patrick voor een 0-2 eindstand zorgden.

 

Concurrent

Beide ploegen hebben op dit moment 25 punten bij elkaar gespeeld na evenveel gespeelde wedstrijden. PEC Zwolle staat op de vijftiende plaats in de Eredivisie, Fortuna zestiende. Nummer veertien FC Twente heeft 27 punten.

 

Eigen huis

Fortuna Sittard presteert dit seizoen uitermate sterk in eigen stadion. Van de 25 behaalde punten werden er 21 behaald in eigen huis. In de laatste twee thuiswedstrijden werd gelijkgespeeld tegen FC Emmen en Sparta Rotterdam.


Spektakelstuk

De wedstrijd van PEC Zwolle tegen Vitesse eindigde vorige week na een fabuleuze slotfase in een 4-3 zege voor de Blauwvingers. Het was pas de tweede keer in de historie van de Eredivisie dat er drie doelpunten in de negentigste minuut en extra tijd van de wedstrijd vielen.


Brilstand

Beide ploegen speelden in 2020 al twee keer 0-0. PEC Zwolle speelde doelpuntloos gelijk op bezoek bij Willem II en RKC Waalwijk. Fortuna Sittard speelde 0-0 tegen FC Emmen en kwam afgelopen weekend niet verder dan een 0-0 tegen VVV-Venlo.


Oude bekenden

Sjoerd Ars, voormalig topschutter van PEC Zwolle, is in dienst als technisch manager bij Fortuna Sittard. De oud-spits speelde een seizoen bij PEC Zwolle waarin hij 29 goals maakte in 39 wedstrijden. Hiermee verdiende hij een transfer naar het Bulgaarse Levski Sofia.


Nassim El Ablak, middenvelder van Fortuna Sittard, speelde tussen 2015 en 2017 twee seizoenen in de jeugdopleiding van PEC Zwolle. De 20-jarige middenvelder kreeg in het begin van het seizoen als invaller driemaal speelminuten, maar wacht inmiddels al vanaf 6 oktober tot zijn volgende kans.


Beide clubs

Spelers die naast Ars en El Ablak voor zowel PEC Zwolle als Fortuna Sittard speelden zijn onder meer Marcel Akerboom, Tim Janssen, Soufian Moro, Danny Schreurs, Leon ter Wielen en Danny Wintjens.