Matchfacts FC Utrecht - PEC Zwolle

Matchfacts FC Utrecht - PEC Zwolle

Voorafgaand aan FC Utrecht - PEC Zwolle (zaterdagavond 21.00 uur) doken we de archieven in op zoek naar interessante feitjes en andere wetenswaardigheden. Ook komt er een bizarre blessure aan bod.

Strieder en Pabai

De lijst met spelers die voor beide clubs uitkwamen is ellenlang. Onder meer Wout Brama, Joost Broerse, Mateusz Klich en Soufian Moro kwamen uit voor zowel FC Utrecht als PEC Zwolle. Uit de huidige selectie hebben Rico Strieder en Mark Pabai een verleden in Utrecht.


René Hake

Onder Ron Jans was René Hake in de absolute succesjaren uit de clubgeschiedenis assistent-trainer in Zwolle. Hake ontmoette als hoofdtrainer PEC Zwolle negen keer. De balans is 3x winst, 3x verlies en 3x gelijk.


Balans Eredivisie

FC Utrecht is niet alleen op basis van status, begroting en de huidige ranglijst de favoriet. Ook de cijfers uit het verleden spreken in Utrechts voordeel. Van de 42 gespeelde wedstrijden in de Eredivisie won de FC er 20, waarvan veertien thuis. PEC Zwolle zegevierde achtmaal en deed dat drie keer op vreemde bodem.


Haller en Roelofsen

Sébastien Haller trof als Utrecht-speler het vaakst doel tegen PEC Zwolle, namelijk vijf keer. Simon Gustafson en Sander van de Streek volgen met ieder drie doelpunten. Twee voormalig Zwolle-spelers scoorden ook driemaal tegen FC Utrecht als speler van PEC Zwolle. Mike van Duinen is de meest recente speler die dat deed, onder meer in 2019 toen Zwolle mede door twee goals van de spits een 1-3 achterstand in de extra tijd omboog tot een 4-3 zege. Richard Roelofsen scoorde ook al eens drie keer tegen Utrecht. Daar had de speler slechts één duel voor nodig op 6 april 2003.


Sproeikop

Voormalig PEC Zwolle-verdediger Trent Sainsbury liep in het voorjaar van 2014 een bizarre blessure op in de Galgenwaard. De Australiër raakte geblesseerd na een val op een in het veld gemonteerde sproeikop en brak zijn knieschijf. De knieblessure was dusdanig ernstig dat de speler een half jaar niet in actief kon komen.

Eredivisie partners