Kilometervreter Thom Olde Weghuis

Kilometervreter Thom Olde Weghuis

Thom Olde Weghuis is middenvelder bij PEC Zwolle O19 en bezig aan zijn derde seizoen in de Zwolse voetbalacademie. Net als onder meer talenten Dean Huiberts en Jarni Koorman, die dit seizoen al meer dan verdienstelijk minuten maakten in het eerste elftal, heeft Olde Weghuis eerder bij FC Twente gespeeld. Iedere schooldag is de 17-jarige middenvelder die een slordige 150 kilometer maakt, twaalf uur van huis om zijn droom van profvoetballer worden na te jagen. Al is ook hij door de huidige maatregelen omtrent het coronavirus nu niet op de club te vinden.

Fiets, trein en bus

Enkele jaren terug wist FC Twente niet of ze verder wilden met Olde Weghuis. ,,De jeugdopleiding lag destijds onder vuur. Ze zetten mij op ‘twijfel’, waardoor het maar de vraag was of ik kon blijven. Ondertussen was ik wel vrij om verder te kijken en toen kwam PEC Zwolle langs. Ik werd uitgenodigd om hier eens mee te trainen en na één training werd mij verteld dat ze me graag wilden hebben.” Dat er met de overstap naar Zwolle ook meer reistijd om de hoek kwam kijken, bleek geen belemmering voor Olde Weghuis. Terwijl zijn team- en klasgenoten nog op één oor liggen, gaat in Oldenzaal vroeg in de ochtend de wekker al. ,,Om half zes sta ik op en om tien over zes stap ik op de fiets naar het station. Dan is het een kwartiertje doortrappen voor ik op het station van Oldenzaal ben. Daar pak ik de trein naar Zwolle en vanaf het station de bus naar het stadion. Als je maar eenmaal in dat ritme zit, lukt het wel”, klinkt het koeltjes.


Smoesjes

Ondanks de prima dienstregeling valt er altijd wel eens een trein uit of loopt de vertraging zo hoog op dat Olde Weghuis te laat op de club dreigt te komen. Het klinkt als een goed excuus om te laat te komen, maar dat geldt niet voor de Oldenzaler. ,,Als de trein me in de steek laat, kan ik altijd nog met mijn trainer Niek Loohuis mee. Hij komt vanuit Losser en helpt mij, maar ook andere jongens die hier spelen en op dat moment op hetzelfde traject reizen. Dan pikt hij ons op bij het station waar wij gestrand zijn en brengt hij ons naar Zwolle.” Zo boft Olde Weghuis maar met Loohuis als reddingsboei, die hij in zijn jongere jaren bij FC Twente ook al als trainer had. Te laat willen komen is er eigenlijk niet bij voor mij”, grijnst Olde Weghuis. ,,Ik kan niet met smoesjes aankomen.”


Twaalf uur van huis

Drie uur nadat hij het slaap uit zijn ogen wreef staat Olde Weghuis, die de opleiding Sport en Bewegen Niveau 4 volgt, op het trainingsveld in Zwolle. ,,Om acht uur moet ik me op het CSE (Centre for Sports & Education red.) melden en om half negen begint de training. Die duurt tot ongeveer tien uur. Op dinsdag en donderdag trainen we ook nog in de middag. Pas na de ochtendtraining begint mijn schooldag.” Een schooldag die, begrijpelijkerwijs, niet tot laat in de middag duurt. ,,Maandag heb ik bijvoorbeeld maar les tot één uur en later dan half drie wordt het sowieso niet. Om half zeven is Olde Weghuis meestal uiterlijk thuis, maar dan heeft hij toch al een dag van twaalf uur gemaakt. Thuis kan ik me dan ook echt ontspannen met filmpjes kijken op YouTube of gamen. Huiswerk kan ik meestal op het CSE al doen. Ik loop ook goed op schema wat school betreft.”


Onder 21

In Oldenzaal, waar zijn vrienden allemaal juichen voor FC Twente, kan Olde Weghuis rekenen op veel respect. ,,Iedereen heeft wel respect voor me dat ik lange dagen maak, maar bij Twente was dat niet anders. Het enige verschil was dat ik er niet zo vroeg uit hoefde. De stap naar Zwolle is me goed bevallen. Het is hier allemaal zó goed geregeld!” Kijkend naar de toekomst wil Olde Weghuis, die al eens met andere talentvolle spelers een masterclass van hoofdcoach John Stegeman kreeg, zo snel mogelijk het eerste elftal halen. ,,Dat moet natuurlijk wel in stapjes. Ik ben nu nog eerstejaars, maar volgend jaar krijgen we hier een Onder 21 en bij dat team moet ik me in de basis zien te spelen. Als ik dan hard door blijf werken, word ik vanzelf beloond.”