Kennen we Moro en Engberink nog?

Kennen we Moro en Engberink nog?

Journalist en voormalig clubwatcher Herman Nijman volgde PEC Zwolle jarenlang op de voet voor eerst de Zwolse Courant en later de Stentor. Voor iedere thuiswedstrijd neemt Nijman een spreekwoordelijke duik in zijn archief en neemt de lezer mee terug naar een eerdere editie van de betreffende wedstrijd. Vandaag gaan we terug naar PEC Zwolle - Heracles Almelo uit het seizoen 2014-2015.

,,Kennen we Soufian Moro nog? En Mark Engberink? Mark Engberink is pas 28 jaar. Geen voetballer meer bij Heracles, maar personal trainer. De voormalige linkervleugelverdediger uit Lonneker heeft het wel gezien in het profvoetbal en dat kan maar zo eens te maken hebben met een wedstrijdje tegen PEC Zwolle. Engberink is in het najaar van 2014 niet de eerste linksback van Heracles. Dat is Fahd Aktaou, die via Heerenveen en een huurperiode bij Dordrecht in Almelo is beland. Maar na vier wedstrijden wordt alles anders in Twenteland. Trainer Jan de Jonge wordt door voorzitter Jan Smit weggestuurd en assistent John Stegeman dient als stand-in. Aktaou raakt geblesseerd en dan moet Engberink het opknappen. Dat gebeurt tegen Ajax en FC Twente ook niet met daverend succes.”


,,Uitgerekend dan komt eind september PEC Zwolle langs, Heracles staat op 0 uit 6. Dat lijkt een geheid eentje op ieder totoformulier, want PEC zit in de hoogtijdagen. Trainer Ron Jans heeft zijn ploeg gekatapulteerd naar de derde plaats in de Eredivisie. Cruijff Schaaltje gewonnen, net Europees gespeeld in Praag. Het gaat van een leien dakje. Die toto spelers zitten alleen wel flink in de stress tijdens de wedstrijd. Want tien minuten voor tijd is het 2-2 en zijn de mannen van Stegeman gevaarlijker dan de mannen van Jans. Dat is niet gek, want met Wout Weghorst, Bryan Linssen en Oussama Tannane in de voorhoede heeft Heracles best een aardige aanvalslinie. Tannane maakt twintig minuten voor tijd na doorkoppen van Weghorst de tweede gelijkmaker (2-2) en dat lijkt na doelpunten van Mustafa Saymak, Thomas Bruns en Tomáš Necid ook de eindstand te worden. Helemaal niet gek, gezien het spelbeeld.”


,,Tot het moment van kortsluiting in de bovenkamer van Engberink. Met twee benen vooruit komt hij - op de vijandelijke helft en pal voor de hoofdtribune - van achteren inglijden op invaller Soufian Moro (kennen we die nog?), alleen omdat er kunstgras ligt blijft de ondergrond ongemoeid. ,,Aanslag op de achillespezen’’, roept commentator Leo Oldenburger meteen. ,,Dat is geen manier van voetballen.’’ Omdat scheidsrechter Jeroen Manschot dat ook denkt staat Engberink snel onder de koude douche. Een PEC Zwolle in zijn beste dagen heeft daarna met een mannetje meer aan tien minuten geraffineerd spel meer dan genoeg om afstand te nemen. Als invaller maakt Stef Nijland vaak wel een doelpuntje (3-2). En als Jesper Drost gaat rennen na een lange bal van Bram van Polen - type befreiungsschlag - wordt het nog 4-2. Een ‘gewone’ uitslag die op ongewone wijze tot stand komt. ,,We mogen Engberink wel dankbaar zijn voor deze punten’’, zegt Jans na afloop met gevoel voor de realiteit.”


,,Met Heracles komt het opvallend genoeg nog goed, ondanks die historische zeven nederlagen aan het begin. Stegeman mag blijven en zelfs al voor de laatste speeldag zeilt de Almelose trots de veilige haven binnen. Aktaou verdwijnt onderweg van het toneel, Mark-Jan Fledderus wordt de logische linksback. Voor Engberink blijft het bij die drie duels in de Eredivisie. Hij belandt in de Eerste Divisie (RKC Waalwijk) en de Derde Divisie (HSC ’21). Nu is hij personal trainer in Enschede - speciaal voor jongere voetballers - en trapt hij vast nog wel eens een balletje voor de lol.”


,,En de huiskamervraag? Soufian Moro is ook nog jong (27 jaar) maar speler van DSHC in de Derde Divisie, de club van Wesley Sneijder. Moro, vooral bekend om die treffer vanaf de middellijn tegen ‘zijn’ FC Utrecht in zijn tweede Zwolse duel, kan in de schommelstoel terugkijken op tien potjes in de Eredivisie. Na negen potjes bij Fortuna Sittard in de Keuken Kampioen Divisie is zijn loopbaan als legendarisch profvoetballer als een nachtkaars uitgegaan.”