In gesprek met trainer Niek Loohuis

In gesprek met trainer Niek Loohuis

Met de O21 heeft PEC Zwolle dit jaar een geheel nieuw elftal binnen de voetbalacademie. Geen halve competitie meer, andere speeldata en nieuwe ambities. Zomaar wat punten die van toepassing zijn op dit elftal. Trainer van PEC Zwolle O21 is Niek Loohuis.

De belangrijkste reden voor deze lichting is het verlengde traject die spelers vanuit de O19 nu krijgen. ,,Voorgaande jaren kwam het vaak voor dat een geblesseerde speler uit het eerste terug werd gezet naar Jong PEC Zwolle om zo wedstrijdritme op te doen. Dat ging dan helaas ten koste van de talenten die hun plekje moesten afstaan aan zo’n revaliderende speler. Gelukkig is dat nu verleden tijd.” Trainer Loohuis doelt daarmee op de leeftijdsgrens die op het elftal zit. In tegenstelling tot Jong PEC Zwolle mogen er nu alleen spelers jonger dan 23 jaar in voetballen. De enige uitzondering is de keeper, die mag maximaal 25 jaar zijn.


Selecteren

Als trainer van de O21 heeft Loohuis veel te maken met het eerste elftal. Dit vergt van zowel de spelers als de trainer aanpassingsvermogen. ,,Per wedstrijd wordt er bekeken en beoordeeld bij welk elftal de spelers aan zullen sluiten voor de eerstvolgende wedstrijd. Het kan zo zijn dat het voor de ontwikkeling van een speler beter is om een bepaalde wedstrijd mee te doen bij de O18, maar het kan daarnaast ook voorkomen dat een speler meegaat met het eerste elftal en dus ook niet mee zal doen bij de O21. Zo kan de selectie voor zowel speler als trainer elke zaterdag anders zijn. Om hierbij alles goed te laten verlopen heeft mijn staf en die van het eerste elftal bijna dagelijks contact met elkaar. Daarnaast is er elke week een vast overleg tussen de stafleden van beide selecties en hoofd opleidingen.” Vorig seizoen was Loohuis trainer van PEC Zwolle O19. De meeste spelers die nu in de O21 selectie zitten kent hij dus al. ,,Als trainer vind ik het heel belangrijk om eerlijk te zijn en een goed beeld te schetsen voor de speler. Gemaakte afspraken moeten hiervoor nagekomen worden.”


Nieuwe competitie

Afgelopen zaterdag vond de eerste wedstrijd binnen de nieuwe competitie plaats. Op de velden van Be Quick ’28 werd er met 2-2 gelijk gespeeld tegen Roda JC Kerkrade. Ten opzichte van voorgaande jaren met de O19 speelt PEC Zwolle O21 aankomend seizoen een hele competitie. Zo gaat er veertien keer voor en veertien keer na de winterstop afgetrapt worden tegen dezelfde tegenstanders. ,,Het doel voor ons in deze competitie is om voor de winterstop bij de bovenste twee ploegen te komen. Verder staat uiteraard de ontwikkeling van de spelers hoog in het vaandel. Zo probeer ik als trainer deze jongens ook zo goed mogelijk voor te bereiden op wellicht wel een plekje in het eerste. Dat maakt het voor mij ook zo mooi om trainer te zijn van deze lichting!”