Interview Dave Dubbink, trainer PEC O17

Interview Dave Dubbink, trainer PEC O17

PEC Zwolle O17 is een lichting waar ontwikkeling hoog in het vaandel staat. Trainer van deze groep is Dave Dubbink. Hij is geen onbekende binnen de PEC Zwolle Voetbalacademie, want dit is alweer zijn derde seizoen als fulltime jeugdtrainer van de club.

Hoogste niveau

Vorig jaar wist de O17 van PEC Zwolle zich knap te handhaven in de Eredivisie. Daarom komt het team ook dit jaar uit op het hoogste niveau in Nederland, wat tegenwoordig ,divisie 1’ heet. Een grote stap voor de meeste spelers van de huidige selectie en nieuwe lichting. Nog niet eerder speelden zij op Eredivisie-niveau in de PEC Zwolle Voetbalacademie. ,,Voor de spelers is het natuurlijk geweldig dat zij op dit niveau kunnen spelen tegen de hoogst mogelijke weerstand. De doelstelling voor dit seizoen is daarom onszelf te handhaven en zodoende ook volgend jaar weer in ,divisie 1’ uit te komen. Om dit te bewerkstelligen moeten wij bij de bovenste zes van de competitie zien te eindigen. Een lastige, maar geen onmogelijke opgave. Hierbij willen wij als team zoveel mogelijk spelen volgens de PEC Zwolle filosofie. Denk hierbij aan veel de bal hebben, alles voetballend proberen op te lossen, hoog druk zetten en initiatief tonen aan/zonder de bal. Soms is het echter ook nodig om, vanuit een goede organisatie, iets behoudender te spelen en zo controle te krijgen in een wedstrijd. Al hebben onze spelers natuurlijk het liefst de bal en willen ze aanvallen; iets wat in lijn ligt met de filosofie van de club.”


Ontwikkeling

Naast het beter maken van spelers, wordt er ook gekeken naar de mogelijke ontwikkelingen binnen een leeftijdscategorie. Voor sommige spelers kan het bijvoorbeeld zijn dat het voor hun ontwikkeling beter is als zij eerder worden doorgeschoven naar een hoger team. Voorbeelden hiervan zijn Rav van den Berg, die al eerder doorgeschoven is en zelfs al bij de eerste selectie traint, en Damian van der Haar, die sinds dit seizoen een leeftijdscategorie hoger speelt. Zij behoren allebei nog tot de leeftijdscategorie van de O17, maar spelen toch in hogere elftallen. ,,Als trainer speel je het liefst met je beste spelers. Toch is het erg mooi dat jongens als Rav en Damian zijn doorgeschoven en zich ook staande weten te houden op een nog hoger niveau. Dat geeft wel aan dat zulke spelers anders stil zouden staan in hun ontwikkeling. Daarnaast komen meerdere spelers van de O17 selectie in aanmerking om te trainen en spelen bij de O18. Hiervoor heb ik bijna dagelijks contact met Alexander Palland, de trainer van O18.”


Mooie stappen

Voor Dubbink zelf is dit zijn derde seizoen als fulltime trainer binnen de PEC Zwolle Voetbalacademie. Eén van de taken naast het hoofdtrainerschap is om ook als buddy bij een ander team in de voetbalacademie op het veld te staan. Vorig seizoen werd deze extra functie door Dubbink nog bekleed bij de O16. De meeste spelers uit het huidige elftal kent hij dus al. ,,Het is prettig om verder te kunnen werken aan de ontwikkeling van deze spelers en ook snel bezig te gaan met details in de manier van spelen. Het team maakt hierin in mijn ogen ook echt mooie stappen. Daarnaast is het aan mij de taak om de spelers klaar te stomen voor het volgende en hogere niveau. Het zou mooi zijn als dat voor veel spelers gaat lukken en er wellicht spelers eerder kunnen aansluiten.”

Eredivisie partners