,,Gun hem het beste, maar zondag even niet."

,,Gun hem het beste, maar zondag even niet."

Darryl Lachman knokte zichzelf dit seizoen op knappe wijze terug in de basis van PEC Zwolle. In aanloop naar de belangrijke uitwedstrijd in en tegen zijn voormalig werkgever Twente doet hij zijn verhaal.

,,Het is tot nu toe een seizoen met twee gezichten voor mij. In de voorbereiding kreeg ik te horen dat er voor mij geen plek zou zijn bij PEC Zwolle. Ik was de zesde centrale verdediger in de pikorde. Dat was wel even slikken, ook omdat ik het laatste deel van vorig seizoen nog veel had gespeeld. Ik had daarna de Gold Cup gespeeld met Curaçao en kwam vol goede moed terug op de club. Gelijk op de eerste dag nadat ik terug was hoorde ik dat ik overbodig was en op zoek mocht naar een andere club. Ik dacht aan een vertrek, maar ik had geen haast want de transferperiode was nog lang. Er was wel wat interesse van andere clubs, maar dat is om verschillende redenen niet rondgekomen. Toch speelde ik in de eerste wedstrijd tegen Willem II, maar daarna viel ik er weer buiten.”


Lachman ging niet bij de pakken neer zitten, bleef hard trainen om fit te blijven en kreeg uiteindelijk een kans bij PEC Zwolle. ,,Na de wedstrijden met Curaçao tegen Haïti in september werd ik gebeld door assistent-trainer Gert Peter de Gunst met het verzoek of ik bij PEC Zwolle wilde blijven. Etiënne Reijnen was geblesseerd geraakt dus de kans op speeltijd voor mij nam toe. Dat was voor mij een mooi bericht. Ik ben blij dat ik ben gebleven, want op dit moment ben ik een vaste kracht. Ik ben trots op mezelf dat ik positief ben gebleven. Ook heb ik er nooit met de pet naar gegooid en ben voor mijn kansen blijven strijden. Maar ik weet ook dat je zo je plek weer kwijt kan zijn en daarom moet je altijd alles geven. Ik moet gewoon zorgen dat de trainer niet om mij heen kan.”


Ondanks de opmars van Lachman van zesde keuze naar basisspeler krijgt PEC Zwolle dit seizoen veel tegendoelpunten, iets wat door de 29-jarige verdediger als een groot verbeterpunt wordt gezien. ,,Dat is heel vervelend natuurlijk. Iedere wedstrijd gaan we er met goede moed tegenaan, maar als je dan al na vijf minuten een tegengoal krijgt is dat een flinke domper. Zoals vorige week tegen tegen Ajax. Uiteindelijk hebben we alsnog laten zien dat we zelfs tegen een internationale topploeg goed voor de dag kunnen komen. Als we het Ajax op die manier moeilijk kunnen maken dan moeten we zorgen dat we dat elke wedstrijd doen. En niet alleen de tweede helft, maar gelijk vanaf het begin.”


Zondag wacht FC Twente in de dertiende speelronde van de Eredivisie. Voor PEC Zwolle, dat op een gevaarlijke vijftiende plaats staat, een belangrijke wedstrijd om wat afstand te nemen van de onderste regionen. ,,Voor ons is de wedstrijd van zondag echt een enorm belangrijk duel. We hebben de punten keihard nodig. Anders kunnen we nog verder wegzakken op de ranglijst. We moeten oppassen dat we niet weer tegen onszelf gaan voetballen. Natuurlijk is FC Twente een sterke ploeg en hebben ze de boel weer op de rails sinds ze terug zijn in de Eredivisie. Daar moeten wij ons tegen wapenen. Als we het met z’n allen doen, dan kunnen we zondag heel ver komen."


Lachman zelf speelde één seizoen in het shirt van de Tukkers, alvorens hij naar het Engelse Sheffield Wednesday vertrok. ,,Het is voor mij een wedstrijd zoals alle andere wedstrijden. Ik heb maar een jaar bij FC Twente onder contract gestaan en dat was ook niet mijn beste jaar”, knipoogt Lachman. ,,Van de spelers die er nu nog zitten heb ik in die tijd nog samengespeeld met Joël Drommel (zondag geschorst, red) en Peet Bijen. En ik heb zelfs nog gevoetbald met FC Twente-trainer Gonzalo Garcia bij FC Groningen. Ik had toen niet verwacht dat hij op zo'n jonge leeftijd al trainer zou zijn in de Eredivisie. Dat is heel mooi voor hem. Ik gun hem het beste, maar zondag even niet."

Eredivisie partners