Interview Alexander Palland

Interview Alexander Palland

Naast hoofd opleiding van de PEC Zwolle Voetbalacademie, samen met Henk Brugge, is Alexander Palland ook trainer van PEC Zwolle O18. De oefenmeester probeert samen met zijn collega's de talentvolle spelers uit die lichting klaar te stomen voor het echte werk.

Klaarstomen eerste elftal

Afgelopen seizoen stond Alexander Palland nog op het veld als trainer van PEC Zwolle O17. Veel spelers in de huidige O18 selectie heeft hij dus al onder zijn hoede gehad. Opvallende namen die ontbreken zijn Samir Lagsir, Gabi Caschili en Rav van den Berg. Deze jongens zijn doorgeschoven naar de O21 en mogen zich daarnaast bewijzen bij het eerste. ,,De stap naar het eerste elftal begint voor deze leeftijdsgroep realistisch te worden. Bij blijvende goede prestaties kan die kans er namelijk zomaar zijn. Dat zagen we vorig jaar ook met de drie eerdergenoemde spelers. Tijdens de winterstop van afgelopen seizoen mochten zij al mee op trainingskamp met het eerste. Het doorschuiven van zulke talenten vind ik alleen maar mooi en daarbij laat het de andere spelers ook zien dat de kans voor het eerste er ook echt is.”


Zelf is Palland al negen jaar jeugdtrainer bij PEC Zwolle. In al deze jaren heeft hij, met uitzondering van een jaar O12 en O16, altijd de leeftijdsklasse O17 onder zijn hoede gehad. ,,Als alle ingrediënten die gevraagd worden van de spelers aanwezig zijn, is het aan ons de taak om hen klaar te maken voor het eerste. Vorig jaar zijn er drie van zulke talenten afgeleverd, dus ook dit seizoen is de doelstelling om spelers hiervoor klaar te maken!”


De trainingsgroep van de O18 is dit jaar een stuk kleiner dan de afgelopen seizoenen. Dit komt voornamelijk doordat er met de O21 een nieuw elftal is bijgekomen. ,,Elke zaterdag doen er vijf spelers van O21 mee met O18. Doordat zij doordeweeks wel bij O21 trainen, is de trainingsgroep van O18 kleiner. Dit heeft zo zijn nadelen, maar ook zeker voordelen. Zo kan ik samen met mijn assistenten Gillian Justiana en Etiënne Reijnen, die zijn trainersstage voltooit bij PEC Zwolle O18, meer individuele aandacht geven aan de spelers. Doordat beide assistenten zelf ervaring hebben als profvoetballers, kunnen zij de spelers ook echt goed hierop voorbereiden.”


Competitie

Zowel de O17 als de O18 spelen dit jaar op het hoogste niveau in Nederland. Een zware competitie, maar dat maakt de uitdaging alleen maar mooier. ,,Dit jaar zal de uitgesproken ambitie, om bij de top zes te eindigen, moeilijker zijn dan de jaren ervoor. Doordat clubs als Ajax, AZ, FC Utrecht en PSV een jong elftal hebben in plaats van een O21, worden veel getalenteerde spelers nog niet overgeplaatst naar een hoger elftal, dus die blijven in de O18. Bij PEC worden zulke talenten, zoals een Gabi Caschili of een Rav van den Berg, wel doorgezet naar een hoger elftal. Aan ons de taak om dan toch de top zes te behalen. Een lastige uitdaging, maar zeker niet onmogelijk. Zolang de spelers het beste uit zichzelf weten te halen en zich door weten te ontwikkelen, zijn de twee belangrijkste doelen al behaald.” 


Samen

Een belangrijke kernwaarde binnen de voetbalacademie is dat alles samen wordt gedaan. Iets wat ook Palland erg benadrukt. Zo hebben zowel Brugge als Palland de functie van hoofd opleiding. ,,Hierbij helpen en ondersteunen wij elkaar de gehele tijd. Doordat ik ook de trainer ben van de O18 kan dit soms in elkaar over lopen. Daarom vind ik het heel fijn dat ik twee assistent-trainers heb, die het van mij dan kunnen overnemen. Zo krijgen de spelers wel kwalitatieve trainingen op de manier hoe wij het als staf willen.”