In Memoriam: Leo Koopman

In Memoriam: Leo Koopman

PEC Zwolle heeft met droefenis kennisgenomen van het overlijden van Leo Koopman. De clubtopscorer aller tijden overleed afgelopen dinsdag op 84-jarige leeftijd. Maar liefst 129 keer trof de aanvaller uit Raalte doel tussen 1957 en 1966. Nog altijd kwam Koopman graag terug in Zwolle, waar hij vorig seizoen voor het laatst een wedstrijd van zijn geliefde P.E.C. bekeek.

,,Het was een hele andere tijd. Na de wedstrijd stonden de sigaren op tafel en werd er volop gedronken.” Het waren de woorden van Koopman toen hij twee jaar terug tijdens een interview nog eens werd bevraagd naar zijn periode als doelpuntenmachine. Koopman leerde het voetballen bij ROHDA Raalte. De rood-gele clubkleuren ruilde hij in 1957 in voor het toen nog groen en wit van P.E.C. Over IJsselderby’s werd destijds nog niet gesproken. De wedstrijden tegen stadgenoot Zwolsche Boys, dát waren de krakers. Op het scherpst van de snede werd er jaarlijks gestreden. De rivaliteit was enorm. Koopman kon er echt van genieten en liet ook tegen de Boys veelvuldig het net bollen. Jaarlijks zette hij zijn handtekening onder zo’n 15 tot 20 treffers, met af en toe een uitschieter naar boven. Naast voetballen moest er in die tijd ook gewoon gewerkt worden om rond te komen en dat deed Koopman voor het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie, oftewel de PTT. Doordeweeks bezorgde hij de post, in het weekend verzorgde hij de doelpunten.


Zijn titel als clubtopscorer leverde hem een plek op in de geschiedenisboeken én in de eregalerij van de club, waar in het stadion een prachtig portret hangt van Koopman. Zelf kwam Koopman ook veelvuldig naar het stadion om thuiswedstrijden van FC/PEC Zwolle te aanschouwen. Zo was hij ook vorig seizoen nog aandachtig toeschouwer bij het duel tussen PEC Zwolle en Willem II.


PEC Zwolle wenst via deze weg de familie en vrienden die Leo Koopman nalaat heel veel kracht en sterkte toe in deze moeilijke periode. Aanstaande zondag zal er voorafgaand aan de wedstrijd PEC Zwolle – Sparta Rotterdam (16.45 uur) een minuut stilte in acht worden genomen. Tevens dragen onze spelers en de speelsters van PEC Zwolle Vrouwen dit weekend rouwbanden om Koopman te gedenken.


Namens de directie van PEC Zwolle,

Voorzitter Adriaan Visser