Het avondje Zwolle dat Everse wil vergeten

Het avondje Zwolle dat Everse wil vergeten

Voormalig clubwatcher van de Zwolse Courant en later de Stentor, Herman Nijman, zat jarenlang met pen en papier langs de lijn om verslag uit te brengen van de verrichtingen van FC en later PEC Zwolle. Zo ook in de Jupiler League, toen het Sparta Rotterdam van Jan Everse naar Zwolle kwam.

,,PEC Zwolle en Sparta speelden de laatste decennia vooral niet tegen elkaar. Omdat óf de een óf de ander in de Eerste Divisie speelde. Toen ze daar op elkaar botsten in het najaar van 2010, werd het vuurwerk, vooral langs de lijn. In de zomer van 2010 wordt de onervaren Art Langeler voor het eerst de hoofdtrainer van FC Zwolle. Met de zwaargewichten Claus Boekweg en Jaap Stam aan zijn zijde. Het betekent ook dat FC Zwolle verlost is van Jan Everse. Want zo voelt het wel een beetje in het Oosterenkstadion na zes bijzondere en veelbesproken seizoenen met de Rotterdamse coach.”


,,Everse helpt de club in zijn eerste periode (1996-1999) flink vooruit, daar kan geen twijfel over bestaan. De spelers kunnen het woord ‘positiespel’ na al die maanden stereotiep trainen vast niet meer horen, maar FC Zwolle gaat daardoor wel in de top van de Eerste Divisie spelen. De tweede periode verloopt iets turbulenter, om het voorzichtig uit te drukken. Met spelers als Silvino Soares, Petri Oravainen en Dave Huymans win je de oorlog niet. FC Zwolle haalt wel geregeld de nacompetitie, maar komt nooit in de buurt van promotie. Het eindigt met het befaamde ‘bitterballenincident’ - google dat maar even - en dat wordt nog geregeld aangehaald als Everse als trainer van Sparta een jaartje later weer naar Zwolle komt. Dan schalt het ,,Jantje, Jantje, we worden kampioen’’, van de tribunes, want bij de meeste supporters is de welbespraakte Rotterdammer zeer geliefd. Ondanks alles.”


,,Met Everse komt ook verdediger Ruud Kras terug bij zijn oude club. Maar het tweetal beleeft er bar weinig lol aan. Sterker nog, ze worden allebei van het veld gestuurd door de scheidsrechter, ene Bas Nijhuis. Kras veroorzaakt na een uur een strafschop, als hij het in de sprint heeft afgelegd tegen Bram van Polen - in die tijd nog een rappe aanvaller - en te laat een sliding inzet. De penalty wordt benut door Sjoerd Ars (2-1) en is bepalend voor de uitslag. Everse heeft al voor rust commentaar op de leiding, iets wat nauwelijks valt voor te stellen. Toch? Nijhuis is een jonge scheidsrechter en de woorden van de coach - ,,Ik heb ‘blinde’ geroepen’’ - vallen niet in vruchtbare Twentse aarde, de trainer mag op de tribune plaatsnemen.”


,,Het is echter vooral de avond van Gillian Justiana. Hij staat voor het eerst in de basisploeg. En dan ook nog eens als linksback, een plaats die hij niet liefheeft. Justiana heeft aanvallersbloed in de aderen stromen en is dan ook dolgelukkig dat hij met een heerlijke steekpass - buitenkantje links - richting Van Polen betrokken is bij de aanval die leidt tot de beslissende treffer. ,,Tja, ik ben een echte Zwollenaar, 8016 Zwolle-Zuid, dus ik vind het fantastisch om zo’n wedstrijd te spelen.’’ FC Zwolle weet dan nog niet dat het een gedenkwaardig seizoen zal worden, waarin een straatlengte voorsprong op RKC Waalwijk en Derk Boerrigter wordt verspeeld. Van Sparta wordt in dat seizoen helemaal weinig vrolijks meer vernomen, Everse parkeert de ploeg op een kleur- en smaakloze negende plaats.”


,,Sparta keert pas in 2016 met coach Alex Pastoor terug in de Eredivisie, waar de tweede club van Rotterdam gewoon thuishoort. Everse is dan allang vertrokken, vanwege een gebrek aan perspectief. Hij is een veelbesproken jaartje trainer van WHC (2011-2012) en onderhand verdwenen uit de dug-out. Als haarscherpe analist - die nooit om een mening verlegen zit - komt de oud-international bij RTV Rijnmond nog wel geregeld langs.”