Herdenkingsplaquette bij stadion

Herdenkingsplaquette bij stadion

Opdat wij nooit vergeten. Sinds kort hangt er aan de buitenzijde van het MAC3PARK stadion een plaquette met de namen van de zestien Zwolse voetballers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn overleden. De voetballers kwamen uit voor ZAC, Be Quick’28 of PEC. Via een QR-code op de plaquette, die is geplaatst net naast de hoofdingang, is van elke speler tevens een korte biografie te lezen.

Een werkgroep bestaande uit Folly van Dam, Paul Benning, Henk Twerda, Jaap Hagedoorn en John Kuijer is de afgelopen jaren druk bezig geweest de zestien namen op te sporen. Door speurwerk in archieven van onder andere het HCO lukten het de Zwollenaren om tot de lijst van zestien voetballers te komen. Wethouder Michiel van Willigen onthulde de plaquette recentelijk tijdens een speciaal hiervoor georganiseerde bijeenkomst.


Jaap Hagedoorn reageert namens de werkgroep: ,,De generatie die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt had geen of nauwelijks behoefte om over de oorlog te spreken, terwijl die behoefte de laatste decennia wel is gegroeid. Het herdenken van de oorlog wordt door de samenleving steeds intenser beleefd en daar is deze plaquette een mooi voorbeeld van. Zodat we nooit kunnen zeggen dat we gehinderd worden door gebrek aan kennis over deze zwarte periode."


Jeroen van Leeuwen, operationeel manager van PEC Zwolle: ,,De club vindt het eervol dat deze stap is gezet en wil de werkgroep dan ook danken voor de tomeloze inzet en energie die hierin is gestoken. PEC Zwolle staat als voetbalclub middenin de maatschappij en in die hoedanigheid is het mooi dat de plaquette op een prominente en toegankelijke plek is geplaatst. Zodat we met elkaar stil kunnen blijven staan bij het verleden en dat de namen van onze club- en stadgenoten niet worden vergeten.”

Eredivisie partners