FlashPEC | De Cruijffiaanse lob

FlashPEC | De Cruijffiaanse lob

Herman Nijman was jarenlang de vaste clubwatcher namens de Zwolse Courant en later de Stentor. De verrichtingen van FC en later PEC Zwolle werden door Nijman op de voet gevolgd. Overal reisde hij de club achterna, van Veendam tot het trainingskamp in het Portugese Vilamoura en van De Kuip tot diep in Praag. Voor iedere thuiswedstrijd duikt de journalist in het archief van een eerdere editie. Vandaag PEC Zwolle – PSV uit het seizoen 2014-2015.

,,De Cruijffiaanse lob van Ben Rienstra, waarbij de bal de onderkant van de lat kust. Dat zijn de lekkersten. Net als de vrije trap van Joost Broerse, vanaf een metertje of vijfentwintig, over de viermans muur, binnenkant paal erin. Waardoor de schlemiel van net ineens weer wordt bejubeld. Dat zijn de mooiste herinneringen aan de confrontaties tussen PEC Zwolle en PSV.”


,,Over de laatste elf botsingen tussen de plaatselijke trots en de topclub uit Eindhoven kunnen we het maar beter niet meer hebben. Elf afgrijselijke nederlagen aan een stuk, met bedroevende doelcijfers (7-36). Maar over die editie van september 2014 wordt over een paar jaar in Huize Avondrood vast nog wel gesproken. Dat was me er eentje.”


,,Achteraf praten is makkelijk. Maar als PEC Zwolle en PSV aan het begin van het seizoen 2014-2015 tegenover elkaar staan is de ploeg van trainer Ron Jans op haar hoogtepunt. Ajax is twee keer verslagen, één keer zelfs met 5-1. En ondanks het vertrek van onvergetelijke spelers als Mateusz Klich en Kamohelo Mokotjo heeft de trainer nog altijd een team dat klinkt als een klok. Misschien nog wel beter dan in het jaar ervoor.”


,,Ben Rienstra is de nieuwe Mokotjo. Hij speelt eventjes met het vooroordeel dat hij te weinig scoort. In de slotfase kan het bij 2-1 nog alle kanten op, een doelpunt van Luuk de Jong wordt wegens buitenspel afgekeurd. Dan krijgt Rienstra de bal op een meter of vijfentwintig van het doel per ongeluk voor zijn voeten. Oscar Hiljemark is de directe tegenstander, maar de Zweed beperkt zich tot een beetje onschuldig meelopen. Het geeft Rienstra de ruimte om op de rand van de zestien de lob van Johan Cruijff tegen Haarlem uit 1981 - bij zijn veelbesproken rentree in de Eredivisie - nog een keertje over te doen. De voet half onder de bal, als een schepje. Met precies de juiste snelheid zweeft het ronde geval over doelman Jeroen Zoet in de verre hoek, via het aluminium. ,,In feite waren we in alle facetten beter dan PSV’’, zegt Rienstra naderhand. Niemand spreekt hem tegen want inderdaad, zo’n goed PEC is zelden gezien.”


,,Naast Rienstra staat Joost Broerse in het warme licht van de camera. Die van #LekkerJoost. De ervaren verdediger lijkt eerst de nederlaag in te leiden met een idiote handsbal na een corner, die leidt tot een penalty. Maar de wraak van Broerse is mierzoet. Halverwege de tweede helft, stand 1-1, mag hij een vrije trap nemen. Ideaal voor een linkspoot, een beetje schuin voor het doel. En nadat commentator Evert ten Napel heeft uitgesproken dat het toch mooi zou zijn als Broerse scoort, om die misser goed te maken, gebeurt exact dat. Broerse beseft ook dat hij nu niet meer met de beschuldigende vinger nagewezen zal worden, hij staat uitzinnig te juichen voor vak Noord.”


,,Zo mooi als toen is het daarna niet meer geworden in de partijtjes met PSV, dat vriend en vijand heeft verbaasd met een paar opmerkelijke transfers. In Zwolle kan zomaar wereldkampioen Mario Götze op het veld staan. Voor dit duel zal trainer John Stegeman dan ook wel op zoek zijn naar de Rienstra en Broerse van 2020, om een beetje tegengas te bieden. Al zijn doelpunten van een iets mindere schoonheid ook goed.’’ 

Eredivisie partners