FlashPEC | Boer lost het zelf wel op

FlashPEC | Boer lost het zelf wel op

Herman Nijman was jarenlang de vaste clubwatcher namens de Zwolse Courant en later de Stentor. De verrichtingen van FC en later PEC Zwolle werden door Nijman op de voet gevolgd. Menig wedstrijd van de club voorzag hij van schriftelijk commentaar. Zo ook de bekerontmoeting tussen PEC Zwolle en Willem II uit het seizoen 2010/2011.

,,De doelman peert een bal in de kruising en wordt de held van de avond. Dan is het wel duidelijk dat er iets bijzonders is voorgevallen. De bekerwedstrijd van FC Zwolle tegen Willem II in het najaar van 2010 is dan ook een bijzondere wedstrijd in een waanzinnig seizoen.”


,,Diederik Boer is de naam. De man van de vijfde penalty in de strafschoppenserie na een puntgave wedstrijd, die in 2-2 is geëindigd. Dat is op papier een verrassing, want FC Zwolle speelt in de top van de Eerste Divisie en Willem II is een team uit de Eredivisie. Alleen wel een ploeg die dertien duels aan één stuk heeft verloren. Daarom valt van krachtsverschil tijdens het bekerpotje niets te merken. Sterker nog, FC Zwolle moet het eigenlijk binnen 90 minuten afmaken, want de uitdager is beter. Arne Slot en Sjoerd Ars maken een doelpunt, maar twee keer komt er een antwoord van Maceo Rigters. De spits die met Jong Oranje ooit Europees kampioen is geworden, maar verder nauwelijks is opgevallen.”


,,Strafschoppen dus. Nou is Zwolle, Willem II en penalty’s niet echt een gouden combinatie gebleken. In de lente van 2004 mist Albert van der Haar een elfmetertrap tegen Willem II, het blijft 0-0. Maakt Van der Haar die penalty, dan is FC Zwolle veilig. Nu gaat het een week later helemaal mis tegen Feyenoord (7-1) en degradeert FC Zwolle omdat de concurrenten Vitesse en Volendam allebei winnen. Het kan verkeren. Van der Haar speelt een seizoen later - oh, ironie - bij Willem II. Boer heeft geen boodschap aan het verleden. Al is er binnen de Zwolse selectie wel de discussie opgelaaid over strafschoppen, omdat Van der Haar (!) en Slot in de eerste weken van het seizoen een penalty hebben gemist. ,,Gekscherend heb ik toen geroepen dat de volgende voor mij zou zijn”, zegt Boer. En zo geschiedde, hij hoort bij de vijf uitverkorenen. Ook omdat Van der Haar al is gewisseld, trouwens.” ,,Acht strafschoppen lang is er niets aan de hand, zijn de doelmannen kansloos. Dan pareert Boer de inzet van Jan-Arie van der Heijden. Iedereen vraagt zich daarna hardop af wie de laatste Zwolse strafschop voor zijn rekening zal nemen. Er komt immers niemand vanaf de middenstip gewandeld. Dat hoeft ook helemaal niet, want Boer lost het zelf op. Hij kogelt de bal langs collega Niki Mäenpää. Na de euforie die losbarst reageert de keeper redelijk rustig. ,,De bal liet op zich wachten en ik was wat met de scheidsrechter aan het ouwehoeren. Ik wist in welke hoek ik de bal wilde schieten, met een korte aanloop. Het is een heerlijk bekeravondje geworden.” Zeg dat wel, het blijft deze dinsdag nog lang onrustig in het Zwolse, niet alleen in vakkie Noord.”


,,De uitslag van het bekerduel is veelzeggend voor het verloop van het seizoen van beide teams. Met Willem II komt het niet meer goed. Trainer Gert Heerkes wordt in het voorjaar de wacht aangezegd, maar met clubicoon John Feskens op de bank degraderen de Tricolores kansloos. FC Zwolle toont de stijgende lijn ook in de volgende bekerwedstrijd tegen landskampioen FC Twente (1-1), die verloren gaat na een misser van Frank Olijve in de strafschoppenreeks. Het wordt daarna een seizoen om nooit meer te vergeten, en om tegelijkertijd zo snel mogelijk te vergeten. Het team van trainer Art Langerer neemt een straatlengte voorsprong maar geeft alles weer weg aan RKC Waalwijk en de meedogenloze Derk Boerrigter. Daardoor komt het pas een jaar later goed met die langverwachte stap naar de Eredivisie.”