Hoofd jeugdopleiding aan het woord

Hoofd jeugdopleiding aan het woord

Door de verspreiding van het coronavirus in Nederland liggen de voetbalcompetities momenteel stil. Er is onzekerheid over wanneer de spelers weer het veld op kunnen/mogen. Voor de PEC Zwolle Voetbalacademie is dinsdag duidelijk geworden dat het seizoen definitief niet uitgespeeld zal worden. Hoofd Jeugdopleiding Alexander Palland en Henk Brugge zijn ondanks de onzekerheden die er zijn al druk met de voorbereidingen op de komende periode en het nieuwe seizoen.

Gevolgen

,,De gevolgen voor ons als voetbalacademie zijn enorm”, begint Palland over de huidige situatie waarin spelers niet het voetbalveld op mogen en thuis moeten blijven. ,,Iedereen zit in eerste instantie op voetbal omdat hij dat leuk vindt. Het is niet alleen een bron van beweging, maar ook van sociale contacten. Dat valt nu allemaal weg. Als je speler bent van PEC Zwolle, dan ben je talentvol en op weg naar het verwezenlijken van je droom. Daarbij lopen spelers nu stagnatie op omdat men lang niet aan voetbal toekomt.“


Weekprogramma’s

,,We zijn druk bezig om onze spelers actief te houden in deze tijd. Wel worden hierbij de adviezen vanuit het RIVM in acht genomen. Om onze spelers in de tussentijd te kunnen voorzien van verantwoorde beweging, hebben we met een groepje een programma ontwikkeld die we per team weg kunnen zetten. We hebben de spelers gevraagd om de opdrachten te delen via WhatsApp met teamgenoten en begeleiding. Hierdoor blijven we nauw in contact staan met zowel spelers als trainers”, zo vult Brugge zijn collega aan. ,,De kracht- en stabiliteitsoefeningen worden vanuit huis beoefend en looptrainingen buiten, zo lang het mag van het RIVM. Ook zijn er fysieke schema’s gemaakt, welke zijn onderverdeeld in onder-, midden- en bovenbouw.”


Onderwijs

De spelers uit de PEC Zwolle Voetbalacademie gaan normaal gesproken naar school bij het CSE (Centre for Sports & Education) of een MBO/HBO in de buurt. Het duo Palland en Brugge roemt hierin de ondersteuning die de scholen bieden in deze tijden. ,,Er zijn door de gevolgen van het coronavirus geen centrale examens. Dus zijn de tentamens beslissend. Dat haalt veel druk bij de spelers/studenten vandaan. Iedere dag wordt er online lesgegeven. Alle docenten van het CSE, maar ook van de MBO/HBO-scholen geven nog altijd ‘gewoon’ les. Dat gaat gelukkig wél door. Het is alleen minder dan normaal, maar de lessen die ze krijgen zijn van een dusdanig niveau dat ze zich door kunnen ontwikkelen. Onze studenten gaan geen grote achterstand oplopen en kunnen met een gerust hart aan het nieuwe schooljaar beginnen.”


Vooruitkijken

In aanloop naar komend seizoen staat er in juni een drieweekse voorbereiding op het programma voor de PEC Zwolle Voetbalacademie. Het is echter nog onzeker of deze doorgang kan vinden in de huidige opzet, weet Palland. ,,We hebben natuurlijk allemaal te dealen met onzekerheid en weten niet wanneer we weer kunnen voetballen. Het is lastig om een voorbereiding te maken als we niet weten waar we aan toe zijn. Mocht er op 1 juni weer getraind kunnen worden, dan houden wij ons vast aan die voorbereidingen. Op dit moment weten wij dat nog niet en is het dus afwachten wat er de komende weken gaat gebeuren. Daar is nu geen peil op te trekken.”


O21

Komend seizoen vervalt de beloftencompetitie in zijn huidige vorm en komt er een nieuwe opzet, waarin ook PEC Zwolle uit gaat komen met een O21 team. ,,Momenteel wordt er druk gewerkt aan de invulling hiervan. Gelukkig hebben we alles goed in beeld. We kunnen een team samenstellen vanuit het huidige Jong PEC Zwolle, de O19 en de O18. Maar ook jongens die al wel met het eerste meetrainen, of zelfs al hun debuut hebben gemaakt in de hoofdmacht komen in aanmerking. In onze voetbalacademie zitten goede spelers. Ik hoop dat we hun potentie volledig kunnen benutten, zodat er uiteindelijk zoveel mogelijk jongens het eerste elftal halen”, besluit Brugge.