Door de ogen van de veurzitter

Door de ogen van de veurzitter

Voorzitter Adriaan Visser schrijft met enige regelmaat een column voor de achterban van de club. Ditmaal staat zijn verhaal volledig in het teken van het coronavirus.

Het coronavirus brengt onduidelijkheid en noodzakelijke maatregelen voor iedereen in onze samenleving. Het is een uiterst vervelende tijd, waarin de ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen en het onzeker is hoe de nabije toekomst eruit ziet. PEC Zwolle is momenteel voor de buitenwereld gesloten. Voor een dergelijk scenario lag geen draaiboek klaar en dus is het een prettig gegeven dat de club in nauw contact staat met specialisten uit verschillende hoeken zoals bijvoorbeeld het Isala en de KNVB. Gezondheid is altijd, maar nu helemaal, het allerbelangrijkste. Juist in deze periode is het daarom zo mooi om te zien dat ondernemers en supporters uit het netwerk van PEC Zwolle elkaar verder versterken en ondersteunen. In deze tijden heb je elkaar nodig en kan je niet op het individu varen. Zorg dan ook goed voor jezelf én elkaar. Ons team, zowel binnen als buiten de lijnen, doet niet anders en werkt deze tijd volle bak door om jullie allen straks weer te verwelkomen. De spelers en medewerkers doen dit veelal vanuit huis, de directie van de club komt wel met regelmaat bij elkaar om de ontwikkelingen te bespreken. Elke selectiespeler heeft een individueel trainingsprogramma, waarmee de conditie op peil blijft en we, als de mogelijkheid zich voordoet, direct kunnen beginnen met het optrainen en wedstrijdfit raken. 


De coronacrisis brengt ook veel vraagstukken voor de langere termijn naar voren. Beslissingen over het al dan niet vervangen van het speelveld, de start van onze nieuwe seizoenkaartcampagne, het verder uitrollen van het aandelenplan, de voorbereiding van de eerste selectie op het nieuwe seizoen, enzovoort. Het zijn op dit moment allemaal zaken die we nog niet goed kunnen inplannen dan wel voorbereiden. Aan de andere kant geldt deze onzekerheid voor de gehele voetballerij en samenleving. We zullen de komende periode moeten dealen met deze bizarre situatie. Het belangrijkste voor nu is om in onze gezonde regio Zwolle boerenverstand te blijven gebruiken en in ieder geval de maatregelen vanuit de landelijke overheid en het RIVM na te leven.


Tot op heden is er nog geen duidelijkheid over de afwikkeling van het huidige seizoen en wanneer wij je weer binnen de poorten van het MAC3PARK stadion mogen ontvangen. Door het recent doorschuiven van het EK 2020 naar 2021, ontstaat er gelukkig wel ruimte om de competitie ordentelijk uit te spelen. Iets wat wij als echte voetballiefhebbers ondersteunen. De KNVB werkt op dit moment aan een aantal scenario’s hoe dat zou kunnen. Terecht heeft de KNVB daarin een tweetal uitgangspunten genomen: de competitie moet uiterlijk 28 juni a.s. zijn afgesloten en de selectie heeft een drietal weken nodig om op te trainen. Een derde punt, waar we nu echt nog niet het antwoord op kunnen geven, is wanneer we de corona-crisis met elkaar weer voldoende onder controle hebben. Vooralsnog zijn de huidige maatregelen van kracht tot en met 6 april, maar aanvullende maatregelen worden door onze overheid niet uitgesloten. Zodra de club hier weet van heeft, hoor je uiteraard van ons en zullen we dit kenbaar maken op deze website en de sociale media van PEC Zwolle.


Wij gaan ons best doen om de komende periode met jullie verbonden te blijven en je van het reilen en zeilen van onze club op de hoogte houden. Wij leggen op dit moment de laatste hand aan een communicatieplan hoe wij dat denken te doen. Hier komt onder andere in naar voren; het wekelijks uitbrengen van deze rubriek, het organiseren van individuele trainingsprogramma’s door onze spelers, het uitzenden van hoogtepunten via PEC Zwolle TV (om maar wat te noemen de KNVB bekerfinale 2014, de klompendans van Ron Jans, beelden waar we allemaal weer een beetje vrolijk van worden), het inzetten van onze eSporter, het actief benaderen van onze sponsoren om zij die hulp aanbieden in contact te brengen met zij die om hulp vragen, enzovoort. De uitwerkingen van dit plan zien jullie vanaf heden voorbijkomen op de website en socials van de club. Hebben jullie nog aanvullende ideeën laat het ons weten door een bericht te sturen aan communicatie@peczwolle.nl


Wij zullen er echt alles aan doen om onze rol en verantwoordelijkheid te nemen binnen onze mooie regio Zwolle en als verbindende sportorganisatie onze taak te pakken. Want de veerkracht die we bij de sport tonen met elkaar en daarbij het omgaan met de vreugde van een overwinning en de teleurstelling van een verlies, hebben we in de huidige omstandigheden meer dan nodig. Een voorbeeld daarvan zijn onze supporters. Helaas hebben wij deze week afscheid moeten nemen van één van onze grote clubiconen: Freek Schutten. Freek was een uiterst fijn mens en gedurende zijn leven betrokken bij Zwolsche Boys en daarna PEC Zwolle. Graag hadden wij gepast afscheid genomen van onze held. Helaas lukt dat vanwege de omstandigheden niet langs de normale weg. Wat is het dan mooi om te zien dat onze supporters morgenochtend langs de oprijlaan naar Kranenburg een erehaag gaan vormen om daarmee uiting te geven aan hun gevoelens wat Freek voor onze club heeft betekend. Uiteraard met inachtneming van anderhalve meter afstand per persoon. 


Vanaf deze plek wens ik eenieder namens PEC Zwolle veel sterkte en gezondheid toe voor de komende onzekere periode en zoals onze clubnaam luidt; desespereert nimmer!


Met sportieve groet,


Adriaan Visser

Voorzitter PEC Zwolle