Door de ogen van de veurzitter

Door de ogen van de veurzitter

Voorzitter Adriaan Visser schrijft met enige regelmaat een column voor de achterban van de club. Ook deze editie van zijn verhaal staat volledig in het teken van het coronavirus.

Deze week heb ik onze achterban met een persoonlijk schrijven op de hoogte gebracht van de meest recente ontwikkelingen en de positie die PEC Zwolle in de huidige situatie inneemt. Hieronder tref je de brief aan die ik met onze seizoenkaarthouders heb gedeeld. Het cursieve gedeelte van de brief is daarbij vernieuwd, vanwege de actualiteit van donderdag.


Beste supporter,


Het zijn onzekere tijden waarin het coronavirus ons allemaal raakt. Veel leden van onze PEC Zwolle-familie zijn in een moeilijke fase terechtgekomen. Direct of indirect, privé of zakelijk, we hebben er allemaal mee te maken.


Door een zelf verkozen quarantaine heb ik de afgelopen weken veelvuldig telefonisch contact gehad met onze achterban. Ik heb met groot respect de verhalen aangehoord van onze fanatieke aanhang, die de zorgmedewerkers op prachtige wijze een blauw-wit hart onder de riem hebben gestoken. Ook heb ik gesproken met grote en kleine ondernemers uit onze PEC Zwolle-familie, die met gigantische uitdagingen en een knagende onzekerheid worden geconfronteerd. Uitdagingen en onzekerheden waarmee jij en jouw familie ongetwijfeld ook worden geconfronteerd. In al die gesprekken werd ik geraakt door de spirit die ik proefde; de absolute wil om hier met elkaar uit te komen. Ook al brengt dat voor de korte termijn vele beperkingen met zich mee.


Wanneer er sprake is van een crisissituatie, merk ik bij mijzelf een impuls om hyperactief te worden en aan het werk te gaan om de problemen op te lossen. Gelukkig worden we daarbij ondersteund door de overheid, die een overweldigend pakket aan maatregelen heeft toegezegd. Als samenleving vind ik dat wij deze tijdelijke steun echt verdienen en dat wij nu en nooit niet bij de pakken gaan neerzitten met elkaar. Altijd zijn er kansen en mogelijkheden en altijd is er een toekomst waarin de problemen van vandaag relatief zijn geworden.


Ook onze mooie club PEC Zwolle wordt hard geraakt. Door het coronavirus is het voetbalseizoen 2019/2020 abrupt tot stilstand gekomen. Het bitterzoet van de sensationele overwinning op Vitesse in onze voorlopig laatste thuiswedstrijd en de opluchting van de benutte strafschop aan het einde van het duel in en tegen Sittard zijn naar de achtergrond verdwenen. Er volgde een tijd van onzekerheid en maatregelen, die de komende periode voort zal duren. Wel proberen wij als club waar mogelijk de verbindende factor te zijn en te blijven. Met zichtbare en vaak ook niet-zichtbare initiatieven, bijvoorbeeld door onze social media kanalen in te zitten om iedereen op te roepen in beweging te blijven.


Tijdens mijn belrondes merkte ik dat de ontstane situatie veel vragen oproept. En terecht, want ook onze voetbaleconomie wordt hard geraakt. Wat gaat er met het huidige seizoen gebeuren? Wat betekent het voor de begroting van het nieuwe seizoen (voor onze inkomsten en uitgaven)? Gaan we nou wel of niet de overstap maken naar natuurgras? Het zijn slechts een paar vraagstukken die bij ons allen spelen. Ondanks al deze onzekerheid houden wij ons bij de club vast aan iets wat we in al die jaren hebben geleerd; hoe hard je soms ook valt, we staan met elkaar altijd weer op!


Over de afronding van het huidige seizoen hebben we dagelijks contact met de KNVB, Eredivisie CV en de andere clubs. Namens PEC Zwolle heb ik inmiddels aangegeven dat wij vinden dat er een einde moet komen aan de onzekerheid waar alle betrokkenen nu al weken in zitten. Daarnaast voetballen wij bij PEC Zwolle voor onze achterban! Scenario’s om wedstrijden in lege stadions te spelen zijn wat ons betreft dan ook niet bespreekbaar. Ondanks ons standpunt is inmiddels bekend geworden dat de KNVB vooralsnog de intentie heeft om het seizoen alsnog uit te spelen in de zomermaanden. Deze intentie roept bij een ieder de nodige vragen op. Wordt er gespeeld met of zonder toeschouwers? Wat betekent dit voor de samenstelling van de selecties, aangezien de contracten van veel spelers per 1 juli zijn opgezegd? Hoe gaan we om met het op trainen van onze spelers? Wat is de financiële impact van dit besluit voor de toch al hard geraakte clubs? Donderdag is hieromtrent afgesproken binnen de ECV (de gezamenlijke Eredivisie clubs) dat we op deze vragen de komende dagen zoveel mogelijk antwoord krijgen voor een tweetal scenario’s. Te weten de competitie uitspelen conform de intenties van de KNVB, dan wel stopzetten. De bedoeling is dat we dan gezamenlijk binnen de ECV in samenspraak met de KNVB ons standpunt definitief hopen te gaan bepalen in een vervolgbijeenkomst te houden op dinsdag 7 april.


De honger, die ook wij voelden bij onze aanhang, naar een mooie pot voetbal als afleiding van de huidige realiteit is er echt wel. Alleen of wij daar invulling aan kunnen geven tijdens de zomermaanden, en hoe, is en blijft vooralsnog onduidelijk.


Enfin, laten we de komende periode binnen onze mogelijkheden de schouders onder de situatie zetten. Volg de richtlijnen van het RIVM, blijf binnen, maar blijf ook bewegen. Juist nu is dat zo belangrijk. Juist nu hebben we elkaar nodig door afstand te nemen, zodat we straks weer gezamenlijk vooruit kunnen. Ons motto #samenpeczwolle is wat dat betreft actueler dan ooit tevoren.


Namens iedereen binnen de club wens ik je de komende periode veel sterkte en goede gezondheid toe. Hopelijk zien we elkaar snel weer in ons MAC3PARK stadion!


Met sportieve groet,


Adriaan Visser

Veurzitter PEC Zwolle