Door de ogen van de veurzitter

Door de ogen van de veurzitter

Voorzitter Adriaan Visser schrijft met enige regelmaat een column voor de achterban van de club. Deze editie van zijn verhaal staat volledig in het teken van de coronacrisis en de gevolgen voor PEC Zwolle.

Zoals in mijn eerdere columns reeds gezegd raakt het coronavirus iedereen. Privé of zakelijk. Direct of indirect. Of om in PEC-termen te spreken; onze sponsoren & supporters, maar ook de selectie en de kantoororganisatie. Met mijn verhaal van deze week neem ik jullie wat verder mee, over de gevolgen van de crisis voor de PEC Zwolle-organisatie en hoe we er als club momenteel opstaan. 


Zoals zoveel ondernemingen bevindt ook PEC Zwolle zich in een periode van grote onduidelijkheid. Immers financieren deze ondernemingen door middel van hun sponsoring ongeveer 50% van de activiteiten van PEC Zwolle. Samen met de seizoenkaartverkoop aan onze supporters (vaak ook medewerkers van diezelfde ondernemingen) creëert dat het speelveld waarin wij ons werk kunnen doen. Bij onze club leven dan ook dezelfde vragen die bij veel van de ondernemingen aan de orde zijn. En net zoals bij de medewerkers en spelers van de club, zijn er dezelfde onzekerheden zoals die ook leven bij de medewerkers van de ondernemingen.


Ook bij PEC Zwolle zijn er tal van vragen over onze begroting voor het nieuwe seizoen. Het mag duidelijk zijn dat de club een flinke financiële stap moet terugzetten, wat logisch is aangezien onze 'klanten' lijden (de sponsoren en supporters), dan zullen ook wij lijden. De voetballerij is geen eiland waaraan de maatschappelijke problemen zomaar voorbij varen, verre van dat! Een serieus aantal businessclubleden heeft de afgelopen periode hun verbintenis met de club opgezegd (was dat vorig seizoen nog zo’n 11%, inmiddels is dat een verdubbeling), wat inhoudt dat we verwachten dat de commerciële begroting op dit moment zo’n twee miljoen lager gaat uitvallen (vergelijking tussen begroting seizoen 2019/2020 met de huidige prognose voor het komende seizoen 2020/2021). Veel leden hebben bij hun opzegging aangegeven de financiële gevolgen van de crisis nog niet goed te kunnen overzien en hebben de intentie en hoop uitgesproken om indien mogelijk na de crisis hun lidmaatschap weer te (re)activeren. Tevens is onze hoofdsponsor Molecaten in zwaar weer terechtgekomen. Ondanks de lopende overeenkomst, is het voor nu afwachten of deze trouwe en uiterst loyale partner van de club binnenboord kan blijven. Als PEC Zwolle zijnde kunnen we alleen maar heel veel begrip voor al deze situaties hebben. Het is zoals hierboven gezegd de coronacrisis die ons allen in zwaar weer doet terechtkomen. Of wij er met deze omzetdaling zijn is voor ons onduidelijk, niemand weet op dit moment precies in welke mate de crisis er inhakt bij deze voor onze BVO belangrijkste financiers.


Door de dalende (omzet)begroting zijn wij als club, zoals dat ook bij vele ondernemingen het geval is en/of helaas zal worden, genoodzaakt een bezuinigingsronde door te voeren. Mede daardoor zal er bijvoorbeeld extra kritisch worden gekeken naar het aan- en verkoopbeleid deze zomer en zijn binnen het technische hart de aflopende contracten met Ben Hendriks, Albert van der Haar en Erben Wennemars niet verlengd. Ook worden de aflopende overeenkomsten met Lennart Thy, Rick Dekker, Jarni Koorman en Stanley Elbers zoals eerder gecommuniceerd deze zomer beëindigd. Van deze zeven clubmensen zal in een later stadium op gepaste wijze afscheid worden genomen. Ook binnen de kantoororganisatie worden er enkele aflopende verbintenissen stopgezet. Dit zijn allemaal betreurenswaardige beslissingen, die wij echter moeten nemen in het belang van de club; immers, onze loonkosten vormen zo’n 80% van onze uitgaven (investeringen uitgesloten). Zoals je merkt dwingt de coronacrisis ons op dit moment een stap terug te zetten en onze ambities voor de komende jaren bij te stellen, om vervolgens weer een paar stappen voorwaarts te maken. Een situatie die voor nagenoeg alle clubs uit de Eredivisie geldt.


Daarbij worden wij gesteund door hartverwarmende initiatieven. Zoals begin deze week door het Zwolsch Supporters Collectief, waarbij de oproep werd geplaatst om PEC Zwolle vooral te blijven supporten, de seizoenkaart te verlengen en geen restitutie aan te vragen voor de huidige jaargang. Ook is het fascinerend om te zien hoeveel vragen de club al heeft ontvangen over de mogelijkheid tot het verlengen van de seizoenkaart. Deze massale steun doet ons enorm goed. En precies zó zorgen we er met elkaar voor dat onze gezamenlijke passie deze onzekere tijd doorkomt. Het wachten is alleen even op duidelijkheid over de afronding van het huidige seizoen, daarna starten we zo spoedig mogelijk met de seizoenkaartverkoop. 


Het enige dat wij de komende periode kunnen doen is de schouders vol onder de situatie zetten. Juist nu is het aan ons als organisatie en selectie om te laten zien wat wij waard zijn, ook met minder financiële middelen. Juist nu is het zaak om met alle tegenwind die we ervaren, voorwaarts te zeilen! Door goed individueel te trainen als selectie en door de werkzaamheden als kantoororganisatie zo goed als mogelijk door te zetten kunnen we straks het verschil maken als de bal weer gaat rollen. Daar geloof ik heilig in.


Voor nu alvast een fijn en gezond paasweekend gewenst!


Met sportieve groet,

Adriaan Visser

Voorzitter PEC Zwolle