Column van Art (1)

Column van Art (1)

Terug van weggeweest! Net zoals in zijn eerste periode schrijft trainer Art Langeler ook nu weer een terugkerende bijdrage voor de website. Vandaag zijn eerste verhaal over de voorbereiding tot nu toe.

Na acht seizoenen ben ik weer begonnen als trainer/coach van PEC Zwolle. Een aantal dingen zijn (gelukkig) hetzelfde gebleven, een aantal dingen behoorlijk anders. Eén van de dingen waar ik zelf waarde aan hecht is het proberen iedereen enigszins op de hoogte te houden van hetgeen we aan het doen zijn. Dit heb ik vanaf de start van mijn trainersloopbaan gedaan, zo schreef ik ook in de vorige periode met vaste regelmaat stukjes voor de PEC-site. Graag wil ik dit nu dan ook weer oppakken. Ik zal ernaar streven in een tweewekelijks ‘blog-je’ vooruit en terug te kijken op wedstrijden, processen te delen en actualiteit te beschrijven. Met de start van de voorbereiding als onderwerp voor dit eerste verhaal.


Op 21 juni zijn we aan de voorbereiding begonnen. Nog niet met de spelers, maar met de staf zijn we twee dagen naar Epe gegaan voor een ‘mini-trainerskamp’. Doel; elkaar leren kennen, de werkwijze bespreken en de eerste trainingsweken voorbereiden. Een aantal collega’s kende ik nog van het verleden en gelukkig zijn er ook een aantal nieuwe gezichten. Met gesprekken, activiteiten als pilates, keezen, kaarten, dobbelen, maar ook door serieuze issues op tafel te leggen vanuit vorig seizoen en naar het huidige seizoen toe. Toen donderdag 24 juni de eerste training begon wist iedereen waar hij/zij aan toe was en (belangrijker nog) was er richting de spelers geen enkele ruis of onduidelijkheid.


Toen ik de eerste gesprekken voerde over een evt. hoofdtrainerschap bij PEC, hebben we een plan gemaakt voor het invullen van de technische staf. Voor het assistentschap hebben we met twee kandidaten gesprekken gevoerd maar dit kwam niet tot een vervolg. Aangezien de rol zeer specifiek is/was, besloten technisch manager Mike Willems en ik de vacature even te parkeren, de juiste persoon was niet beschikbaar. Echter toen (helaas) het EK voor Nederland slecht afliep en Frank de Boer ging stoppen was een belletje naar Dwight Lodeweges natuurlijk snel gedaan. In recordtijd zaten we aan tafel en kwam het rond, wat een versterking voor onze club! Dwight en ik kennen elkaar al 20 jaar en hebben in veel verschillende rollen samengewerkt, dit gaat absoluut goed werken en dat blijkt ook al direct deze eerste weken. Samen met Henry, Leeroy en Diederik hebben we de luxe van een uitgebreide staf met veel verschillende expertises, ik ben er erg content mee.


Uiteraard moeten de spelers het uiteindelijk wel doen op het veld. De groep die we nu hebben blijkt jong, gretig en talentvol. Op de trainingen spat de energie eraf en zijn we geweldig hard aan het werk. Echter de vertaling naar de wedstrijden en met name het op een stabiel hoog niveau spelen gaat de uitdaging zijn. Veel goede jonge spelers krijgen nu speeltijd en kunnen zich laten zien, ondertussen kijken Mike en ik constant waar en hoe we ons kunnen versterken richting de start van de competitie. We zijn gematigd positief, en richten ons nu met name op de aanval. Hier zijn we zoals we allemaal weten nog wat mager bezet, want ondanks de grote kwaliteiten van onze PEC-talenten moeten we in de Eredivisie ook rendement-spelers hebben. Dit zijn spelers die normaal gesproken garant staan voor een aantal goals-assists en dus direct meerwaarde hebben op eredivisie-niveau. Zoals gezegd zitten we er bovenop en slaan we toe als de gelegenheid zich voordoet om de gewenste spelers aan te trekken


Deze week hebben we een goed trainingskamp in Epe gehad, dat we zojuist hebben afgesloten met een oefenduel tegen SC Cambuur. We spelen nu nog wedstrijden in verschillende bezettingen en gericht op opbouw conditie en inslijpen van spelpatronen. Zodat we zo snel als mogelijk richting de competitiestart toe kunnen werken.


Tot zover voor deze eerste bijdrage, hopelijk zien we elkaar snel en in goede gezondheid in het stadion! Bijvoorbeeld volgende week zaterdag tegen sc Heerenveen.


Groet, Art

Eredivisie partners