PEC Zwolle verliest besloten oefenwedstrijd van Ajax

PEC Zwolle heeft woensdag in Amsterdam een besloten oefenwedstrijd gespeeld tegen Ajax. De ploeg van trainer John van 't Schip ging met 4-1 onderuit. De Zwolse treffer werd gemaakt door Giovanni Hiwat.

PEC Zwolle begon uitstekend aan de wedstrijd. Al in de tweede minuut kwam de ploeg op voorsprong. Na een mooie aanval via de rechterkant van het veld schoot Giovanni Hiwat de bal keurig in de hoek. De aanvaller bleef in de openingsfase een plaag voor de Amsterdamse defensie. Vlak na zijn goal kon de speler alleen richting het vijandelijke doel. Op het laatste moment besloot hij niet zelf te schieten, maar de bal af te leggen op de meegelopen Flemming. Hij kreeg de bal niet in het doel. Ook een afstandsschot van Hiwat ging er niet in door een goede redding van Kostas Lamprou.

Vlak nadat Zian Flemming een grote kans kreeg op de 0-2, was het Vaclav Cerny die Ajax weer op gelijke hoogte zette. De Tsjechische aanvaller bleef ijskoud oog in oog met Mickey van der Hart.

Ajax werd na de gelijkmaker iets sterker. Via Klaas Jan Huntelaar was de ploeg dicht bij een voorsprong. Zijn schot werd goed gepakt door Van der Hart, maar de spits wist even later toch het net te vinden. Na een lage voorzet vanaf de linkerkant stuitte hij eerst nog op de uitkomende doelman, maar de bal rolde er alsnog in.

Het duel bleef levendig en de Blauwvingers kregen een aantal kansen. Flemming was een aantal keer dichtbij. De voormalig Ajacied schoot van grote afstand op de paal, uit een hoekschop ging zijn inzet naast en hij testte Lamprou met een laag schot in de korte hoek. Vlak voor rust moest Van der Hart ook nog aan de bak. De doelman kon een inzet van Cerny nog net naast tikken.

PEC Zwolle begon aan de tweede helft met Dean Bouzanis op goal in plaats van Van der Hart en Dean Huiberts nam de plek in van Rick Dekker. De eerste mogelijkheid na de rust was voor Ajax. Invaller Leo Thethani stuitte op de vuisten van de Australische doelman van de Zwollenaren. Vlak daarna kreeg Hiwat een mogelijkheid om gelijk te maken, maar zijn poging ging ruim over het doel van de Amsterdammers. De Zwollenaren probeerden er een aantal keer uit te komen in de tegenstoot, maar grote kansen werden niet gecreëerd. Pas in de slotfase van de wedstrijd liep Ajax dankzij treffers van Thethani en Teun Bijleveld uit naar 4-1. Dit was ook de eindstand.

Ajax-PEC Zwolle 4-1 (2-1)

Scheidsrechter: Christaan Bax

Opstellingen:

Ajax: Lamprou; Dest (89. Orejuela), Solomons, Kemper, Bakker; Bijleveld, Labyad, Ter Heide (80. Taylor); Neres (46. Thethani), Huntelaar (46. Danilo), Cerny

PEC Zwolle: Van der Hart (46. Bouzanis); Ligeon, Ehizibue (67. De Bert), Van Polen (67. Olivier-Doué), Paal (77. Benschop); Hamer (42. Van den Belt), Bouy, Dekker (46. Huiberts), Hiwat (77. Miedema), Flemming, Namli (77. Reijnders)