PEC Zwolle verkoopt de huid duur

PEC Zwolle heeft zijn huid duur verkocht. In de hoofdstad verloren de Zwollenaren in de slotfase met 2-1 van Ajax, dat vooral de tweede helft meerdere keren bijzonder goed wegkwam. Zwolle verloor in Amsterdam Mickey van der Hart met een blessure en zag doelpuntenmaker Vito van Crooij met rood vertrekken.

Na wat speldenprikjes over en weer, kreeg Ajax een flinke kans via Kasper Dolberg, maar Mickey van der Hart lette goed op. Luttele minuten later moest diezelfde Van der Hart noodgedwongen naar de kant. Na een ogenschijnlijk simpele vangbal smeet de sluitpost zijn handschoen uit en liep met een vingerblessure naar de zijkant. Diederik Boer nam zijn positie onder de lat over. De thuisploeg kwam na een ruim half uur op 1-0 door Dusan Tadic, die bij de tweede paal kon afronden. Het antwoord van de Zwollenaren liet niet lang op zich wachten, want een minuut later was de gelijkmaker bijna in de maak. Kingsley Ehizibue zag echter zijn voorzet via het lichaam van Donny van de Beek in het zijnet eindigen. In het slot van de eerste helft zetten de Amsterdammers nog even aan. Dit resulteerde in kansen voor Van de Beek, die eerst Diederik Boer op zijn weg vond en in nog kansrijkere positie op de rug van Thomas Lam schoot.

PEC Zwolle begon de tweede helft zeer offensief. Via Gustavo Hamer leek het zowaar op weg naar succes, maar zijn schot smoorde. De volgende kans was voor Zian Flemming, maar ook zijn inzet werd geblokkeerd. Uit de daaropvolgende hoekschop was Pelle Clement dicht bij een doelpunt en weer een minuut later dartelde Van Crooij door de Ajax-defensie. Het schot van Flemming werd andermaal geblokt, waarna doelman Andre Onana ten koste van een corner voorkwam dat Van Crooij kon afdrukken. Het Ajax-publiek morde er wat af en veerde pas weer op toen Zakaria Labyad een schietkans kreeg, maar hier onzorgvuldig mee omsprong. Pas na 65 minuten moest Boer in actie komen, toen Nico Tagliafico een vrije trap van Lasse Schöne richting de benedenhoek kopte.

Elf minuten voor tijd kwam PEC Zwolle alsnog op gelijke hoogte. Een heerlijke aanval werd door Vito van Crooij afgerond. Lang kon Zwolle echter niet hoop houden op een punt, want vijf minuut later werkte Daley Blind de 2-1 binnen. In de absolute slotfase moest Van Crooij met zijn tweede gele nog inrukken. De opluchting bij het thuiskamp na het laatste fluitsignaal van Allard Lindhout zei veel over de wedstrijd die de Zwollenaren op de mat legden.

Ajax - PEC Zwolle: 2-1 (1-0).

Toeschouwers: 52.385

Scheidsrechter: Lindhout

Gele kaarten: Tadic, Veltman (Ajax) en Lam (PEC Zwolle)

Rode kaart: 90. Van Crooij (twee keer geel, PEC Zwolle)

Opstellingen:

Ajax: Onana, Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico, Van de Beek, Schöne, Labyad (69. Veltman), Neres, Dolberg (69. Huntelaar) en Tadic.

PEC Zwolle: Van der Hart (18. Boer), Ehizibue, Lachman, Lam, Paal, Hamer (88. Thy), Clement, Namli, Van Crooij, Flemming en Van Duinen (68. Elbers).