Agrifood verbindt Blauwvingers en Superboeren

Agrifood verbindt Blauwvingers en Superboeren

Op 26 oktober 2021 vond de regiobijeenkomst ‘Blauwvingers ontmoeten Superboeren’ plaats. De wedstrijd van PEC Zwolle tegen De Graafschap was een mooie aanleiding om agrifood-ambities van Regio Zwolle en De Achterhoek in de spotlights te zetten. Meer dan 60 ondernemers en bestuurders van overheden en kennisinstellingen namen deel aan de bijeenkomst en zagen aansluitend PEC Zwolle winnen van De Graafschap (4-1).

De avond werd afgetrapt met een welkomstwoord van Peter Snijders (voorzitter Regio Zwolle) en Mark Boumans (voorzitter Regio Achterhoek). Zij vertelden over de overeenkomsten en verbindingen tussen beide regio’s. Zo trekken beide regio’s samen op in lobby-trajecten richting Den Haag en Europa om de ‘Kracht van Oost’ zichtbaar te maken. Juist die verbinding was aanleiding voor stichting Regio Zwolle United en De Graafschap Verbindt i.s.m. Kennispoort Regio Zwolle en Achterhoek Ambassadeurs (8RHK) om deze bijeenkomst te organiseren.


De ‘Kracht van Oost’

Regio Zwolle en De Achterhoek zijn twee krachtige regio's in het Oosten van Nederland. In beide regio's wordt door overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen samengewerkt aan maatschappelijke opgaven. Veel innovatieve oplossingen voor deze opgaven worden ontwikkeld in Oost-Nederland. Dit is namelijk de reden waarom beide regio's samen optrekken (met andere regio's in Gelderland en Overijssel) en in 2021 politieke partijen hebben opgeroepen gebruik te maken van de 'Kracht van Oost'. Ook is de krachtige agrifood-sector een bindende factor tussen beide regio's.


Innovatieve ondernemers 

Na het welkom vond er een tafelgesprek plaats met Erik Back (Future Farm), Jaap Gielen (Agro-innovatiecentrum De Marke) en Jans Hoekman (OostNL). De agrifood-sector staat voor veel uitdagingen. Ondernemers Erik Back en Jaap Gielen gaan deze vol aan door te investeren in prachtige innovatieve oplossingen om de sector toekomstbestendig te maken. Zij riepen overheden op om (financiële) continuïteit te blijven bieden, zodat ondernemers ook op lange termijn kunnen blijven investeren in innovatie. Jans Hoekman gaf aan dat OostNL ondernemers helpt door de strategische investeringsagenda. Met deze agenda zetten de provincies Overijssel en Gelderland de komende jaren vol in op een groene en digitale economie, zoals het slim en duurzaam produceren van voedsel. 


Regio's ondersteunen ondernemers  

In het afsluitende tafelgesprek namen Netty Wakker (Kennispoort Regio Zwolle), Saar Veneman (8RHK Ambassadeurs) en Peter Drenth (gedeputeerde Provincie Gelderland) plaats. Daarbij werd besproken wat de regio's doen om ondernemers te ondersteunen. Kennispoort biedt ondernemers in 22 gemeenten kosteloos begeleiding bij vraagstukken op het gebied van vernieuwend, innovatief en internationaal ondernemen. Kennispoort heeft een team met innovatieadviseurs die gespecialiseerd zijn in agrifood. Veneman vertelde dat Achterhoek Ambassadeurs (8RHK) breder is georiënteerd. Er wordt o.a. gewerkt aan opgaven op het gebied van arbeidsmarkt, zoals een personeelstekort van 28.000.


Gedeputeerde Peter Drenth gaf aan dat Provincie Gelderland de regio’s Achterhoek en Zwolle van harte ondersteunt. In de regio ontspruiten juist prachtige initiatieven, die moeten worden aangejaagd en versterkt. Hier spelen Kennispoort Regio Zwolle en 8RHK Ambassadeurs een belangrijke rol in. Daarnaast moeten ondernemers plezier houden in het ondernemen, vooral in de agrifood-sector staat dit onder druk. De waardering voor de sector moet terugkomen en de ondernemer moet zich kunnen focussen op vakman- of vakvrouwschap. Het helpt daarbij als we grensoverschrijdend kunnen optrekken, want samen kunnen we 'een deuk in een pakje boter schieten' en verandering te weeg brengen.


Foto's: Theo Smits