Sluiten
PEC Zwolle
 

Wedstrijdverslag Ajax - PEC Zwolle

PEC Zwolle Vrouwen in slotfase onderuit tegen koploper

Op sportpark De Toekomst in Amsterdam vond vrijdagavond de competitiewedstrijd plaats tussen koploper Ajax Vrouwen en het PEC Zwolle vrouwenelftal. Bij de Blauwvingers debuteerden Chantal Schouwstra en Anouk Borgman in de basisopstelling. Beide speelsters, die normaliter voor Jong PEC Zwolle Vrouwen uitkomen, kregen van trainer/coach Sebastiaan Borgardijn de kans om zich op het hoogste niveau te laten zien.

Nadat de teams één minuut stilte hebben gehouden, ter nagedachtenis aan Johan Cruijff, begint de wedstrijd omstreeks 19.30 uur. Het zijn de Amsterdammers die vanaf het begin het initiatief nemen. PEC Zwolle Vrouwen had zich hierop ingesteld en probeert er via de counter gevaarlijk uit te komen. Na dertien minuten valt de eerste mogelijkheid te noteren. Inessa Kaagman waagt een poging, maar ziet haar schot hoog over het doel suizen. De Zwollenaren spelen bij vlagen slordig, maar het lukt de koploper in de eerste helft nauwelijks om echt grote mogelijkheden te creëren. Wel moet keepster Nadja Olthuis in de achttiende minuut handelend optreden, na een schot van Mandy Versteegt. Dit doet de sluitpost goed, waardoor de elftallen met een 0-0 tussenstand de rust ingaan.  

In de tweede helft gaat Ajax Vrouwen door met waar het mee bezig was, namelijk druk zetten op de defensie van PEC Zwolle Vrouwen. Dit resulteert in de 54 e minuut in een goede kans voor Merel van Dongen, nadat een kortgenomen vrije trap voor haar voeten belandt. De speelster schiet echter wat gehaast, waardoor de bal over gaat. Nadat Olthuis een afstandsschot van Tessel Middag pareert, besluit trainer/coach Ed Engelkes om offensief te wisselen. Zo komen snel achter elkaar Liza van der Most, Chantal de Ridder en Marlous Pieete binnen de lijnen. Een zichtbare krachtimpuls in deze fase van de wedstrijd, want het lukt PEC Zwolle Vrouwen niet meer om onder de druk van Ajax Vrouwen uit te voetballen. Anouk van Vilsteren probeert het nog wel met een schot van afstand, maar ze ziet de bal naast het doel van keepster Elixabete Sarasola rollen. Na nog een poging van Van der Most is het in de 72 e minuut raak voor de thuisploeg. Een harde voorzet vanaf de rechterflank komt bij Eshly Bakker terecht, die het leer diagonaal binnenschiet: 1-0. Amper twee minuten na deze treffer is het wederom raak voor Ajax Vrouwen. Middag torent bij een hoekschop boven de verdediging van de Zwollenaren uit en laat Olthuis met haar kopbal kansloos: 2-0. Na nog een frommeldoelpunt in de 83 e minuut van Desiree van Lunteren (3-0) is de wedstrijd definitief beslist. Tegen het einde van het duel mogen de talenten Lauri Weijkamp en Dayna Schra nog wel hun debuut in de hoofdmacht van PEC Zwolle Vrouwen maken. Een mooi moment voor beide speelsters, op sportpark De Toekomst.

De eerstvolgende competitiewedstrijd van PEC Zwolle Vrouwen wordt op 29 april gespeeld tegen PSV Vrouwen. Om 19.30 uur wordt op deze datum afgetrapt in Eindhoven.

Wedstrijdstatistieken
Ajax Vrouwen – PEC Zwolle Vrouwen 3-0 (0-0)
Scheidsrechter: Erwin Dam

Scoreverloop
’72. Eshly Bakker 1-0
’74. Tessel Middag 2-0
’83. Desiree van Lunteren 3-0

Opstellingen
Ajax Vrouwen : Elixabete Sarasola, Merel van Dongen, Daphne Koster, Marjolijn van den Bighelaar, Kelly Zeeman (‘57. Liza van der Most), Tessel Middag, Desiree van Lunteren, Eshly Bakker, Loïs Oudemast, Inessa Kaagman en Mandy Versteegt.

PEC Zwolle Vrouwen : Nadja Olthuis, Anouk Borgman (’84. Dayna Schra), Judith Frijlink, Kirsten Bakker, Chantal Schouwstra, Sharon Bruinenberg (’75. Lauri Weijkamp), Tessa Klein Braskamp, Anouk van Vilsteren, Yvette van Daelen, Joyce Mijnheer (’61. Suzanne Giesen) en Esmee de Graaf.