Sluiten
PEC Zwolle
 

Wedstrijdverslag PEC Zwolle - Jong sc Heerenveen

Jong PEC Zwolle heeft maandagavond voor een verrassing gezorgd door nummer 2 Jong sc Heerenveen te verslaan. De Zwollenaren, die de tweede helft flink onder druk stonden en zelfs een kwartier met tien man moesten spelen, klopten de opponent uit Friesland met 3-1.

Het duel met Jong sc Heerenveen begint alleraardigst voor Jong PEC Zwolle, dat vooral via de flanken gevaar sticht. Met Denis Mahmudov en Giovanni Hiwat als snelle buitenspelers wordt de Friese defensie vanaf het eerste moment onder druk gezet. Kadir Usta wordt als eerste de diepte ingestuurd, waarna een pass volgt naar de mee opgekomen Haico Epe. Het terugleggen van de back is goed, maar het schot van Usta wordt gesmoord in de defensie. Na twaalf minuten lijkt Mahmudov een kapitale blunder achterin af te straffen, maar de aanvaller is coulant en schuift de bal in de handen van doelman Chiel Kramer. Diezelfde Kramer heeft vijf minuten later geen antwoord op een inzet van Mahmudov. Hiwat stuurt de speler de diepte in, waarna Mitchell Dijks op snelheid wordt geklopt. Met een bekeken schuiver is de Macedoniër trefzeker: 1-0.

Jong sc Heerenveen, dat tot dan toe niet meer kan dan met overtredingen de Zwolse aanvallen stoppen, komt na negentien minuten spelen voor het eerst gevaarlijk voor de dag. Het is echter Nick Borgman die de Friezen kans schenkt om te scoren. Met Michael Chacon Ibarguen alleen voor zich, verslikt de sluitpost zich in de bal, waarna Borgman het geluk heeft dat de aanvaller van de ploeg uit Heerenveen het leer maar half weet te beroeren. Het is wel de opmaat tot een periode van serieus druk zetten, waarin Jong PEC Zwolle - dat Mahmudov met een blessure vervangen ziet worden door Adil Tihouna - vooral achteruit loopt. Samir Fazli krijgt in die fase de grootse kans, maar kan zijn uithaal tussen twee Zwollenaren in niet de juiste richting meegeven. Luciano Slagveer, die voor rust vooral met zichzelf en directe tegenstander Jorben Nieuwenhuis worstelt, lijkt de bal luttele minuten later richting kruising te sturen, maar ziet zijn inzet maar centimeters naast gaan. Jong sc Heerenveen blijft vervolgens jagen op de gelijkmaker. Een afstandsschot van Slagveer wordt maar ternauwernood over de lat getikt door Borgman en als de doelman even later bij een Friese hoekschop waarbij de bal blijft hangen wel geklopt is, heeft Zwolle het geluk dat Ramon Zomer het vizier niet op scherp heeft staan. De verdediger torent boven alles en iedereen uit, maar kopt toch nog riant over. De 2-0 van Jong PEC Zwolle komt vier minuten voor rust dan ook compleet uit de lucht vallen. Youssef Fennich zet vanuit het centrum een aanval op, waarna de bal via een diagonale cross-pass van Christian Domingo Hazewinkel voor de voeten komt van Kadir Usta. De aanvaller snijdt vanaf links het strafschopgebied in en haalt verwoestend uit in de korte hoek.

Na rust tapt Jong sc Heerenveen, met voormalig FC Zwolle-speler Marco Roelofsen als coach op de bank, uit een ander vaatje. Al krijgt Jong PEC Zwolle via Domingo Hazewinkel (op de benen van Kramer) en Hiwat (schot op de lat) in de beginfase van de tweede helft de grootste kansen op de 3-0. Kenneth Otigba moet de aansluitingstreffer maken, maar de verdediger van Jong sc Heerenveen kopt de bal uit een vrije trap waarbij de buitenspelval van de Zwollenaren niet openklapt, recht in de handen van Borgman. Het is aan de Zwolse keeper te danken dat de 2-0 voorsprong behouden blijft wanneer Slagveer en Fazli van dichtbij op de sluitpost stuiten. Een kwartier voor tijd dreigt het dan toch finaal mis te gaan voor Jong PEC Zwolle. Wanneer Fennich aan de noodrem moet trekken, legt scheidsrechter Richard Martens de bal op de stip. Bovendien ziet de leidsman de situatie als doelrijke kans waarna de aanvoerder met rood kan inrukken. Het buitenkansje wordt door invaller Uche Nwofor verzilverd: 2-1.

Een minuut later is er opnieuw opwinding in het IJsseldelta stadion wanneer Otigba een Zwolse aanval onreglementair afstopt. Tot grote frustratie van trainer Gert Peter de Gunst die zijn coachvak uitloopt, mag de verdediger wel blijven staan (geel). De Gunst wordt naar de tribune gestuurd door de scheidsrechter maar ziet nog net hoe Tihouna de vrije trap op schitterende wijze tot doelpunt promoveert: 3-1. Met een man minder kan Borgman zich nog een aantal keer onderscheiden. Vier puike reddingen op inzetten van Slagveer en Nwofor zijn voldoende om de marge op twee te houden. Pas diep in blessuretijd scoren de bezoekers de 3-2 via opnieuw Nwofor, waarna direct het eindsignaal volgt.

Wedstrijdstatistieken 
Jong PEC Zwolle - Jong sc Heerenveen: 3-2 
Scheidsrechter: Dhr. Martens 

Geel: Domingo Hazewinkel, Usta (Jong PEC Zwolle), De Kamps, Otigba (Jong sc Heerenveen) 
Rood: 72' Fennich (Jong PEC Zwolle)

Opstellingen 
Jong PEC Zwolle  : Borgman, Epe, Pereira, Domingo Hazewinkel (74' Malaihollo), Fennich, Nieuwenhuis, Patricio (88' Hofland), Hiwat, Mahmudov (23' Tihouna), Usta, Benson.

Jong sc Heerenveen  : Kramer, Dijks (59' Nwofor), Otigba, De Kamps (59' Voest), Zomer, Varga, Warmolts, Heerkes, Fazli, Slagveer, Chacon Ibarguen.

Scoreverloop: 
17' Mahmudov 1-0 
41' Usta 2-0 
73' Nwofor pen. 2-1 
74' Tihouna 3-1 
90+2' Nwofor 3-2