sluit SLUIT
Nog 2 dagen om te verlengen! verleng jouw plec
Sluiten
PEC Zwolle
 
Terug

Vanuit de catacombe: het havendiner

Vanaf heden introduceert PEC Zwolle een nieuw item op de website genaamd ‘Vanuit de catacombe.’ Hierin volgt columnist van De Peperbus en supporter van het eerste uur Anton Cramer, de interne organisatie van de club. Elke aflevering wordt er een persoon of event uitgelicht, vandaag lees je het derde verhaal over het havendiner dat onlangs werd georganiseerd door Stichting Regio Zwolle United.


Doordacht zaken doen met en en door Regio Zwolle United

Dineren met een oud minister, gedeputeerden, burgemeesters en wethouders of gewoon met concullega’s? Dat kan allemaal bij Regio Zwolle United, dat een prima netwerk heeft en veelal actief is rond de wedstrijden van het eerste elftal. Voor 'Vanuit de Catacombe' mocht ook ik aanschuiven. Er was een prima plekje gereserveerd tussen twee heren. Peter Korpershoek, de manager Sales en Business Development van transportbedrijf Tielbeke en Dennis Melenhorst , directeur van de Sociaal Economische Raad (SER) Overijssel. Deze laatste had het best zwaar, want in zijn vrije tijd is hij een fervent supporter van Go Ahead Eagles.

Honderddertig ondernemers en bestuurders schoven de eerste dinsdag van februari aan aan het Havendiner van de Regio Zwolle. Het was de tweede, achtereenvolgende keer van dit samenkomen. Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle repte daarom in zijn welkomstwoord van een traditie. Een statement dat weerklank vond, want er werd flink geknikt en geapplaudisseerd aan de volle tafels. Het was een plezant gebeuren daar in het Event Center aan de rand van het MAC3PARK stadion. Niet alleen het eten was zeer aangenaam, maar ook op onderhoudende wijze werd aandacht besteed aan het logistieke knooppunt van het Noordoosten, Port of Zwolle.

Mijn tafelgenoot van het transportbedrijf vertrouwde me toe erg blij te zijn met het podium dat PEC Zwolle biedt. Zijn bedrijf sponsort nu een jaar of vier PEC Zwolle en is daar zeer tevreden over. Gelegenheden als deze grijpt hij aan om er bij te zijn. Temeer daar hij in een relatief korte tijd veel mensen even kan spreken. Een andere ondernemer dacht daar net zo over. ,,Weet je dat dit soort evenementen me enorm veel reistijd besparen?”

De secretaris van de provinciale SER gaf aan dat de provincie zeer tevreden is over de gang van zaken in de regio Zwolle. Dat loopt daar lekker. Het was bijzonder uitgerekend uit zijn mond te horen dat PEC Zwolle het in economisch opzicht, ook landelijk gezien, erg goed doet.
De genodigden konden met elkaar bijpraten, werden geïnformeerd over de laatste stand van zaken in een omgeving die oogde als een huiskamer. De meeste ondernemers kwamen uiteraard uit de vervoerssector. Voor een paar uur was de regio de navel van hun wereld.

Dat klonk door in de mooie berichten die werden doorgegeven door de burgemeester, later ook door gedeputeerde Bert Boerman, maar zeker ook in het verhaal van Jeroen van den Ende, de managing director van het regionale havenbedrijf van Kampen, Meppel en Zwolle. Er werd teruggeblikt op een goed ‘havenjaar’. Met een strak filmpje werd de raad van Advies aan ons voorgesteld, waaronder oud minister Tineke Netelenbos.

Een wat losser hoogtepunt was de bekendmaking van de havenondernemer van 2017. Mijn tafelgenoot  directeur/eigenaar Bert Weever van Graansloot viel die eer te beurt. Met een deelneming in de IJssel Delta Terminal werd hij een havenman van het zuivere soort genoemd door de gedeputeerde. ,,Hij draagt Port of Zwolle een warm hart toe. Met zijn bedrijven stimuleert hij het efficiënt en duurzaam vervoeren van bulkgoederen en containers over water en weg”, aldus de woorden uit het juryrapport.

Inmiddels hadden we toen het hoofdgerecht achter de knopen en was het tijd voor het eerste toetje. Dat ging vergezeld met een sjaal met de logos van het havenbedrijf en uiteraard PEC Zwolle. Het was de bedoeling dat we die omhingen tijdens het tweede toetje, de wedstrijd PEC Zwolle versus Heerenveen. De sfeer was inmiddels wat losser en tijdens de koffie begon het echte netwerken. Sport, economische ontwikkeling en maatschappelijke verantwoordelijkheid komen samen in Regio Zwolle United. Daarmee biedt deze stichting  een platform aan ondernemers, maatschappelijke instellingen en vooral ook aan zich zelf door de sportieve prestaties van PEC Zwolle op het veld. Met een beetje fantasie ontwaar je een ingenieuze driehoek in de eerste zin van dit verhaal. Dat is wat deze club zo boeiend maakt. Naast uiteraard de prestaties in dit seizoen 2017-2018.

Wat betreft de maatschappelijke betrokkenheid wordt eind maart via PEC Zwolle United heel veel aandacht besteed aan de week van de vitaliteit. Evenals vorig jaar wordt op tal van plekken in de stad van alles georganiseerd. Met als doel om bewegen, gezonde voeding en gezond leven aan te moedigen, maar ook om contact tussen mensen te stimuleren. De club laat zien dat er meer is dan voetbal alleen en schept zo op een doordachte manier draagvlak voor de eigen organisatie.

Waar ook het mes aan twee kanten snijdt, is als het gaat om economische ontwikkeling. Regio Zwolle United is er inmiddels in geslaagd om een top zakennetwerk te ontwikkelen voor de grote regio Zwolle. De ligging van het grote gebied rond Zwolle biedt volop groeimogelijkheden en de bijbehorende uitdagingen. Organisaties moeten blijven samenwerken aan bijvoorbeeld het efficiënt vervoeren van goederen, oplossingen voor personeelstekort op de arbeidsmarkt en lobby voor de infrastructuur.  

Als het aan de stichting  ligt wordt die samenwerking nog efficiënter en uitgebreider. En tegelijkertijd profiteert de BVO daarvan door sponsoren aan zich te binden, waardoor op het veld uiteindelijk ieder jaar een nog betere selectie staat. Evenementen als dit jaarlijkse havendiner dragen bij aan die samenwerking. En dat PEC Zwolle als ultiem dessert tegenstander sc Heerenveen het nakijken gaf, droeg bij aan een warm gevoel in een overigens ijskoud stadion.