Sluiten
PEC Zwolle
 
Terug

Terugblik op het jaar 2017

Het jaar in vogelvlucht…
Het jaar 2017 was een jaar met twee gezichten, letterlijk en figuurlijk. Letterlijk vanwege de trainerswissel. Al in de eerste week van januari tijdens het trainingskamp in Málaga, gaf Ron Jans aan na het seizoen de club te gaan verlaten. PEC Zwolle, op dat moment de nummer zestien van de Eredivisie, zou er alles aan doen de succesvolle trainer een waardig afscheid te geven. Vrijwel direct werd de zoektocht naar een vervanger van Jans gestart. Figuurlijk vanwege de wisselende resultaten. Knappe prestaties werden afgewisseld door teleurstellende resultaten, waardoor PEC Zwolle onderin de ranglijst bleef bungelen.

Ontlading tegen Heerenveen
Toch wist het team de tweede seizoenshelft meer punten te pakken dan voor de winterstop. Zo werd er gewonnen op bezoek bij Sparta Rotterdam, ADO Den Haag en in de IJsselderby uit bij Go Ahead Eagles. In eigen huis werden N.E.C. Nijmegen en Vitesse op nederlagen getrakteerd. Met horten en stoten werd op de voorlaatste speeldag het eredivisieschap veiliggesteld middels een 2-1 overwinning op sc Heerenveen. Het seizoen werd afgesloten in Eindhoven, waar PEC Zwolle het vijfde achtereenvolgende jaar in de Eredivisie als veertiende afsloot. Zo kon John van ’t Schip, die in april werd gepresenteerd als nieuwe trainer/coach van PEC Zwolle en vanaf die tijd al bouwde aan zijn team, zich samen met assistent-trainers Dwight Lodeweges en Gert Peter de Gunst gaan opmaken voor zijn terugkeer op de Nederlandse velden.

Het huidige seizoen verloopt tot dusver boven verwachting goed. Zo kenden de Blauwvingers de beste competitiestart uit de clubgeschiedenis. Sterker nog, de complete eerste seizoenshelft was één groot succes. Er werd alleen verloren op bezoek bij Ajax (3-0), thuis tegen PSV (0-1), dat pas in blessuretijd een goed spelend Zwolle op de knieën kreeg en in de laatste wedstrijd van het jaar uit bij ADO Den Haag (4-0), waar Van 't Schip noodgedwongen vier basisspelers moest missen. 

Sprokkelen
Opvallend waren ook de resultaten op bezoek bij Feyenoord (0-0), Vitesse (0-0) en sc Heerenveen (1-2). In de afgelopen vijf seizoenen behaalde PEC Zwolle op bezoek bij die tegenstanders in vijftien duels slechts twee punten. Sinds de terugkeer in de Eredivisie in 2012, werd er vijf keer verloren in De Kuip, vier keer in het Gelredome en ook viermaal in het Abe Lenstra stadion. Deze eerste seizoenshelft werd die score in drie duels met vijf punten meer dan verdubbeld. Maar ook tegen vaste subtoppers als FC Utrecht en AZ wist PEC Zwolle met twee gelijke spelen (1-1) een resultaat te pakken. Voorafgaand aan het duel met de Utrechters stond iedereen in het MAC3PARK stadion stil bij het overlijden van clubicoon Dries Jans (90).

De eerste seizoenshelft bleek uiteindelijk een zeer succesvolle. Met 33 punten uit 18 wedstrijden ging PEC Zwolle als trotse nummer 4 de winterstop in.

Molecaten en MAC3PARK verlengen
Buiten de kalklijnen van het voetbalveld gebeurde er ook van alles. Zo werd er begin dit jaar bekendgemaakt dat hoofdsponsor Molecaten tot en met het seizoen 2018-2019 aan de club verbonden blijft. Ook werden er wederom feestelijke avonden verzorgd in de Businessclub door middel van diverse thema-avonden. Klap op de vuurpijl betrof dit jaar medio februari de tweede editie van de sPECtakel Business Party. Ruim 500 gasten werden ontvangen in het Event Center van het MAC3PARK stadion waar een heerlijke avond volgde met vermaak en lekkernijen. Het astronomische bedrag van €161.246,- werd opgehaald voor de informatievoorziening binnen de poorten van het MAC3PARK stadion. Los van het mooie ingezamelde bedrag, beleefden de aanwezigen een heerlijke netwerkavond vol met entertainment en culinaire hoogstandjes. Op commercieel gebied sloeg de club aan het einde van het jaar nóg een goede slag. Op de eindejaarsbijeenkomst maakte voorzitter Adriaan Visser bekend dat het contract met MAC3PARK, de naamgever van het stadion, werd opengebroken en opgewaardeerd. De Flevolandse vastgoedorganisatie blijft tot en met het seizoen 2023-2024 aan de club verbonden.