Sluiten
PEC Zwolle
 
Terug

Scania zet in op meer vrouwen in de techniek

Een grotere mannenwereld dan Scania is bijna niet te bedenken. Wie Scania zegt, zegt vrachtwagens. En bij vrachtwagens denkt men toch al gauw aan een stoere man met tatoeages die zijn tientonner over de Europese wegen stuurt. Nicolien Vrielink is hoofd communicatie bij Scania Production Zwolle. De grootste en modernste assemblagefabriek van Scania in de wereld. Vrouwen zijn daar tot nu toe in de minderheid. ,,Maar de doelstelling is om daar verandering in te brengen.”

Mannenwereld
,,Wij willen meer vrouwen in de techniek”, klinkt het veelbelovend. ,,Op dit moment is ongeveer 10% van de medewerkers bij Scania vrouw. Aan het eind van het jaar willen we een procent hoger uitkomen en in 2020 willen we zelfs minimaal 13% vrouwen in de organisatie hebben. Dat lijkt misschien niet heel veel qua stijging, maar als je nagaat dat er bij ons bijna 2200 mensen werken, is dat wél een grote stap. Denk hierbij aan monteurs, logistieke medewerkers, lakspecialisten, engineers en productieplanners, maar ook aan bijvoorbeeld inkopers en HR-adviseurs. Verscheidenheid zorgt voor de beste resultaten op de werkvloer. Daarom zoeken wij voortdurend naar nieuwe medewerkers met allerlei achtergronden." Met  meerdere productie- en logistieke vestigingen is Scania dan ook de grootste industriële werkgever in de regio. Veel van die werknemers zijn PEC Zwolle-supporter. ,,Inderdaad, die hebben we hier zeker”, weet Vrielink. ,,Er werken bij Scania heel veel trouwe Zwolle-fans. Hoeveel precies, dat weten we niet, maar de kaarten voor wedstrijden die we hebben vinden altijd gretig aftrek. We hebben namelijk een aantal seizoenkaarten waarvoor men zich kan inschrijven. Er zijn daarnaast ook veel werknemers die zelf een seizoenkaart hebben.”

Teamsport
Scania en PEC Zwolle zijn inmiddels al jaren aan elkaar gelinkt. Het van origine Zweedse bedrijf, opgericht in 1891 in Malmö, is meer dan tien jaar aan de club verbonden. Vrielink: ,,We zijn er even tussenuit geweest, maar al met al zijn we de tien jaar al gepasseerd. Bij Scania vinden we een gezonde lifestyle belangrijk: voldoende beweging, ontspanning en plezier staan bij ons hoog in het vaandel. Zo zijn we de hoofdsponsor van de Scania Zwolse Halve Marathon en steunen we de Zwolse theaters Odeon en De Spiegel. Hiermee benadrukken wij onze maatschappelijke betrokkenheid in de regio."  De link tussen een voetbalclub en een vrachtwagenproducent lijkt misschien moeilijk te leggen, maar Scania bewijst het tegendeel. ,,Kijk, het is net als voetbal. Neem onze productielijn, dat is pure teamsport. Het begint allemaal met het bouwen van het frame, maar als er dan ergens een kink in de kabel komt, stokt het hele proces. Als de verdedigers en aanvallers hun werk doen, maar de middenvelders niet, dan gaat het op het voetbalveld ook niet goed. Dat is hier net zo. We hebben iedereen binnen het bedrijf hard nodig."

PEC Zwolle Vrouwen
Terug naar het percentage vrouwelijke medewerkers binnen Scania. Ook op sponsorgebied worden komend seizoen de pijlen gericht op de vrouwen. Scania gaat namelijk PEC Zwolle Vrouwen sponsoren. ,,Dat is een heel bewuste keuze geweest. In het kader van diversiteit en meer vrouwen in de techniek wilden we een statement maken. We zijn dan ook ontzettend trots dat we vanaf het nieuwe seizoen als rugsponsor op het shirt van PEC Zwolle Vrouwen te zien zijn", besluit Vrielink.