Sluiten
PEC Zwolle
 
Terug

Saymak als een vis in het water

In aanloop naar PEC Zwolle - FC Utrecht werd Mustafa Saymak aan de tand gevoeld. De middenvelder speelde onlangs zijn 150e officiele wedstrijd voor de club. Op 5 augustus 2011 maakte hij zijn debuut voor FC Zwolle uit bij FC Den Bosch. Wat weet hij zich nog van die eerste wedstrijd en beginperiode te herinneren?

,,Van trainer Art Langeler mocht ik in De Vliert van FC Den Bosch invallen. Het werd 2-2. Meer weet ik mij eigenlijk niet meer te herinneren. Vanaf die tijd heb ik de club zien groeien. Alles is veel professioneler geworden en vaak tot in detail geregeld. Als voetballer ben ik zelf ook gegroeid. Zo heb ik mij in al die jaren aangeleerd een wedstrijd te lezen en mij positioneel goed op te stellen. Daarmee ben ik tegenstanders vaak net even te snel af. De seizoenen 2013-2014 en 2014-2015, waarin we de KNVB Beker en Johan Cruijff Schaal wonnen en ons debuut in Europa maakten, zijn voor mij tot nu de hoogtepunten uit mijn voetbalcarrière. Ik zat goed in mijn vel en voetbalde lekker en makkelijk. In de voorbereiding op het seizoen 2015-2016 scheurde ik mijn kruisband af. Dat seizoen kwam ik niet meer aan voetballen toe. Gelukkig werd ik door de club, familie en vrienden gesteund. Het vorige seizoen kon ik weer spelen maar heb ik steeds moeten vechten tegen een conditionele achterstand. Na een goed uur voetballen kreeg ik vaak kramp en werd ik gewisseld. Dit seizoen valt alles weer op zijn plek. Ik voel mij fit, lichamelijk sterker en het belangrijkste, mijn vertrouwen is terug. Ik kan mij weer negentig minuten helemaal geven. Met John van ’t Schip hebben we net als Ron Jans weer een sociale trainer. Daar ben ik blij om. Speltechnisch en tactisch zijn er geen grote verschillen. Wel worden details anders ingevuld. We zijn bezig aan een prima seizoen. Het verlies tegen PSV in de 93ste minuut, daar was ik alleen wel even zuur van. Wij waren zeker de tweede helft de bovenliggende partij. Waardeloos dat je dan zo laat in de wedstrijd nog verliest, maar in Heerenveen hebben we vorige week zaterdag de draad weer opgepakt.”

,,Mijn vrouw en ik hebben twee zoontjes. Arda van bijna twee jaar en Zayn van twee maanden. Als ik in mijn PEC Zwolle-kleding thuiskom dan herkent Arda daar iets in en roept hij ‘goal’. Naast het voetbal en de tijd die ik in mijn gezin stop, heb ik ook nog tijd voor mijn hobby vissen. Zittend aan de waterkant kan ik heerlijk wegdromen. In één van die dromen ben ik goed voor heel veel doelpunten. Over goals gesproken, dit seizoen wil ik graag mijn persoonlijk record van zes doelpunten en assists breken. Mijn visstekkie is in Deventer aan de IJssel, maar in de afgelopen maanden heb ik daar slechts drie vissen gevangen. Op de club lachen ze daar dan om. Om meer te vangen moet ik mijn visstekkie maar eens verplaatsen, denk ik. Stroomafwaarts, richting Zwolle. En om in vissersjargon te eindigen; ik hoop dat FC Utrecht vanavond achter het net vist. Het thuisverlies tegen PSV was een teleurstelling, maar nu moeten we proberen om ons publiek weer te belonen met een driepunter. De IJssel en het MAC3PARK stadion zijn van ons. Mijn voorspelling is een 3-1 zege voor PEC Zwolle.”  

Benieuwd naar meer nieuws en achtergronden omtrent PEC Zwolle – FC Utrecht? Schaf dan vanavond op het stadionterrein een programmaboekje aan.